Türkiye'de indirim sonrası il il benzin fiyatları

Türkiye'de, il merkezleri içinde, 3 büyük dağıtım firmasında, şu anda en pahalı benzin Van'da, en ucuz benzin ise Kocaeli'de satılıyor. Bugün erken saatlerde gelen indirim sonrası illere göre benzin fiyatları şöyle:

Türkiye'de indirim sonrası il il benzin fiyatları
Türkiye'de indirim sonrası il il benzin fiyatları
GİRİŞ 15.12.2010 16:13 GÜNCELLEME 15.12.2010 16:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bugün yapılan fiyat indirimi sonrası, POAŞ, BP ve OPET bayilerinden yaptığı derlemeye göre, en pahalı benzinin satıldığı Van merkezde 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 3,93 ile 3,94 liradan, 97 oktan kurşunsuz benzinin litresi ise 3,95 ile 4 lira arasında değişen fiyatlarla tüketicilere sunuluyor.

En ucuz benzinin satıldığı Kocaeli aynı zamanda TÜPRAŞ'ın en büyük rafinerisinin bulunduğu şehir. Nakil ücretinin çok düşük olması Kocaeli'nin diğer şehirlere göre daha ucuz benzin tüketmesinin nedeni olarak gösteriyor.

Kocaeli merkezde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,77 ile 3,82 lira arasında, 97 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı da 3,83 ile 3,89 lira arasında değişiyor. 

FİYATLAR 2005 YILINDAN BERİ SERBEST 

Petrol Piyasası Kanunu gereğince 1 Ocak 2005 tarihinde sektörde serbest fiyatlandırma sistemine geçildi.

Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest oldukları gibi bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uyguluyorlar veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını belirliyorlar. 

FİYATLANDIRMA 

Rafineri fiyat ''gümrüksüz rafineri fiyatı ÖTV EPDK payı=rafineri satış fiyatı (KDV hariç)'' şeklinde hesaplanıyor.

Türkiye'de gümrüksüz rafineri fiyatının hesaplanmasında Akdeniz ürün fiyatları izleniyor, son fiyat değişiminden itibaren günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, beli bir fiyat değişim farkında gümrük rafineri tavan satış fiyatı oluşuyor.

Rafineri fiyatının ardından depo satış fiyatı ortaya çıkıyor. Temin fiyatı üzerine dağıtım şirketi marjı ve ürün servis ücreti eklenerek dağıtım şirketinin depolar için satış fiyatları belirleniyor. 

POMPA SATIŞ FİYATI 

Dağıtım şirketleri tarafından, depo satış fiyatı üzerine bayinin çeşitli masrafları ve bulunduğu bölgenin nakliye ücretlerinin de eklenmesiyle, tavsiye edilen pompa satış fiyatı oluşturuluyor ve bayilere bildiriliyor.

Türkiye'de şehir merkezlerinde OPET, BP ve POAŞ bayilerinde 95 ve 97 oktan benzinin satış fiyatı şöyle: (Fiyatlar serbestlik nedeniyle bayilerde küçük çaplı değişiklikler gösterebiliyor)

kullan

kullan

kullan

kullan

 kullan

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • cengiz kocak 13 yıl önce Şikayet Et
    vah vah cok düşmüş ya azıcık zam yapın. vah vah hakikaten cok düşmüş ayy şimdi bu düşürdügümüz vergiyi hangi küçük esnafa yıksak bakkalamı manvamı en iyisi bakkall ya istemiyorya başbakanda o zaman cabuk kaybolup giderler SİZ bu vergi adaletiniz saglayamadıgınız sürece ADİL yönetemesiniz bu ülkeyi adam gibi allah dan korkan hz ALİ gibi bir maliye bakanı dikin YOKSA artık bu ülkede esnaf daha dogrusu küçük esnaf kan aglamakta AYDINDOGAN hala vergi cazsı ne oldugu belirsiz ama bu küçük esnaftan nasıl olsa tıkır tıkır alıyorsun büyük okul yaptırı sa
    Cevapla
  • mfatihim 13 yıl önce Şikayet Et
    Tilkiye sormuşlar tavuk severmisin diye.... Gülmekten cevap verememiş.İlahi verginin (tüketim vergisi) vergisinin (özel tüketim vergisi) vergisini (+KDV,dünyada bir benzeri yoktur,bizim maliyeciler icat etmiştir) alan maliye bu kadar bütçe açığı varken hiç akaryakıt fiyatlarını indirir mi?.Maliyenin oluru olmadan akaryakıt firmaları indirime gitmeye cesaret edebilir mi?.Hadi anladık yolunacak tavuğuz ama birazcık da zekamız var...
    Cevapla
  • cihan 13 yıl önce Şikayet Et
    tebrik ederim. o kadar ugraştılar bumu çıkan sonuç.merak etme akp ben senin puanını seçimde verecegim..
    Cevapla
  • Arzuhalim 13 yıl önce Şikayet Et
    Düşse ne olur düşmese ne olur. iki gün sonra geri çıkar merak etmeyin
    Cevapla
  • unalan66 13 yıl önce Şikayet Et
    haber 7 çok taraflısınız. maalesef zam geldiği günlerde özellikle sizin sitenize giriyorum. benzine olan zamların ne hikmetse sizin için haber değeri yok ama indirime gelince il il fiyatları veriyorsunuz. keşke aynısını zam gelince de yapsanız.......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle