İTO vergi affından memnun

Tasarının iş dünyasının uzun zamandır beklediği müjdeli bir haber olduğunu belirten Avdagiç, yapılandırmanın en geniş çapta hayata geçirilmesi adına gereken desteği vereceklerini dile getirdi.

İTO vergi affından memnun
İTO vergi affından memnun
GİRİŞ 20.11.2010 11:12 GÜNCELLEME 20.11.2010 11:12

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili Şekib Avdagiç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan vergi ve prim borçları yapılandırma tasarısını ekonomik krizin firmalarda bıraktığı son olumsuzlukların silinmesi noktasında büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Başkan Vekili Avdagiç, "Söz konusu tasarı Cumhuriyet tarihimiz boyunca vergi anlamında iş dünyası ile devlet arasındaki en büyük barış girişimidir. Bundan sonrası için de yeni başlangıçlara zemin hazırlamaktadır. Dolayısıyla borç yapılandırması Türkiye'nin gelişmesinde son dönemde en büyük paya sahip bulunan iş dünyasının ödüllendirilmesi ve gelecek için cesaretlendirmesi anlamı taşımaktadır." dedi.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın "Borç yapılandırması mali yapılandırmaya dönüştürülsün." önerisinin önemli ölçüde karşılandığını vurgulayan Şekib Avdagiç, şunları kaydetti:

"Tasarıya baktığımızda, bizim de talep ettiğimiz gibi, boyutları itibariyle yapılandırmanın ötesinde bir uygulama olduğunu görüyoruz. Düşük bir vergi oranı ile varlıklarla kayıtların eşitlenmesine, matrah ve vergi artırımına ve varlık barışı uygulamasından yeniden yararlanılmasına zemin hazırlanıyor. Ayrıca ticari işletmelerin bilanço ve diğer mali tablolarında gerçeğe uygun gözükmeyen bazı kalemlerin düzeltilmesi için fırsat tanınıyor. Yani belirli bir vergi ödemesi karşılığında bir stok affı ile stoklara kayıtlı olmayan ticari malların ya da işletme aktiflerine kayıtlı bulunmayan varlıkların yeniden kaydedilmesi imkânı sunuluyor. Tasarı bu yönüyle, İTO Başkanımız Murat Yalçıntaş'ın daha önce kamuoyuyla paylaştığı ve iş âleminin beklentisini ifade eden 'Borç yapılandırması, mali yapılandırmaya dönüştürülsün.' taleplerini de önemli ölçüde karşılamaktadır."

İTO Başkan Vekili, tasarının ticari işletmelerin kasa fazlalıklarının düzeltilmesiyle vergi sisteminin yeniden yapılandırılması noktasında da önemli bir adım olacağına dikkat çekti. Uzun vadede hem mükellef hem idare lehine olacağının altını çizdi.

"BORÇ KAPSAMI TATMİN EDİCİ DÜZEYDE"

Şekib Avdagiç, yapılandırmaya girecek borç kapsamının da tatmin edici seviyede olduğuna işaret ederken "Kapsamdaki borç kalemlerinin ve alacaklı kamu kurumlarının çokluğu, uygulamadan yararlanacak firma ve vatandaş sayısını da maksimize etmiştir. Böylece hem devletin uygulamadan sağlayacağı gelir artacak hem de sadece belirli bir kesim için kolaylık sağlandığı yönündeki olası eleştirilerin de önüne geçilmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Tasarının dava aşamasındaki alacaklar için sulh yoluna gidilmesine imkân verecek bir düzenlemeyi de barındırmasının çok isabetli olduğunu savunan Avdagiç, böylece gerek vergi mahkemeleri gerekse Danıştay'ın iş yoğunluğu sebebiyle sonuçlanamayan pek çok davanın neticelenmesine olanak tanınacağını aktardı.

"ÖDÜLLENDİRME 2011 YILI BÜTÇE DENGELERİ GÖZETİLEREK DE YAPILABİLİR"

İTO Başkan Vekili Şekib Avdagiç, tasarının yasalaşma sürecinde, ödemelerini zamanında yapan mükellefin ödüllendirilmesi gerektiğinin de göz ardı edilmemesini istedi. Konuyla ilgili düzenlemenin tasarıda yer almamasının iş dünyasında bir nebze de olsa burukluk yarattığını dile getirdi.

Avdagiç, "Tasarının yasalaşması sürecinde TBMM'deki çalışmalarda bu yönde bir düzenlemeye gidilebileceği yönündeki ümidimiz sürmektedir. Vergi ve primini düzenli ödeyen mükelleflere yapılacak teşvik düzenlemesi için 2012 yılı bütçe hazırlıklarını beklemenin çok geç olacağı kanaatindeyiz. Çünkü ödül uygulamalarının hayata geçirilmesi, vergi ve primlerini zamanında ödeyebilmek için borçlanan firmaların güveninin korunması için son derece önemli. Bu ödüllendirmenin 2012 yılını beklemeden, 2011 yılı bütçe dengeleri de gözetilerek yapılabileceğine inanıyoruz." dedi.

Devletin alacaklarını yapılandırırken, ödemelerini zamanında yapan mükellefleri de dikkate almasını isteyen Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Borçlarını aksatmadan ödeyenlerin kendilerini haksızlığa uğramış gibi hissetmemelerinin sağlanması doğru olur. Bu husus, hem uygulamanın hakkaniyeti hem de gelecek dönemlerde vergi tahsilatında zafiyet doğmaması için zaruridir. Bu bakımdan ödemelerini zamanında yapan mükellefler için teşvik edici mahiyette bir vergi indirimi uygulamasının da hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ödemelerini zamanında yapan mükelleflere vergi indirimi sağlanması, işletmeleri vergi ve prim gibi yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirme noktasında teşvik edecek. Bu sayede gelecekte yeni bir borç yapılandırmasına ihtiyaç duyulmayan bir sisteme kavuşulacaktır."

 

KAYNAK: CİHAN