İstanbul trafiğini rahatlatcak 19 proje!

İstanbul’da yer altında 10 binin üzerinde işçinin katılımı ve en yeni teknolojik aletlerin kullanıldığı hummalı bir çalışma tam gaz devam ediyor. Amaç İstanbul’un tam anlamıyla eziyete dönüşen trafiğini ciddi oranda rahatlatmak.

İstanbul trafiğini rahatlatcak 19 proje!
İstanbul trafiğini rahatlatcak 19 proje!
GİRİŞ 24.01.2011 15:31 GÜNCELLEME 24.01.2011 15:31
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma projelerinin en önemli ayağı olan metro çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 2004’ten bu yana 5 milyar doların üzerinde paranın harcandığı raylı sistemlerde hedef İstanbul’daki mevcut ray ağını 600 km’nin üzerine çıkarmak. Şu an yapımı devam eden 4 projede toplamda 10 binin üzerinde işçi çalışıyor. İhaleye çıkmayı bekleyen 5 proje gün sayarken, etüdü tamamlanan ve taslağı hazırlanan 10 proje ise ihaleye çıkacağı günü iple çekiyor.

Milyar dolarların aktarıldığı bu projelerin kusursuz bir şekilde hayata geçmesi için ise yeraltında binlerce işçi 3 vardiya, 7 gün 24 saat aralıksız ter akıtıyor. Projeler hayata geçtiği zaman günlük yaklaşık 3 milyon araç ve 21 milyon yolcu trafiğinin bulunduğu İstanbul’un yükü ciddi oranda hafifleyecek ve İstanbullular bir noktadan diğer bir noktaya çok kısa zaman içerisinde ulaşabilecek.

İstanbul için en önemli projelerden biri olan ve Anadolu yakasının çok yoğun olduğu yerleşim yerlerinin dörtte üçünü kapsama alanına alan Kadıköy-Kartal Metro İnşaatı’nda da sona doğru yaklaşılıyor. Bittiğinde Kadıköy – Kartal arasını 29 dakikaya indirecek olan projenin kazımında dünya rekoru kırılırken, birçok ilk denilecek teknolojilerde bu projede uygulanacak.

Anadolu Yakası trafiği ve ulaşımı için hayati önem taşıyan Kadıköy – Kartal Metrosu’nun ne aşamada olduğunu, ne zaman biteceğini ve ne gibi yeniliklerin bulunduğunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Müdürü Yalçın Eyigün, Haber7’ye anlattı.

KAZIDA DÜNYA REKORU KIRILDI, İKİNCİ DÜNYA REKORU İSE YOLDA!

kullanSaatte tek yönde bir defada 80 km hız ile 8’li dizilerle 70 bin yolcunun taşınacağı, günde ise bu sayının 1 milyon 260 bine çıkacağı Kadıköy – Kartal Metrosu’nda raylardan sonra metronun fayansları da döşenmeye başladı. 31 Aralık 2011’de hizmete açılacak olan projenin uzantısı olan Kaynarca kısmının ise 2013 yılı içerisinde hizmete açılması planlanıyor. 25 mart 2008’de yapımına başlanan ve 2010 kasım ayı itibariyle kazım işlemi tamamlanan Kadıköy – Kartal Metrosu ile ilgili, 65 farklı noktada 4 TBM makinesi ile günlük 100 metrenin altına düşmeyen zaman zaman ise 150 metreye çıkarak, günlük kazıda dünya rekorunun da kırıldığını söyleyen Eyigün, projeyi 45 ayda bitirerek yeni bir dünya rekoruna daha imza atacaklarını belirtti.

DİREKT 4 BİN 850 KİŞİ, ENDİREKT İSE 25 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR!

1.5 milyar dolar maliyetli, dünya rekorlarının kırıldığı ve Türkiye’nin de en uzun metrosu olma özelliğini taşıyan Kadıköy – Kartal metrosunda resmen bir işçi ordusu istihdam ediliyor. Yerin 30 metre altındaki metro inşaatında direkt istihdam 4 bin 850 kişi iken, bu rakam dolaylı yollar ile 25 bin kişiye kadar çıkıyor. Yeraltı ve yer üstünde mimar, mühendis ve işçilerden oluşan dev ordu metroyu hedeflenen tarihte hayata geçirmek için gece gündüz demeden çalışıyor.

480 BİN KAMYON HAFRİYAT ÇIKTI, TÜNELİN BOYUNUN 100 KATI KADAR KABLO DÖŞENDİ!

Yapılan kazılarda 480 bin kamyon hafriyatın çıktığını ve 21.7 km’lik tünelin yaklaşık 100 katı uzunluğunda 2 milyon 240 bin metre kablonun döşeneceğini söyleyen Eyigün, bu kadar kamyon hafriyatın çıkmasına rağmen kimseyi rahatsız etmediklerini ve bölgede sıfır istimlak yaptıklarını belirterek, tünelin yapımı sırasında en son teknolojik yöntemler kullanılarak şu ana kadar ölümlü ve yaralanmalı hiçbir vakanın bulunmadığını da altını çizdi.

Kadıköy – Kartal Metrosu'nun istasyonları:

kullan
 Kadıköy - Ayrılıkçeşme - Acıbadem - Ünalan - Göztepe -Yenisahra - Kozyatağı - Bostancı - Küçükyalı - Maltepe - Huzurevi - Gülsuyu - Cevizli - Hastane - Soğanlık - Kartal

Kaynarca kısmı istasyonları ( Yeni eklenecek 4.5 km’lik hat ): - Yakacık - Pendik - Kaynarca

TÜRKİYE’DE İLK KEZ SÜRÜCÜSÜZ TRENLER KULLANILACAK!

Kadıköy – Kartal Metrosu’nda çalışacak olan trenler ile ilgili ihalelerin yapıldığını ve bir hafta içerisinde ilk trenin gelmesinin beklendiğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Müdürü Yalçın Eyigün , ‘’Gelecek trenler 4’lü dizi şeklinde olacak biz yoğunluğa göre 8’li dizi şeklindede çalıştırabileceğiz. Bu hatta kullanılacak trenlerin en büyük özelliği sürücüsüz kullanılabilmesi. Yine makinistler olacak, sürücüsüz kullanım gece belli bir saatten sonra işleyecek. Fakat gündüz de bu sistemin kullanılmasına müsait bir yapımız var. Sistem yüzde yüz güvenli bir merkezden kontrol edilecek.Trenler 80 km hız yapabilecek ve hatta 120 vagon çalışacak. Her trende ayrıca klima, dinamik yol göstergeleri, LCD bilgilendirme ekranları, hangi kapının açılacağını gösteren dijital göstergeler ve gizli kameralar gibi belirgin özellikler de yer alacak’’ dedi.

GÖRME ÖZÜRLÜLER İÇİN TÜRKİYE’DE İLK KEZ KABARTMALI SAÇ UYGULAMASI!

Özürlülerin metroya ilk girdikleri istasyondan trene varması ve trenden de çıktıktan sonraki güzergahlarına güvenli ve rahat bir şekilde gitmeleri için özel çalışmaların yapıldığını belirten Eyigün, ‘’ Engelliler için asansörler bulunacak. Bu asansörlerin butonları engelli vatandaşımızın erişebileceği seviyede olacak. Gözü görmeyen vatandaşlarımız için ise zemine bastonu ile algılayabileceği kabartmalı takip hatları yerleştirilecek. Bununla beraber merdiven korkuluklarına Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan özürlü alfabesine göre ayarlanmış kabartmalı saç levhalar yerleştirilecek. Bu sayede özürlü vatandaşımız eliyle bulunduğu merdivende kaç basamak olduğundan indiğinde hangi tarafın ne yöne gittiğine kadar bir çok bilgiyi öğrenebilecek ve güvenli bir şekilde trene kadar ulaşabilecek ve seyahatini yapabilecek. Sayın Başkanımızın özürlülerin erişimi konusundaki hassasiyeti ve talimatları ile bu yeni çalışmalar başlatıldı.’’ dedi.

MARMARAY’LA ENTEGRE OLACAK!

Kadıköy – Kartal Metrosu’na binen bir yolcunun Ayrılık Çeşme istasyonunda inip bir üst kattan Marmaray istasyonuna geçebileceğini belirten Eyigün, Marmaray ile yolcuların Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Taksim, havaalanı istikametine doğru seyahat edebileceğini belirtti. 28 Şubatta ihalesi yapılacak olan Üsküdar – Ümraniye - Çekmeköy Metrosu’nun da yeraltına Marmaray’la entegre olacağını söyleyen Eyiğün, ‘’Çekmeköy’den binen bir yolcu Üsküdar’a gelip buradan Marmaray’a geçerek Yenikapıya oradanda, ister Yenikapı’ya uzatacağımız Taksim metrosuna binebilir istersede bir diğer metroya geçerek Aksaray üzerinden Otogar veya Atatürk Havalimanı’na kadar gidebilir’’ dedi.

kullan

 İlçeler arası ulaşım kaç dakika olacak?

* Kartal - MARMARAY ile aktarma Hacıosman (Sarıyer) net yolculuk süresi = 79 dakika

* Sabiha Gökçen (Ekleme yapıldıktan sonra ) – Hacıosman = 97 dakika

* Kartal - MARMARAY (Tüpgeçit) ile aktarma Yenikapı = 47 dakika

* Sabiha Gökçen (Ekleme yapıldıktan sonra ) – Yenikapı = 65 dakika

* Kartal - Ayrılık Çeşmesi Durağı- MARMARAY ile aktarma Yenikapı - Taksim= 55 dakika

* Sabiha Gökçen (Ekleme yapıldıktan sonra ) - Ayrılık Çeşmesi Durağı- MARMARAY ile aktarma Yenikapı - Taksim= 72 dakika

* Kartal -Kadıköy = 29 dakika

* Sabiha Gökçen (Ekleme yapıldıktan sonra ) –Kadıköy= 48 dakika

* Kartal - Üsküdar = 35 dakika

* Kartal-Havalimanı (aktarma ile) = 79 dakika

* Kartal- Yenikapı- Otogar = 66 dakika

FİNANS MERKEZİ ATAŞEHİR'E MONORAY PROJESİ

Ataşehir’de yapılması planlanan Finans Merkezi'nin yer alacağı bölge İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistem projesi üzerinde yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin metro çalışmasını Anadolu yakasında Kozyatağı kavşağı ile Çekmeköy tarafına gidecek yöne doğru geliştirmesi planlanıyor. Şu an geliştirilme aşamasında olan projede Finans Merkezi'nide tarayan 12.5 km’lik Monoray projesinin geçirilmesi düşünülüyor.

ÜSKÜDAR - ÜMRANİYE - ÇEKMEKÖY METROSU

Metro; Üsküdar Marmaray İstasyonu’ndan başlayıp Fıstıkağacı, Bağlarbaşı ve Altunizade’ye erişip Kısıklı’dan Libadiye, Bulgurlu ve Ümraniye’den devam ederek Tepestü’ne gidiyor. Libadiye’de güneyden gelecek bir raylı sistemle buluşması üzerine etüdler yapılıyor. 2. etabı Tepeüstü’nden Dudullu ve Çekmeköy’ü geçip Sarıgazi Lojmanlar olan projenin buradan Taşdelen’e uzatılması etüd ediliyor. Ümraniye’de güneyden Kozyatağı’ndan M.Kemal’i geçerek İnkılap Mahallesi, Carrefour AVM’ye gidecek bir hat ile kesişmesi de olası. Diğer bir uzatma seçeneği ise Samandıra (Sancaktepe) ve Sultanbeyli’nden Sabiha Gökçen Havaalanı’na giderek burada Kadıköy-Kartal Hattından gelen metro ile bütünleşmek. Dudullu’da ise Bostancı-Dudullu LRT Hattı ile bütünleşmesi düşünülüyor. Metro hattı 20 km uzunluğunda ve 17 istasyondan oluşuyor. Dış kredisi bulunan hattın ihalesi 23 Şubat’ta yapılacak.

İstanbul trafiğini rahatlatacak 19 proje

İnşaat halindeki raylı sistemler ve bitiş tarihleri:

1-Hacıosman metro istasyonu 2011 yılı Mart ayı sonunda bitirlmesi planlanıyor

2-Esenler-Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy -2011 yılı sonuna kadar bitirlmesi planlanıyor

3-Kadıköy-Kartal-Kaynarca – 2011 Aralık ayında hizmete açılması planlanıyor

4- Yenikapı – Aksaray – 2013 yılı içerisinde bitirilmesi palnlanıyor

İhale aşamasındaki hatlar:

1-Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy = ( 23 Şubatta ihalesi yapılacak ) 20 Km – 17 istasyon

2-Bakırköy-Beylikdüzü = 25 Km – 18 istasyon

3-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey = 25 Km – 19 istasyon

4-Yenikapı-İncirli = 7 Km – 6 istasyon

5-Bakırköy-Kirazlı = 9 Km – 7 istasyon

Etüd edilen ve projesi hazırlanan hatlar:

1-Havaalanı-Olimpiyatköy

2-Eminönü-Alibeyköy

3-Bostancı-Dudullu

4-Kaynarca-S.G. Havaalanı

5-Çekmeköy-S.G. Havaalanı

6-Şişhane-Okmeydanı-Şişli Havaray

7-Olimpiyatköy-Kayabaşı Konutları

8-Kadıköy-Ataşehir-S.G. Havaalanı

9-Kadıköy-Levent-Edirnekapı-Yenikapı

10-Kazlıçeşme-4.Levent-Ümraniye-Söğütlüçeşme


Haber 7
kenan.biter@haber7.com

Haber7’yi Twitter’dan da takip edebilirsiniz: http://twitter.com/haber7com

İstanbul trafiğini rahatlatcak 19 proje!
GALERİYE GİT
YORUMLAR 15
  • ercan memis 13 yıl önce Şikayet Et
    ayrıntılı güzargah. kaynarca s.g. hava alanı, ataşehir s.g.havaalanı, çekmeköy s.g.havaalnı bunlar hep bizim çevremizden geçiyor oma tam olarak ayrıntıya girilsede bizide sevindirseler. yapacağız derlerse yaparlar onlar ak kadrolar
    Cevapla
  • harun 13 yıl önce Şikayet Et
    başakşehir. özel aracımızı kullanmadan başakşehirden eminönüne 1 saatten daha uzun bi sürede gidiyoruz.mecidiyeköye aynı şekilde ..4.etaptan geçen araçlar 1.etaba girmiyolar.....taksime 1,5 saate ulaşıyoruz...BUMUDUR TRAFİK SORUNUNU ÇÖZMEK?? metronun açılması yıllar aldı hala bi sonuç yok bekliyoruz yetkilileri....
    Cevapla
  • ikbal genç 13 yıl önce Şikayet Et
    yorumsuz-2. Metro Vergisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, finansman sıkıntısı nedeniyle ağır ilerleyen metro yatırımlarını hızlandırmanın yollarını arıyor. Yöntemler arasında her yeni araç alımından 100 lira &8216metro vergisi&8217 dikkat çekiyor Belediye yetkililerinin verdiği bilgiye göre İstanbul&8217da günlük ortalama 700 araç satılıyor. Bu durumda yıllık ortalama 255 bin araç satıldığı hesaplandığında metro vergisiyle 25 milyon liralık gelir elde etmek mümkün olacak.
    Cevapla
  • erhan altunöz 13 yıl önce Şikayet Et
    nafile. bir milyon projede yapsanız, milleti özel arabasından indirmedikçe beyhude çabalamış olursunuz.
    Cevapla
  • rami asik 13 yıl önce Şikayet Et
    At-Avrat-Pusat. Türk erkeğinin vazgeçilmez değer ve tutkularındandır. Şüphe yoktur ki günümüzde atın yerini otomobiller almıştır. Büyük trafik problemi olduğu söylenen 14milyon nüfusluk metropol şehir İstanbulda her ne hikmetse vatandaşlar her sene rekor üstüne rekor kırarak 100.000 civarında sıfır araç satın almaktadır. Bu rakam Türkiyede yıllık 760.000dir. Dünyanın en pahalı otomobil ve benzininin Türkiyede satıldığıda bir gerçek olduğuna göre TÜRKİYEYİ AĞ GİBİ METROYLA ÖRSELER BU HALK KEYFİNDEN VAZ GEÇMEYECEKTİR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle