Odun zammı tesisleri kapatacak!

Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, oduna yüzde 4.1 ila yüzde 8.62 oranlarında zam yapılmasının , tesis kapanmalarını hızlandıracağını ileri sürdü.

Odun zammı tesisleri kapatacak!
Odun zammı tesisleri kapatacak!
GİRİŞ 23.01.2011 10:05 GÜNCELLEME 23.01.2011 10:05

Tever, Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri sektörünün 2010 yılını değerlendirdiği açıklamasında, sektörün 2010'da ihracatının yüzde 17 artış gösterdiğini söyledi. Abdullah Tever, "Aylık bazda değerlendirme yapacak olursak; 2009 yılında sadece Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamı 263 milyon dolar olurken, geçen yılın aynı ayında bu rakam 317 milyon dolar oldu. Yıllık bazda ise 2009 yılında 2 milyar 502 milyon dolar olan sektörümüzün ihracatı, 2010 yılında ise yüzde 17’lik bir artış ile 2 milyar 928 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Türkiye’deki toplam ihracat artışının yüzde 11.2’de kaldığına dikkat çeken Abdullah Tever, “Rakamlar gösteriyor ki ağaç ve orman sektörü Türkiye ihracatını bile geride bırakan bir gelişme yaşamaktadır. Ülkemiz eğer 2023 yılında 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak istiyor ise, her yıl ihracatını ortalama yüzde 12.5 oranında artırması gerekiyor” dedi.

-"DEVLETİN ODUN SATIŞINDA KAYBI YOK"-

Yeni yılın ilk gününde Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün oduna, yüzde 4.1 ila 8.62 oranlarında zam yaptığını belirten Abdullah Tever, “Biz odunu devletten, yani Orman İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden ihale sonucu alıyoruz. Odun satışında devletimizin hiçbir kaybı yok. Yapılan ihalede bizler zaten teklifler doğrultusunda fiyatı artırıyoruz. Bunun yanı sıra Ağaçlandırma fonu, Bakanlık Fonu, damga vergisi, delaliye vergisi var. Bunları da topladığınızda yaklaşık yüzde 7’lik bir artışa denk geliyor” diye konuştu.

-"KDV YÜZDE 8'E DÜŞÜRÜLMELİ"-

Ağaç ve Orman ürünlerinde zaten yüzde 18’lik KDV oranının bulunduğuna dikkat çeken Abdullah Tever, “En azından devletimiz bu noktadan sonra KDV oranını yüzde 8’e çekebilirse, sektörde yaşanan KDV dengesizliğinin önüne geçilmiş olur. Şu anda bir mobilyacı bez alırken yüzde 8 KDV ödüyor, ama koltuk üretip satarken, ödediği KDV yüzde 18. Bugüne kadar böyle geldik, ama artık bu yükü kaldırabilecek durumda değiliz. Bu haksızlığın giderilmesi lazım” dedi. Zamdan önce 2011 yılı için ihracat rakamlarında yüzde 20’lik bir artış hedeflediklerini, ancak zamdan sonra 2011 yılını kestirmenin mümkün olmadığını ifade etti. Tever, KDV oranında düşüş beklerken, oduna gelen yüzde 4.1 ile yüzde 8.62 oranındaki zammın, tesis kapanmalarını hızlandıracağını ileri sürdü.

-10 YILDA FABRİKA SAYISI 25'DEN, 15'E DÜŞTÜ-

Türkiye’deki odun miktarının sektörün ihtiyaçlarının ancak yüzde 60’ını karşıladığını ifade eden Abdullah Tever, geriye kalan ihtiyacın yüzde 40’lık bölümünün ise Rusya ve Ukrayna’dan ise odun şeklinde, Şili, Arjantin, ABD, Kanada’dan ise talaş şeklinde ithal ederek karşıladıklarını vurguladı. Abdullah Tever, “Türkiye’de odun yetersizliği var. Krizler ve odun yetersizliği yüzünden eskiden 25 olan fabrika sayısı şimdilerde 15’e düştü. Bu tesisler yarı kapasiteli çalışıyorlar. Türkiye ihtiyaçlarını karşılanması için günde 40 bin ton oduna ihtiyaç var. Ülkemizde yıllık odun üretimi 7-8 milyon ton civarında, ama ihtiyacımız ise 15 milyon ton civarı. Dolayısıyla aradaki farkı yurtdışından karşılamak durumunda kalıyoruz" diye konuştu. 

KAYNAK: ANKA