Trakya'nın en büyük et entegre tesisi açıldı

Edirne'de yapımına 2006 yılında başlanan Trakya'nın en büyük et entegre tesisi tamamlandı.

Trakya'nın en büyük et entegre tesisi açıldı
Trakya'nın en büyük et entegre tesisi açıldı
GİRİŞ 01.11.2010 10:57 GÜNCELLEME 01.11.2010 10:57

Edirne Ticaret Borsası(ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, yaptığı açıklamada, tesisin yaklaşık 4 milyon 500 bin liraya mal olduğunu belirtti.

Tesislerde bugünden itibaren istenirse et kesimine başlanabileceğini anlatan Yardımcı, tesislerin çalışma iznini aldığını bildirdi.

Artık Edirneli üreticilerin İstanbul pazarına da etlerini satabileceğini anlatan Yardımcı, şöyle:

''Biz bunu yaparken amacımız üyelerimizin birinci sınıf mezbaha sahibi olmaları ve İstanbul pazarına girmelerini sağlamaktı.

Şuan ki mezbaha ile İstanbul pazarına girme şansınız yok. Çünkü geçici ruhsatlı ve 2. sınıf mezbaha. Ancak birinci sınıf mezbaha olursanız İstanbul piyasasına et satabiliyorsunuz.

Bizde bunu yaptık işte. Artık İstanbul esnafı da buradan et alıp götürebilecek. Et satışları artınca hayvancılık ve besicilik gelişecek.''

''BAYRAMDA VATANDAŞ KURBANINI SEÇECEK, BİZ KESECEĞİZ''

Yardımcı, tesislerde normal şartlarda günde 100 baş büyük, 300 baş küçük hayvan kesimi yapılabileceğini belirtti.

Kurban Bayramında kesim yapılan hayvan sayısının artırılabileceğini ifade eden Yardımcı, şöyle devam etti:

''Kurban Bayramında 4 gün boyunca yaklaşık 400 büyükbaş, 1200 de küçükbaş hayvan kesimi yapılabilecek. Bu sayılar daha da artırılabilir.

Bayramda vatandaş kurbanını seçecek biz keseceğiz. Vatandaşlarımız isterse bayramdan öncede kurbanlarını bize getirebilir.

Biz onları bayrama kadar sizin adınıza bu tesislerde muhafaza edeceğiz. Bunun çok az bir ücreti var. Bayram günüde kurbanınız mezbaha neden kesilecek alıp gideceksiniz.

Arkadaşlar arzu ederlerse bayramdan önce bile et kesim başlayabilir. Biz bütün izinlerimizi aldık. Kesim ücretleri mezbaha fiyatlarına yakın olacak.

Ayrıca hayvanlar daha hijyenik ve daha sağlıklı ortamda kesilecek. Özellikle vatandaşlarımızın tesislerimizi görmesini istiyoruz, gelsinler burada ki hijyeni görsünler. Burada kaçak kesim olmaz. Tamamen sağlıklı ortamda kesim yapılıyor.''

''HER ŞEYE RAĞMEN TESİSLERİN YAPIMINI TAMAMLADIK''

Edirne Et Entegre Tesisi'nin yapımında büyük sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Yardımcı, tesislerin yapımını her şeye rağmen tamamladıklarını ifade etti.

Tesislerin yapımında kasaplardan aldığı desteği zamanla kaybettiklerini anlatan Yardımcı, şunları söyledi:

''Bu tesisi tamamen borsanın yapması uygun değildi. Bunu kasaplarla birlikte yapmamız uygundu. Biz istedik ki bu işin sahibi kasaplar olsun, biz onlara yardım edelim.

34 tane kasap arkadaşı topladık ve biz bir şirket kurduk. Şirkete biz de dahi olduk. Ticaret Odasını, Ziraat Odasını, damızlık birliğini dahil ettik.

Baştan gayet meraklı olan kasap arkadaşlar sonradan para ödememeye ve işten uzaklaşmaya başladılar. Biz bu tesisi 2006'da başlayıp 2008'de bitirme sözü vermiştik.

Ama bazı sorunlar yaşadık. Eski Vali Nusret Miroğlu binamızı ÇED raporu yok diye mühürledi. Ankara'ya gittim. Çeşitli temaslarda bulundum. Bakan Veysel Eroğlu ile görüştüm.

Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül'ün çok büyük katkılarıyla da inşaata tekrar başladık. Ben tesislerin yapımında bize destek olan herkese teşekkür ediyorum.''

25 bin metrekare açık, 5 bin metre kare de kapalı alanı bulunan tesislerin yapımı 4 milyon 500 bin liraya mal oldu.

Tesislerde çok sayıda soğuk hava deposu, hizmet odaları, canlı hayvan kesim odaları, sevkiyat kısımları, hasta hayvan imha kısımları, deri ve sakatat odaları bulunuyor.

KAYNAK: AA