Peşpeşe gelen akaryakıt zamları TBMM gündeminde

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, akaryakıta peş peşe gelen zamları TBMM gündemine taşıyarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu.

Peşpeşe gelen akaryakıt zamları TBMM gündeminde
Peşpeşe gelen akaryakıt zamları TBMM gündeminde
GİRİŞ 13.12.2010 12:21 GÜNCELLEME 13.12.2010 12:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, akaryakıta peş peşe gelen zamları TBMM gündemine taşıyarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, “EPDK fiyatlara şimdi neden müdahale etmemektedir? Benzin fiyatlarının artışının önüne geçebilmek için tekrar OFM'ye geçmeyi düşünmekte misiniz” diye sordu.

Türkiye’nin, Avrupa'da Euro bazında akaryakıtın en pahalı olduğu ve aynı zamanda akaryakıt ürünlerindeki verginin en yüksek olduğu ülke olduğuna dikkat çeken Dibek, şöyle dedi:

“2005 yılına kadar Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması (OFM) adı verilen bir sistemle belirlenen fiyatlar, bu tarihten sonra piyasaya hakim şirketler tarafından belirlenmeye başlanmıştır. Ancak 2005 yılında OFM kaldırılarak fiyatların serbest bırakılmasından sonra akaryakıt fiyatları, sektördeki yerli ve yabancı tekellerin iki dudağının arasında bulunmaktadır.Duruma el koyma yetkisi olan Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'da (EPDK) yalnızca 2009 yılında, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın akaryakıt dağıtım şirketlerine yönelik sert açıklamalarından sonra devreye girmiştir.”

-“EPDK FİYATLARA NEDEN MÜDAHALE ETMİYOR”-

Dibek, Bakan Yıldız’a, şu soruları sordu:

“Akaryakıt dağıtım piyasasında dağıtım şirketi ve bayilerin kâr marjı benzinde litre başına yaklaşık 34 kuruş civarına çıkmış durumdadır. Bu rakam 2009'da EPDK'nın uyguladığı tavan fiyat sırasında 28 kuruşun altına indirilmişti. EPDK fiyatlara şimdi neden müdahale etmemektedir? Benzin fiyatlarının artışının önüne geçebilmek için tekrar OFM'ye geçmeyi düşünmekte misiniz?

Müdahale edilmemesi ya da müdahalede gecikilmesinin nedeni hükümetin akaryakıttan aldığı yüksek tüketim vergileri midir?

Tüpraş bir kamu şirketi iken rafineri ürün çıkış fiyatlarını kamuoyuna açıklamaktaydı. Tüpraş özelleştirildikten sonra, Tüpraş'ın fiyatları açık bir şekilde duyurması neden sağlanmamaktadır?

Devlet akaryakıtta ÖTV'li matrah üzerinden yüzde 18 KDV uygulamaktadır. Devlet verginin de vergisini almaya devam edecek midir?

Türkiye'nin benzin fiyatları kaç Euro/Cent'tir? Ülkemizde birim benzinden alınan toplam verginin oranı ne kadardır?

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin her birinin, benzin fiyatları kaç Euro/Cent'tir? Bu ülkelerin her birinin birim benzinden aldıkları toplam verginin oranı ne kadardır?

Avrupa Birliği adayı ülkelerin her birinin, benzin fiyatları kaç Euro/Cent'tir? Bu ülkelerin her birinin birim benzinden aldıkları toplam verginin oranı ne kadardır?”

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 1
  • Hasan Ellialtı 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah kurtarsın .... Ekonomimiz gerçekten iyi ise benzine neden zam yapılıyor ? Ben şaşırmıyorum çünki yürüttükleri düzenin getirisi bu. Abdestli veya Abdestsiz Kapitalizm sömürüye dayanır. Bunu yürütenin dindar olması durumu değiştirmez. Bu kişileri Allaha havale ediyorum. Zira muhalefettekilerde aynı çizgide insanlar. Dikkat ettiyseniz sayın başbakanın ağzından tek kelime çıkmıyor. Oysa aynı başbakan işine gelen dandik koca karı dedikodularına anında reaksiyon gösterebiliyor.
    Cevapla