Gecekondu sahiplerine müjdeli haber!

Torba kanun tasarısına Hazine arazisini işgal edenlerin borçları da dâhil ediliyor. Gecekondu sahiplerinin arsaları izinsiz kullanımından doğan kamu borçlarının gecikme faizi silinecek. Borcun aslına ise enflasyon ayarı yapılacak.

Gecekondu sahiplerine müjdeli haber!
Gecekondu sahiplerine müjdeli haber!
GİRİŞ 14.12.2010 11:04 GÜNCELLEME 14.12.2010 11:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış


Ercan Baysal'ın Haberi

Torba kanun tasarısına Hazine arazisini işgal edenlerin borcu da dâhil ediliyor. Gecekondu sahiplerinin arsaları izinsiz kullanımından doğan kamu borçlarının gecikme faizi silinecek. Borcun aslı ise enflasyon oranı üzerinden yeniden hesaplanarak taksitlendirilecek.

 Kamunun vergi ve SSK prim alacakları ile başlayan borç yapılandırma paketinin kapsamı genişledi. Meclis süreci devam eden torba kanun tasarısının içerisine Hazine arazisini işgal edenlerin borcu da girdi. Alt komisyonda eklenen madde ile vatandaşın ecrimisil (bir malın sahibinin rızası dışında kullanılması, işgal) borçları da yeniden yapılandırılacak.


Kamu alacağının gecikme faizleri silinirken borç aslının üzerine TÜFE veya ÜFE oranı üzerinden taksitlendirme yapılacak. Tasarı da yapılan değişiklik ile Hazine binalarında kiracı olanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Hazine arazisini işgal edenlerden olan kamu alacağına da kolaylık sağlayacaklarını aktaran Maliye kaynakları, "İster ecrimisil borcu olsun isterse kira borcu olsun bunların da gecikme zammı silinerek taksitlendirme kolaylığından faydalanabilecekler.

Hazine arazisini izinsiz kullanan veya kiralayanlar bu düzenlemeden yararlanabilecek. Hazine arazisine yapılan gecekondu eğer belediyelere devredilmedi ise o da bu kapsamda değerlendirilecek." dedi. Torba yasa tasarısının içerisine belediyelerin kira alacaklarının yapılandırılması da girdi. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu kapsamda 3 bin 500'ün üzerinde kiracısı olduğu belirtiliyor. Kamu alacaklarının gecikme faizleri silinerek taksitle ödenme imkânı belediyenin yanı sıra özelleştirme ve üniversitelerin kiracılarına da uzanacak. Yasa tasarısının içerisine üniversitelerin binalarında kiracı olanların da borçlarının yapılandırılması da eklenecek. Edinilen bilgiye göre tasarının içerisine Hazine arazisi işgallerinin alınmasının çok sayıda vatandaşı gecikme faiz yükünden kurtaracağı kaydediliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü geçen yıl taşınmaz satış geliri olarak 214,9 milyon lira kira, irtifak hakkı tesisi ve ecrimisil gibi idari işlemlerden ise 809,1 milyon lira gelir elde etmişti.

Hazine arazisini işgal edenlerin borçlarının da yapılandırma kapsamına alınmasının ardından Türkiye'de devlete ait her 10 taşınmazdan 1'i işgal altında bulunuyor. Bu taşınmazlar üzerindeki işgalci sayısı da 688 bin 995'e ulaşıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre Hazine'ye ait tescilli taşınmaz sayısı 2 milyon 847 bin 854. Büyüklükleri bakımından da Hazine taşınmazlarının yüzde 71,4'ü üzerinde ormanlar yer alıyor.

Ecrİmİsİl gelİrlerİ her yıl artıyor

Yıl Miktar (Bin TL)

2006 93.547

2007 124.873

2008 148.748

2009 212.498

 
Zaman

YORUMLAR 4
  • mehmet tozlu 13 yıl önce Şikayet Et
    &quotHazine arazisi". Hazine arazisi kavramını ben anlamıyorum..? hazine devlet devletse millet değilmidir? bana gore gecmişten buyana boyle gordum..maslak bölgesi bir vakit uzerinde 15.00hane vardı.12 eylulde 3.k.orduve b.beledeyesi(n.sözen,b.dalan)ca el konuldu 10 yılsonra arazi degerlendi.. ve yıkıma girişildi..derbent oyle. hazine kavramı yeninden ele alınmalı ve sınırları daraltılmalı..sosyal devlet ev yıkmaz..
    Cevapla
  • necdet 13 yıl önce Şikayet Et
    Sorun 2981 sayılı Kanun. Bu kanun 1984 yılında meclisten geçiyor ama kasım 85 yılına kadar yapılan gecekonduları af kapsamına alıyor, son başvuru 1986 yılı. Burda yapılan doğru yanlış demekten öte kandırılmış bir insan grubu var. Düzenlemeyi görmedim ama bu işgal parası çok aşırı olan 5 yıldızlı oteller var.
    Cevapla
  • Octopus Vulgaris 13 yıl önce Şikayet Et
    İşte Bu olmadı_2. apartmanın olsun. Biz de çocuklarımıza hırsızlık, başkasına ait birşeye el ve hatta dil uzatmak ahlak ve din dışı bir davranıştır diye terbiye vermeye çalışalım. Onlar çıksınlar kerevetine, bir her ay muhatap olalım ev sahibiyle.Diyecek birşey bulamıyorum bu durumlara işte...
    Cevapla
  • Octopus Vulgaris 13 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu olmadı. Peki benim suçum ne? İstanbulda doğup büyü, ayıp de, günah de, ar ederiz biz böyle şeylerden de. Gecekondu, kaçak yapı, hazine arazisini işgal vs. gibi yollara sapma, 45 yaşına gel, bir dikili ağacın olmasın. Sonra bütün bedeviliğini de yanında getirerek köyünden gel, kendi malın gibi milletin/hazinenin arazisini işgal et, kendinde her türlü hakkı gör, terbiyesizlik, hırsızlık, utanmazlık, saygısızlık diz boyu. Ondan sonra arada bir devlet af çıkarsın, sonra orayı müteahhide ver, bir anda iş hanın olsun,
    Cevapla