Narenciye ihracatçısına İran uyarısı!

İran'ın teknik şartlara uygun soğuk hava depolarına sahip olmayan firmaların, ihracat yapabilecek firmalar listesinden çıkarılacağı bildirildi.

Narenciye ihracatçısına İran uyarısı!
Narenciye ihracatçısına İran uyarısı!
GİRİŞ 27.01.2011 10:16 GÜNCELLEME 27.01.2011 10:16

Antalya İhracatçı Birlikleri'nden (AİB) ihracatçı firma üyelerine gönderilen bir yazıda, soğuk hava depoları bulunmadığı halde İran'a ihracat yapma talebinde bulunan, bununla birlikte gerekli kriterleri karşılayan nitelikte soğuk hava depolarına sahip firmalarla fason anlaşma yaparak ihracatlarını gerçekleştirmek isteyen firmaların, olası bir denetleme halinde sıkıntıya neden olabilecekleri belirtildi.

Bu tür anlaşmalarda bulunan firmalara üç aylık bir geçiş süresi tanındığı ancak, bu süre zarfında İran makamlarının belirlediği kriterleri ve teknik şartları yerine getirmeyen firmaların ihracat yapacak firmalar listesinden çıkarılacağı ifade edildi. Yazıda, şu ifadelere yer verildi:

''Teknik şartlara uygun soğuk hava depolarına sahip olmayan firmaların İran'a ihracat yapabilecek firmalar listesinden çıkarılacağına dair Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan uyarı yapıldı. Narenciye ihracatına ilişkin olarak İran makamları, teknik prosedürün uygulanması konusunda hassasiyet göstermektedir. Fason anlaşma vasıtasıyla ihracat talebinde bulunan firmaların yetki listesine alınmaları hususunda katı bir tutum takınmakta olduğu ve bu firmaların yetki listesine dahil olma taleplerinin uygun bulmadığı anlaşılmaktadır.''

Öte yandan İran Bitki Koruma Kurumu tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak uygulama yapılabileceği tespit edilen ve noter tasdikli sözleşme ile kiraladıkları soğuk hava depoları için çalışma izni alan firmaların taleplerinin uygun bulunduğu belirtildi.

-RUSYA'YA YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI-

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Antalya İhracatçı Birliği'ne gönderilen bir yazıda da, Rusya Federasyonu'na yaş meyve sebze ve kesme çiçek ihracatında bitki sağlığı ve karantina yönünden uluslararası standartlara ve Rusya Federasyonu karantina kurallarına uygun ürünlerin gönderilmesi amacıyla bazı laboratuvarların yetkilendirildiği bildirildi.

Buna göre, Rusya'ya yapılacak yaş meyve sebze ve kesme çiçek ihracatında, Adana, Aydın, Bursa, Çanakkale, Hatay, Manisa, ve Muğla İl Müdürlükleri ile Antalya, İskenderun/Hatay, İzmir, Mersin, Samsun ve Trabzon Zirai Karantina Müdürlüklerinin yanı sıra Isparta İl Müdürlüğü'nün de zirai karantina açısından Rusya Federasyonu'na yapılacak ihracatta kontrol için yetkilendirildi.

KAYNAK: AA