Kurban Bayramı tatili 'son dakika'cıları üzdü

Kurban Bayramı tatilini dokuz gün olması sebebiyle değerlendirmek isteyenlerin yurt içi ve yurt dışı seyahatlere olan talebi, ek sefer ve turlarla giderilemeyince, son dakikada tatil yapmaya karar verenler yer bulamadı.

Kurban Bayramı tatili 'son dakika'cıları üzdü
Kurban Bayramı tatili 'son dakika'cıları üzdü
GİRİŞ 28.11.2010 13:10 GÜNCELLEME 28.11.2010 13:10

Tatilin uzun olması, tatilcileri uzak destinasyonları seçmeye yöneltirken, özellikle Bangkong, Phuket, New York, yurt içinde Kapadokya, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ilgi gördü.

Hey Travel Trends Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Bektaş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Kurban Bayramında Amerika, Uzak Doğu, Afrika, Avrupa gibi yurt dışı, Karadeniz Bölgesi, Kapadokya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi yurt içi turlarının tercih edildiğini, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde normale göre ciddi yoğunluk olduğunu kaydederek, ''Herhalde, tarihte benzersiz bir bayram dönemi geçmiş olabiliriz'' dedi.

Kültür turları dışında Antalya ve Kıbrıs'ın yanı sıra, termal otellere yönelik talepler olduğunu dile getiren Bektaş, havanın güzel olmasının, Türkiye içi seyahatlerde güneye yönelmeyi getirdiğini söyledi.

Bektaş, ciddi sayıda Türk gezginin yurt dışına çıkarak, hemen her destinasyonda gezdiğini ve toplumun çeşitli kesimlerinin yurt dışına çıktığını ve turizm hareketinin toplumun daha geniş kitlelerine yayıldığını gözlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Bayramda ilk kez yurt dışına çıkanların sayısında ciddi artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu, bir kapının açılmasını sağladı. Bundan sonra yurt dışına çıkan misafirlerimizin önümüzdeki dönemde farklı destinasyonlara gitmek isteyeceğini tahmin ediyoruz. Anketlere ve geri dönüşlere baktığımızda, misafirlerimizin önümüzdeki seyahatlerinde yurt dışı destinasyonları tercih etmek istediklerini doğrudan gözlemleyebiliyoruz. Türkiye'de kulaktan kulağa pazarlama çok önemlidir. Gidip, gezenlerin paylaşmasının, çevrelerinin de o destinasyonları ziyareti konusunda önemli bir yol açacağını düşünüyorum.''

Tüketiciler profesyonelleşse de hala ''son dakikacıların'' bulunduğunu ve Kurban Bayramında tatil yapmaya son dakikada karar verenlerin biraz üzüldüğünü söyleyen Bektaş, ''Çünkü biz, uzak destinasyonlarımızı aylar öncesinden, vizeli turlarımızı da yaklaşık 1-1,5 ay önceden neredeyse tamamen sattığımız ve yeni seferler koyduğumuz halde, aşırı talep olduğu için hepsi tükendi. Gitmek istediği halde yurt dışındaki yerleri ziyaret edemeyen misafirlerimiz oldu'' diye konuştu.

Bektaş, bu durumun, Türkiye'deki tüketicinin bu konuda profesyonelleştiğini, kendi faydasına olanı seçtiğini, geç kalanların bunu düşünerek hareket etmeleri gerektiğini gösterdiğine işaret etti.

-''BAYRAMA YAKIN OLDUĞU HALDE YILBAŞI HAREKETLİ GEÇECEK''-

Celal Bektaş, bayramın hemen ardından yılbaşı tatilinin geldiğini hatırlatarak, kış dönemi için Türkiye ve yurt dışında kayak tesislerine içeren tur paketine talep almaya başladıklarını, Türkiye'deki termal, spa, wellness otellerinin de tercih edildiğini kaydetti.

İstanbul için yakın coğrafi bölgelerdeki kültür turlarının da hala satıldığını dile getiren Bektaş, ''Yılbaşı için talep almaya başladık. Özellikle Avrupa'da kayak turu paketlerine talepler yoğunlukta. Bayrama yakın olduğu halde yılbaşının hareketli geçeceğini düşünüyorum'' dedi.

-''GELİR DURUMU İYİ OLAN TATİLCİLER, 9 GÜNÜ DE DEĞERLENDİRDİ''-

Tatilsepeti yönetici ortaklarından Kaan Karayal da, Kurban Bayramında yurt içi turlarda en fazla tercih edilen destinasyonun Kapadokya iken, yurt dışında en çok ilgiyi Dubai'nin gördüğünü belirterek, Antalya'nın hala popülaritesini sürdürdüğünü, uzun tatil dönemi olması dolayısıyla yurt dışı tatilini tercih edenlerin, özellikle New York'a ilgi gösterdiğini anlattı.

Geçtiğimiz bayramların, bu yılki Kurban Bayramına göre daha kısa dönemlere denk geldiğini hatırlatan Karayal, şu bilgileri verdi:

''Bu yıl Kurban Bayramının 9 gün olması, tatilcileri uzak destinasyonları seçmeye yöneltti. Geçmiş yıllarda yurt dışı tatilleri yurt içi tatillerinden daha az ilgi görüyordu. Hem pahalı bir tatil olduğu düşüncesi hem vize işlemleri gibi etkenler tatil tercihlerinde etkiliydi. Ancak bu bayram döneminde yurt dışı turlarının uygun fiyatlı olması ve uzun bir tatil dönemi olması tatilcileri yurt dışına yönlendirdi.''

Karayal, gelir durumu iyi olan tatilcilerin, bayramı en verimli şekilde kullanıp 9 günü de değerlendirmeyi seçtiklerini söyledi.

Yurt içinde ve yurt dışında uzak destinasyonlara ilgi göstermenin yanı sıra bayramı sevdikleri sanatçıları izleyerek geçirmek isteyenlerin, gala programlı tesisleri tercih ettiğini kaydeden Karayal, geçtiğimiz bayram dönemlerinde ilgi gören destinasyonların bu yıl da ilgi görmeye devam ettiğini ancak, Bangkong, Phuket, New York gibi uzak destinasyonların geçmiş yıllara göre daha çok ilgi gördüğünü belirtti.

Karayal, Avrupa'ya ilginin hala aynı oranda devam ettiğini vurgulayarak, ''Gelir seviyesi yüksek tatilciler uzak destinasyonları seçerken, tatil bütçesi biraz daha sınırlı olan tatilciler Avrupa'ya giderek daha ekonomik bir tatili seçiyorlar. Çocuklu ailelerin daha çok Avrupa tatilini tercih ettiğini söyleyebiliriz'' dedi.

Yılbaşı ve bayramın ardarda gelmesinin, yılbaşı tatiline olan ilgiyi ''az da olsa'' etkileyebileceğine değinen Karayal, ''Ancak 31 Aralık'ın Cuma gününe denk gelmesi, hafta sonu ile birleştirilerek minik bir tatil paketi oluşturmada etkili olacaktır. Yılbaşı programlı tesisler her yıl olduğu gibi bu yıl da ilgi görecektir. Tatilcilerin hem küçük bir tatil hem değişik bir kutlama için bu fırsatı değerlendireceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

KAYNAK: AA