''İlaçların markette satışına hazırlık yapılıyor''

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, reçetesiz ilaçların reklamının yapılmasına izin verilmesinin ilaçların marketlerde satılmasının ön hazırlığının olduğunu vurgulayarak, ilaç pazarlamasında hekim ve eczacıların ise devre dışı bırakılmaya çalışıldığını savundu.

''İlaçların markette satışına hazırlık yapılıyor''
''İlaçların markette satışına hazırlık yapılıyor''
GİRİŞ 13.01.2011 12:10 GÜNCELLEME 13.01.2011 12:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur,yaptığı açıklamada RTÜK yasasında yapılan değişikliğin ilaç piyasasına olabilecek etkilerini değerlendirdi. Akdur, “Üreticinin ürettiği ürün yani ilaç, tüketiciye hekim ve eczacı eliyle ulaştırılır. Bir ilacı önce hekim reçete edecek, sonra da eczacı verecek. İki basamaklı bir aracılık söz konusu. Başka bir anlatımla ilaç tüketiciye iki kademeli bir kontrol ile ulaştırılan ender ürünlerdendir” dedi.

İlaç üreticilerinin hekimi, serbestçe talep oluşturmalarının önündeki en büyük engel olarak gördüklerini savunan Akdur, “Hekim ilaç üreticisi ile müşterisi arasında tüketimi kısıtlayan yani baraj uygulayan kişidir. Bundan ötürü de hekimleri hiç sevmezler. Onları devre dışı bırakmak için elinden geleni yaparlar. Hekimi devre dışı bırakmanın en pratik yolu ise reçetesiz ilaç satışıdır. Reçetesiz ilaç satışının iki yolu vardır. Birinci yol eczacıların yasa ve etik sorunu olacak bir biçimde reçetesiz ilaç satmalarıdır. İkincisi ise tezgah üstü ilaç kavramı çerçevesinde, ilaçların büyük çoğunluğunu içeren bir liste yaparak, reçetesiz ilaç satışını yasal ve etik bir çerçeveye oturtmaktır. Hangi yolla olur ise olsun, reçetesiz ilaç satışı eczaneler aracılığı ile yapıldığında, eczacılar bundan fazla rahatsız olmazlar” diye konuştu.

-“MARKETLERDE İLAÇ SATILMASINN ÖN HAZIRLIĞI TAMAM”-

Eczacıları devre dışı bırakmanın en pratik yolunun ilaçların marketlerde satılmasına izin vermek olduğunu ifade eden Akdur, “Geçtiğimiz günlerde RTÜK yasası değiştirilerek radyo ve televizyonlarda reçetesiz ilaçların reklamına izin verildi. Radyo ve televizyonlarda reçetesiz ilaçların reklamına izin verilmesi eczacıları devre dışı bırakmanın, ilaçların marketlerde satılmasının ön hazırlığıdır. Nerede satılır ise satılsın, hangi ilaç olur ise olsun, ilaçları reçetesiz satılması halk sağlığı için çok sakıncalıdır. Halihazırda dünyada cirosu en yüksek sektörler sıralamasında bir trilyon dolara yakın cirosu ile enerji ve silah sektöründen sonra ilaç, üçüncü sırada geliyor. Bu sıralamada birinci sıraya tırmanmanın yolu ilaçların marketlerde satılmasından geçiyor” ifadelerini kullandı.

Hem sağlık çalışanlarının hem de halkın gözünü açması gerektiğini dile getiren Akdur, “Bu gidiş engellenemez ise, çok yakın bir gelecekte marketlerde satılacak, insanlar ilaçların adını ve sanını reklamlardan öğrenecek ve bu reklamlardaki övgülerden hareketle ilaç kullanacaktır. Bırakın reçetesizini her yıl sadece Amerika’da 200 bin insan reçeteli ilaçlardan ölüyor. Bunun halk sağlığına getireceği zararlar tekellerin umurunda değil. Dünyada cirosu en yüksek sektör olabilmek hırsı karşılığında çok can kaybedilecektir” dedi.  

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 1
  • mehmet ali 13 yıl önce Şikayet Et
    AKP son bir kaç yıldır bunun hazırlığını yapıyor. eczacılarla olan ve basın tarafından ayyuka çıkarılan gerginlikler,sağlık bakanlığının aniden taahhüd ettiği milyonlarca geçici karekodlu ilacı hiç bir gerekçe göstermeden almıyorum diyebilmesinin amacı klasik AKP taktiği ile eczacıların halkın gözünde şirret durumuna düşürülüp hasım gibi görülmesi ve akabinde çıkacak marketler zincirlerinin ilaç satabilme yetkisine halkın tepki göstermeyip oh iyi oldu bu eczacılara demesinin altyapısıdır.Hep aynı önce gözden düşür sonra darbeyi vur ki kimse sahip çıkmasın
    Cevapla