Ucuz kaşar peynirinde hile üstüne hile

Son dönemde gıda ürünlerinde denetimlerin artırılmasına rağmen olumsuz örneklerin önüne bir türlü geçilemiyor. Normalde 14-15 lira arasında satılan kaşarın fiyatını 8-9 liraya düşüren son hile de ortaya çıktı.

Ucuz kaşar peynirinde hile üstüne hile
Ucuz kaşar peynirinde hile üstüne hile
GİRİŞ 05.01.2011 06:39 GÜNCELLEME 05.01.2011 06:39
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Peynir sektöründe maliyetleri aşağıya düşürmek için farklı teknolojiler ve maddeler kullanılıyor. Amerika'dan alınan 'nennet kazein'in (süt proteini) içine Avrupa'da bitkisel protein karıştırılarak kaşar peynirine katıldığı belirtiliyor. Normalde 14-15 lira arasında satılan kaşarın fiyatı da bu sayede 8-9 liraya düşüyor. Ucuza satılan birçok süt ürününde de bu yola başvuruluyor.

Son dönemde gıda ürünlerinde denetimlerin artırılmasına rağmen olumsuz örneklerin önüne bir türlü geçilemiyor. Geçen yıllarda süt ve süt ürünlerinde tüketicinin bilgisi dışında ve mevzuata aykırı olarak palm yağı kullanıldığına ilişkin iddialar açıklığa kavuşturulmadan şimdi de benzer ürünlerde bitkisel protein karıştırıldığı ifade ediliyor. Özellikle kaşar peyniri üretiminde kullanılan nennet kazein (süt proteini) isimli katkı maddesinin Amerika'dan alınıp Almanya'da bitkisel protein ile karıştırıldıktan sonra aynı marka altında Türkiye'de gıda sektörüne pazarlandığı iddia ediliyor. Her ne kadar bu madde, sağlık açısından çok ciddi riskler taşımasa da tüketicinin bilgisi dışında kullanılmasının etik olmadığına dikkat çekiliyor. Sektör temsilcilerine göre; Türkiye'de günde yaklaşık 30 milyon litre süt üretilirken, bunun önemli bir kısmı peynir imalatında kullanılıyor.

Bazı sektör mensupları maliyetleri aşağıya çekmek için farklı teknoloji ve maddeler kullanmayı tercih ediyor. Bazı uyanıklar da daha fazla kâr elde etmek amacıyla kaşarda kullanılan saf nennet kazein yerine bitkisel protein içeren başka bir karışım kullanma yolunu seçiyor. Uzmanlara göre Amerika'dan ithal edilen bir kilogram nennet kazein 14-15 liraya satılırken, bazı üreticiler bu rakamı vermek yerine 7-8 lira ödeyerek daha ucuz karma maddeler alıyor. Sektörün önemli bir temsilcisine göre; piyasadaki süt ürünlerinde etkin markaların yüzde 50'si bunu yapıyor. Ayrıca bu şirketler, yeni geliştirilen homojenizatör cihazı sayesinde de bu maddeyi süte yedirerek tüketicilerin fark etmesinin de önüne geçiyor. İşin ehli kişiler haricinde vatandaşların bunu anlaması imkânsız. Sektörün önde gelen markalarından birinin üst düzey yöneticisi, denetim eksikliğinin haksız rekabete sebep olduğuna, bunun da bazı firmaları bilinçli olarak bu yola yönelttiğine dikkat çekti. Vatandaşların aşırı fiyat farkından dolayı ucuz ve kalitesiz ürünlere yöneldiğine işaret eden isminin açıkanmasını istemeyen yetkili, "En az 10 lira fabrika maliyeti olan kaşar peyniri 7-8 liraya satılıyorsa buna dikkat etmek gerek. 10 kilo sütten 1 kilo kaşar elde edilebiliyor."dedi. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği Başkanı Kamil Büyüközer, bazı şirketlerin süt ürünlerine protein katarak yüksek kârlar elde ettiğine vurgu yaparak, Tarım Bakanlığı'nın denetimlerini artırmasını, hileli üretim yapan firmaları kontrol altına alması gerektiğinin altını çizdi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise bu tarz bir girişimin tespit edilmesi halinde ilgili kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Kıvrılınca çatlamayan kaşar iyidir

Türkiye'de ortalama 10 litre inek sütünden 1 kg taze kaşar üretiliyor. Sektör temsilcilerine göre, dilimlenebilir yarı sert peynirlerden olan kaşar, sarımsı beyaz-sarı renkli ve hafif tuzludur. İyi bir kaşar peyniri, düzgün kalıplı olmalı. Kesilince ufalanmamalı ve eğilip bükülmeye dayanmalı. Kıvrılması esnasında peynir çatlamıyorsa eksik süt kullanılmadan yapılmış demektir ve makbuldür. Taze kaşarda en önemli nokta görüntü ve lezzet.

Zaman

YORUMLAR 9
  • Salih 13 yıl önce Şikayet Et
    ne varsa eskilerde var. ben eski kaşar severim eskiden şaşmayın
    Cevapla
  • Berke Hürses 13 yıl önce Şikayet Et
    &quotNennet"???. "Nennet" diye birsey yok, "peynir mayasi" anlamina gelen "rennet" var, yani "peynir mayasi kazeini" anlamina geliyor, bir peynir proteini turu. Yani sorun, kasara peynir mayasi kazeinin katilmasi degil, mayanin elde edildigi kaynak: Sigirdan mi, domuzdan mi, yoksa bitkisel kaynakli mi? Sorun burada. Haberi yapan Zaman muhabirinin bunu arastirmasi gerek aslinda ama daha maddenin adini bile dogru bilmeden haber yapilmis, Haber7 de arastirmadan buna atlamis.
    Cevapla
  • mehmet ali 13 yıl önce Şikayet Et
    acaba hilesiz süt ürünü var mı piyasada. sektörün önde gelenlerinin kaygısı haksız rekabet mi yoksa kendilerinin yaptığı örtülü hileleri küçük üreticilerin de öğrenip ucuz ürün yaparak hileli ürünlerle ballı kazançlarına ortak olmalarına mı tepki gösteriyor.hile amaçlı kullanılan hammadde sağlıklı ya da sağlıksız da olsa netice de tüketici aldatılıyor.Devlet bu maddelerin ithalat miktarını ve kimlere teslim edildiğini belirlemekten aciz mi?yoksa bu tesisler de AKP lilere mi ait.eğer istenirse bu maddeleri alan ve kullananlar hemen bulunur.geç bunu
    Cevapla
  • M/Y 13 yıl önce Şikayet Et
    Güvenmediğim,. Marka ürünleri almam.. Özellikle Büyük holdinglere ait marka bilinirliği çok yüksek olan Süt ve Et kaynaklı ürünlerde de büyük sahtekarlıklar yapıldığına inanıyorum.. Teknolojik imkanlar kullanılarak her türlü olumsuzluk gizlenebilmekte..
    Cevapla
  • oşman aktaş 13 yıl önce Şikayet Et
    daha da kötü. afyondaki mandıralardan biliyorum devlet denetlemesi kesinlikle yetersiz ahbap çavuş oluyor tüm iade kaşarlar tekrar yoğurulup yeniden kullanılıyor en kalitesi düşük asitliği çıkmış toplama süt kaşar oluyor beyaz peynir ve kaşara kullanılan kimyasallarda cabası kostik kullanıldığını biliyormusunuz beyaz peyniri kesin dışarıda bir parçasını bekletin kireçtaşı gibi olur gıda sektörünün hepsindeki hile ve alçaklıkları yazardım ama ne okursunuz ne yer yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle