Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen 10. kenti

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep'in dünyada en hızlı büyüyen 10. şehri olduğunu söyledi. Güzelbey, artık turizm ve kültür şehri olarak da anılmak istediklerine dikkat çekti.

Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen 10. kenti
Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen 10. kenti
GİRİŞ 12.11.2010 13:08 GÜNCELLEME 12.11.2010 13:08

Başkan Güzelbey, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "21. Yüzyılda Yaratıcı Şehirler ve Endüstriler" sempozyumuna katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dr. Seza Sinanlar Uslu'nun oturum başkanlığını yaptığı toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in yanı sıra Amsterdam Belediyesinden Max Van Engen, Şangay Belediyesi Yaratıcı Endüstriler Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Jin Pan katıldı.

Güzelbey, dünyada artık kentlerin yarıştığını belirterek şöyle konuştu: "Dünyanın bir ucundan başka bir ucuna kendinden söz ettiriyor. Gaziantep lahmacun, kebap ve baklava ile anılıyor. Biz artık turizm ve kültürel olarak da anılmak istiyoruz ve turizm potansiyelinden pay almak istiyoruz. Bir sürü tarihi dokumuz varken nasıl sadece bir kebap şehri olarak anılıyoruz. Bu bir eksikliktir. Tarihi dokulara yaptığımız restorasyonlarla 1 milyon 350 bin nüfusu ile Gaziantep turizm potansiyelinden pay almaya başladı. Türkiye'de olmayan mutfak müzesi, şehir müzesi, mozaik müzesi ve cam müzesi şehrimizde yapıldı."

"TARİHİ DOKU YENİDEN CANLANDI"

Tarihi dokuya sahip çıktıklarını belirten Güzelbey, "Modern şehrin de gerekliliğini yaptık. Bu da Gaziantep'in önemini artırdı. Dünyada en hızlı büyüyen 10. şehiriz. Gaziantep'teki tarihi dokuları bilen yoktu. Tarihi dokuyu restorasyonlarla yeniden ortaya çıkarttık. 6 yılda bine yakın tarihi eseri restore ettik. Biz artık turizm ve kültür şehri olmak istiyoruz. Ancak turizm ve kültür şehri sadece restorasyonlarla olmuyor. Biz insanlara da önem veriyoruz." diye konuştu.

Tarihi ve kültürel restorasyonun yanında, sosyal restorasyon da yaptıklarına dikkat çeken Asım Güzelbey, sözlerini şöyle tamamladı: "Örneğin madde bağımlısı ve suça karışmış çocuk sayısı ilimizde oldukça fazlaydı. Biz onları polisiye yöntemlerle değil daha sosyal yöntemlerle hayata kazandırdık. Hamama ve yüzme havuzlarına götürerek, meslek edindirerek ve eğiterek topluma kazandırdık. Yükselen bir şehir olmak için geçmişe sahip çıkıyoruz."

KAYNAK: CİHAN