Akaryakıtta tek çıkış yolu şekerpancarı

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, artan petrol fiyatları ve enerjide dışa bağımlılığa karşı çıkış yolunun şeker pancarından biyoetanol üretimi olduğunu belirtti.

Akaryakıtta tek çıkış yolu şekerpancarı
Akaryakıtta tek çıkış yolu şekerpancarı
GİRİŞ 29.01.2011 15:23 GÜNCELLEME 29.01.2011 15:23
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, ''15 milyonu aşan araç sayısıyla petrol fiyatlarındaki artışlardan olumsuz yönde etkilenen Türkiye'de şeker pancarından biyoetanol üretimi için pancar üretimini arttıracak ve teşvik edecek adımların bir an önce atılması bekleniyor'' dedi.

Gök yaptığı yazılı açıklamada, biyoetanol stratejisi ve buna bağlı milli bir eylem planının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İsa Gök, verimsiz topraklara bile kolayca uyum sağlaması ve biyoyakıtın en önemli girdisi olarak kendini tescil ettirmiş bir ürün kimliğine sahip olması sebebiyle, dünya ülkelerinin baş tacı etmeye başladığı pancar tarımına hız verilerek, biyoetanol üretimine yönelinmesi gerektiğini kaydetti.

Artan petrol fiyatları ve buna bağlı döviz çıkışının önüne geçilebilmesine yönelik yerinde yatırımların desteklenmesi halinde özellikle başta tarım sektörü olmak üzere sanayi ve buna bağlı birçok yan sektörde istihdam yaratılacağını, hayvancılık sektörüne de önemli girdiler sağlanacağını belirten Gök, şöyle dedi:

''Brezilya ve ABD biyoetanol üretimini her yıl artırıyor. Brezilya 2006 yılında 17,3 milyon metreküp olan biyoetanol üretimini 2010 yılında 27.5 milyon metreküpe çıkarırken, ABD, aynı yıllar arasındaki üretimini yüzde 250 artırarak, 50.6 milyon metreküpe çıkardı. Dünyada hızla değişen, gelişen ve büyüyen şeker sanayine ve bu sanayinin mucizevi kaynağı olan biyoetanole gerekli hassasiyeti göstererek üretim ve ikmal planlarına uyum sağlamak ve bu konuda sahip olduğu büyük potansiyeli değerlendirebilmek için Türkiye'nin şeker sanayi ve biyoetanol stratejisine ve ona bağlı milli bir eylem planına ihtiyacı vardır.

Dışa bağımlılığı minimum seviyeye indirmenin yolu, mümkün olduğu kadar pancar ekilmesinden geçmektedir. Türkiye biyoetanol üretimine yönelerek pancar tarımına hız veren ülkeleri örnek almalı, pancar üretimini arttıracak ve teşvik edecek adımları bir an önce atmalıdır. Türkiye, büyük tarım ürünleri rekoltesi ile aynı Brezilya-ABD örneğinde olduğu gibi Avrupa Birliği'nin biyoetanol ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ali 13 yıl önce Şikayet Et
    yurdum insanııı. niye kendimi bu kadar zeki hissediyoruz hep. arkadasim yani bilmiyorsan cahilsen niye baskasini esek yapiyorsun. kendine baksana. Arz-talep dengesin a sından haberin yok, bulmuşsun klavyeyi yaz babam yaz. nedir bu boş konuşma! Ac üc bes cümle ekonomi oku, petrol piyasası hakkında bişiler ogren. sonra vıdı vıdı yap.
    Cevapla
  • M/Y 13 yıl önce Şikayet Et
    Çok mantıklı,. Hiç olmazsa köyden şehire göç durur, tek problem sulu arazi bulmak.
    Cevapla
  • Ertan YILMAZ 13 yıl önce Şikayet Et
    DERDİMİZ ENERJİ ÜRETMEK DEĞİLKİ. Bizim yöneticilerimizin derdi daha fazla vergi almak. petrolü biz üretsekte hiç bir şey değişeceğini pek fazla sanmıyorum.
    Cevapla