İş görüşmesine gideceğiniz şirkete dikkat!

İş görüşmesinden önce ‘o şirketi mutlaka araştır’ cümlesini duymak artık herkesin bildiği bir klişe. Peki şirketi araştırırken dikkat etmeniz gereken noktaları biliyor musunuz? İşte size birkaç küçük öneri…

İş görüşmesine gideceğiniz şirkete dikkat!
İş görüşmesine gideceğiniz şirkete dikkat!
GİRİŞ 16.01.2011 17:59 GÜNCELLEME 16.01.2011 17:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İpek Olgunsoy'un haberi

İş görüşmesinden önce ‘o şirketi mutlaka araştır’ cümlesini duymak artık herkesin bildiği bir klişe. Ancak bu cümle tam olarak ne anlama geliyor? Elbette burada yapmanız gereken şey yalnızca arama motorları üzerinden şirketin adını taratmak değil. İK portalı hotjobs’a göre şirket hakkında bilgi toplarken mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar var. İşte size ‘mutlaka araştır’ cümlesinin altını dolduracak birkaç ipucu…

Şirket misyonu: Başvuru yaptığınız şirketin web sitesi, çalışacağınız kurumu anlamak için mükemmel fırsatlar yaratır. Şirketin vitrini olarak da nitelendirebileceğimiz bu siteler, yöneticilerin karşılarında görmek istediği çalışan profili hakkında da önemli bilgiler verir. Siteyi incelerken kurumun hedeflerinin sizin kariyer hedeflerinizle örtüşüp örtüşmediğini mutlaka göz önüne alın. Tecrübelerinizin siz buradaki pozisyona nasıl hazırlayacağını yahut yetersiz kaldığını belirleyin. Ve iş görüşmesi sırasında şirket hedefleriyle ilgili asla tartışmaya girmeyin.

Şirket hakkında çıkmış haberler: Web sitelerinde yer alan basın bölümü adaylar için giriş bileti niteliği taşır. Haberleri dikkatli şekilde inceleyip yöneticilerin verdikleri cevaplara bakmak, karşınıza çıkacak kişilerin duymak istedikleri yanıtlar hakkında da önemli ipuçları verir. Şirket yöneticisiyle yapılmış detaylı bir röportaj, görüşmenizdeki başarınızı etkileyebilir.

Görüşme yapacağınız kişi: Şirket hakkında araştırma yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da sitede yer alan yönetici isimleri olmalı. Bu isimlerin biyografilerini ve deneyimlerini araştırmak, görüşmeye karşınızdaki insan hakkında fikir sahibi olarak gitmenizi sağlar. Böylelikle konuşmayı ikinizin ortak alanlarına getirip artı puan alabilirsiniz…

Ne giyeceğim: Şirket siteleri nasıl bir kıyafetin uygun olacağı hakkında da önemli ipuçları verir. Yöneticilerin fotoğraflarından uygun renk ve kıyafet modelleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz…

Endüstri: Şirket hakkında yeteri kadar araştırma yaptınız. Şimdi sıra çalışacağınız sektöre geldi. Başvuru yaptığınız şirketin rakiplerini tanımak, onların olumlu ve olumsuz yönlerini öğrenmek sizin için kritik önem taşır. Unutmayın, diğer rakiplerin hangi konularda iyi olduğunu bilmeniz şirkete neler vaat edeceğinizi bilmeniz anlamına da gelir.

Şirket içindeki insanlar: Şirket içinde tanıdığınız birilerinin olması her zaman artı puan getirir. İçerideki arkadaşınız sayesinde yöneticiler, şirket kültürü ve dinamikleri hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz gibi neleri yapmamalıyım listesine de kısa yoldan ulaşabilirsiniz.

Kendinizi araştırın: Eğer şirket ve çalışanlar hakkında yeterli araştırma yaptığınızı düşünüyorsanız sıra kendinizi araştırma geldi demektir. Çünkü sizi iş görüşmesine çağıran kurum da sizin hakkınızda İnternet’ten araştırma yapacak. Hakkınızda çıkan yazıları bilmek sizi gelecek sorulara hazırlayacağı gibi olumsuz intibaları ortadan kaldırmanız için fırsat yaratacaktır.

SABAH - İŞTE İNSAN

YORUMLAR 1
  • karincayazilim 13 yıl önce Şikayet Et
    boışuna bu zırvalarla uğraşıpta sitrese girmeyin. olacaksa olur olmazsa olmaz. dürüst olun yeter. Bu zamanda her zaman dürüst ve güvenilir insan bulmak çok zor. Öyle bir izlenim verin gerisi CV nize bakar.
    Cevapla