Afet konutları için kamulaştırma yapılacak

Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, afet konutlarını kamulaştırma yöntemiyle yerleşim yerlerinin yakınına yapılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Afet konutları için kamulaştırma yapılacak
Afet konutları için kamulaştırma yapılacak
GİRİŞ 14.01.2011 16:29 GÜNCELLEME 14.01.2011 16:29

Aktürk, “Hazine arazisini mecburi tutmayacağız. Afetzedenin köyünü terketmemesi, tarımın devam etmesi ve üretimin sürmesi için afet bölgesinin yakınında bulunan yerleşim yerleri kamulaştırma yapılarak konutların buralara yapılmasını sağlayacağız.” dedi.

Devlet doğal afet sonrası evi yıkılan veya hasar görenlere Evini Yapana Yardım (EYY) projesi kapsamında 30 bin TL yardımda bulunuyor.

2 yılı geri ödemesiz 18 yılı geri ödemeli olmak üzere toplam 20 yıllığına verilen para yardımı belirli şartlar altında direkt afetzedeye ödeniyor.

Bu kapsamda Erzurum genelinden birçok afet konutu teslim edilirken, halen inşası devam eden konutlar bulunuyor.

Erzurum’da 137 köyde 2 bin 327 afet konutu çalışmasının devam ettiğini belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, geçtiğimiz yıl afet konutu yapımı ve hizmetlerine 20 milyon TL harcandığını ve 653 konut bitirildiğini söyledi.

Bazı ilçe ve köylerde yapımı tamamlanan ancak kullanılmayan afet konutlarına değinen Aktürk, afetzedenin başka bir yerleşim yeri istemesi ve konutların uzak hazine arazileri üzerine yapılması gibi birçok nedenden konutların kullanılmadığını dile getirdi.

Konutların kullanılmasını sağlamak ve afetzedenin yaşadığı yerlerden göç etmesinin önüne geçmek amacıyla bazı uygulamaları hayata geçirdiklerini anlatan Aktürk, afet konutunun hazine arazisi üzerine yapılmasını zorunlu tutmayacaklarını kaydetti.

Devlet tarafından sağlanan para yardımının geri ödemeli olduğunu hatırlatan Aktürk, afetzedelerin konutlarını satma hakkının bulunmadığını, bu tür alışverişlerin hukuksuz olduğu uyarısında bulundu.

Öte yandan 45 yıl önce Muş’un Varto ilçesinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem Erzurum’da etkisini göstermiş ve birçok bina hasar görmüştü.

Afetzedelere konutların teslim edilmeye devam ettiğini ifade eden Aktürk, geçtiğimiz yıl tamamlanan 653 afet konutu içerisinde 1966 yılında meydana gelen depremin mağdurlarına ait konutların da bulunduğunu söyledi.

KAYNAK: CİHAN