Almanya'nın geleceği ipotek altında

Almanya'da 18-25 yaş grubu arasındaki gençlerin çoğu fakir. Bu durum her ne kadar uzun eğitim süresine bağlansa da, Bertelsmann Vakfı, bu durumun sosyal devletin geleceğini ipotek altına alabileceğine dikkat çekti.

Almanya'nın geleceği ipotek altında
Almanya'nın geleceği ipotek altında
GİRİŞ 05.01.2011 15:46 GÜNCELLEME 05.01.2011 15:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Avrupa'nın sosyal devletlerinden biri olan Almanya, uluslararası yapılan bir araştırmada sadece orta dereceli bir not aldı. Almanya'da eğitim fırsatlarının eşit olmadığı belirtilirken, Bertelsmann Vakfı, sosyal devletin geleceğinin ipotek altına alınabileceği uyarısı yaptı. Araştırmacılar ayrıca, zengin fakir arasındaki uçurumun büyüdüğüne dikkat çekiyor..

Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede araştırma yaptıran Bertelsmann Vakfı, sosyal eşitlik konusunda Almanya'nın orta derece olduğunu bildirdi. Ülkede özellikle eğitim fırsatlarının eşit olmadığı haber verildi. Gençlerin eğitim başarılarının sosyal kökenine bağlı olduğu kaydedildi. Sosyal devlet sıralamasında 15. sırada bulunan Almanya'da özellikle çocukların yoksulluk tehlikesinin yüksek olması kaygı verici olarak değerlendirildi. Araştırmada sürekli daha fazla Almanın yoksullukla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. Almanya'da her dokuz çocuktan biri yoksulluk sınırında iken, bu oran Danimarka'da 39'da bir olarak gerçekleşti. İş dünyasında son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen kalifiye seviyesi düşük insanların iş bulmakta zorlandıkları aktarıldı. Araştırmaya göre sosyal devlet temel ilkesini en iyi kuzey Avrupa devletleri ile Hollanda ve İsviçre yerine getiriyor; sosyal adaletsizlik ise, en çok Meksika, Yunanistan ve Türkiye'de. Araştırma yoksulluk, eğitim, iş dünyası ve sosyal işbirliği gibi konular üzerine yapıldı ve istatiksel verilerin dışında uzmanların görüşleri değerlendirmede dikkate alındı.

 

SOSYAL DEVLETİN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINABİLİR

Tüm insanların ortalama gelirinin yüzde 50'sinden daha az kazancı olanlar yoksul olarak kabul ediliyor. Bu tanıma göre Almanya'da 18-25 yaş grubu arasındaki gençlerin çoğu fakir. Bu durum her ne kadar uzun eğitim süresine bağlansa da, Bertelsmann Vakfı, bu durumun jenerasyon eşitliğine zarar vererek sosyal devletin geleceğini ipotek altına alabileceğine dikkat çekti. Almanya eğitim konusunda biraz düzelme sağlasa da, bu kategoride de orta sınıfta yer alıyor. Almanya'nın özellikle çocukların okul öncesi teşviki konusunda yapması gerekenler var. Ekonomik güçleri baz alınarak yapılan kıyaslamada Danimarka ve Fransa'nın erken eğitim için Almanya'dan daha fazla bütçe ayırdıkları gelen haberler arasında. Almanya'nın ekonomik krizi iyi yönetmesini öven araştırmacılar, buna karşın Almanya'nın uzun süre işsizler kategorisinde sondan bir önceki sırada yer aldığını ifade ettiler. Bu konuda Kanada ve İsviçre örnek ülke olarak gösterildi.

Almanya ayrıca, göçmenlerin entegre edilmesi konusunda kırık not aldı. Bertelsmann Vakfı, Almanya'nın yüksek sosyal harcamalarına rağmen orta derecede kalmasını sosyal politikanın yeterince etkili olmamasına bağladı. Uzmanlar, yetkililerden çocukların okul öncesi teşvikinin artırılmasını istiyor. Almanya Eğitim Bakanları Konferansı Başkanı Bernd Althusmann da (Aşağı Saksonya Eğitim Bakanı, CDU) çocuklara yönelik dil ve okul öncesi teşvik için yapılan her yatırımın verimi artırdığını söyledi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • erhan ay 13 yıl önce Şikayet Et
    almanyanin gelecegi karanlik. alman sosyal sistemi cöküste yeni yetisen nesil rahatliktan olacakki hicbir ise yatkin degil tembel alkolik uyusturulmus bir genc nufusa sahip 40 yas üstündeki insanlar hep calisiyor tembel kesim 20 30 arasi bunun anlami 15 20 sene sonra bu jenerasyon dümeni ele alacak almanyayi iyice batiracak gencliklerindeki rahat sosyal sistemi bulamayan bu grup toplumda büyük sosyal patlamalar yapacak cok fakirlesecek almanya ve avrupa almanyanin son 15 yili bunun ispati almanya büyük bir hizla düsüste
    Cevapla