Telefonsuz internette vergi oranı belirlendi

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türk Telekom A.Ş’nin sabit telefon aboneliği olmadan DSL internet erişimi sunumuna yönelik hizmeti olan "Yalın DSL"de uygulanacak Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranını belirledi.

Telefonsuz internette vergi oranı belirlendi
Telefonsuz internette vergi oranı belirlendi
GİRİŞ 03.12.2010 17:22 GÜNCELLEME 03.12.2010 17:22
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türk Telekom A.Ş’nin sabit telefon aboneliği olmadan DSL internet erişimi sunumuna yönelik hizmeti olan "Yalın DSL"de uygulanacak Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranını yüzde 5 olarak belirledi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk Telekom A.Ş, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak, sadece data (internet) sunumuna yönelik sabit hat hizmetinde ne oranda ÖİV alınacağı konusunda mukteza (görüş) istedi.

Türk Telekom, başvurusunda, ÖİV’nin sabit telefon hizmetlerinde yüzde 15, mobil telefonda yüzde 25, internet sunumunda ise yüzde 5 olduğuna dikkati çekerek, yalın DSL’nin bu oranlardan hangisine tabi olduğunun açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

YALIN DSL’YE ÖİV MUKTEZASI

Gelir İdaresi Başkanlığının konuya ilişkin mukteza yazısı da komisyonda ele alındıktan sonra Türk Telekom’a gönderildi.

Muktezada, yalın DSL hizmetinin, internet servis sağlayıcılarına verilen hizmetler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı ve bu çerçevede Türk Telekom A.Ş’nin yalın DSL hizmeti için uygulayacağı ÖİV oranı yüzde 5 olarak belirlendi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Temmuz ayında aldığı kararda, işletmecilerin Türk Telekom’un sahip olduğu xDSL şebekesi üzerinden abonelerine IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi modeli ile hizmet sunabilmesi için gerekli olan usul, esas ve ücretleri içeren Türk Telekom Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi’nin, en önemli yeniliklerinden birisi olan sabit telefon aboneliği olmadan DSL (Digital Subscriber Line-Sayısal Abone Hattı) internet erişimi hizmeti alınmasına imkan sağlayan Yalın DSL uygulamasının hayata geçirilmesini onaylamıştı.

Yalın DSL hizmetinde aylık erişim ücretini vergiler hariç 8,13 TL olarak onaylayan Kurul, sabit telefon hizmeti alınmadan DSL internet hizmeti alınması durumu olan Yalın DSL uygulamasında bakır kabloların kullanılmaya devam edildiğini, bu nedenle Yalın DSL uygulamasında da söz konusu olan bakır kablolara ilişkin maliyetlerin (yatırım, bakım, onarım, işletme vb.), Yalın DSL hizmetinin sunulduğu diğer ülkelerde de olduğu gibi DSL aylık ücretlerine ilave edilerek karşılandığını kaydetmişti.

Yalın ADSL hizmeti için belirlenen, vergiler eklendiğinde 10-11 liraya yükselen ve tüketiciye 13-14 lira olarak yansıyan bu rakamın çok yüksek olduğunu belirten bazı tüketici dernekleri de durumu mahkemeye taşımıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Ahmet Melik Çay 13 yıl önce Şikayet Et
    Suskunlugumuz Asaletimizdendir.. benim anlamadıgım,millet olarak biz nasıl yüce bi ruhumuz var sa,herseye eyvallah diyoruz da,avrupalı ufak bi fiyat artısında sokaklara dokuluyor.ben bunu hiç bir şeye degil bu milletin asaletine yorarım, bir buyugumuzun dedigi gibi,Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verecek cevabım var. Ama bir lafa bakarım, lafmı diye. Birde söyleyene bakarım adam mı diye...
    Cevapla
  • Adem Abdullah 13 yıl önce Şikayet Et
    Bunun neresi tüketicinin lehine?. Telefon aboneliği ile alınan ADSLde telefon için 11-12 TL. öde, telefon aboneliği olmadan "yalın dsl" için 13-14 TL. öde... Anlayan varsa berigelsin...
    Cevapla
  • Arslan 13 yıl önce Şikayet Et
    Yuh. yurt dışında on yıldır telefonsuz internet kullanıyoruz, türkiyede ise yeni geliyor. Pes diyorum, birde avrupayı solladı diye haber yapıyorlar. Türkiyenin çok çalışması lazım.
    Cevapla
  • fatih özdemiroğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    ötv nedir. özel tüketim vergisi deprem oldu diye konuldu hala alınıyor utanmadan. devleti yönetenler işin içinden çıkamadığı zaman en basit yolu seçiyor vergi koyuyor 10 yıl öncede böyleydi şimdi de böyle işte buna STATÜKO denir.
    Cevapla
  • aligator 13 yıl önce Şikayet Et
    ÖZELLEŞTİRME HARAÇ MEZAT SATMAK DEĞİLDİR. 2010 yılından sonra, Türk Telekom 15 yıl tamamıyla yabancıya çalışacaktır. Eğer 6.7 milyar doları Türk Telekom adına tahvil çıkarıp dış borç olarak alsaydık, Türk Telekom&8217un bir yıllık kârı beş yıllık faizi ödemeye yeterdi. Ülkemizin 6 yıldan sonra her yıl 1 milyar ile 1.5 milyar arasında döviz kaybı olmazdı. Yazdıklarım Prof. esfender korkmazdan alıntıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle