Economist: Türkiye Avrupa'nın Çin'i oldu

Türkiye'nin dış politikası ve ekonomisi üzerine geniş bir değerlendirmede bulunan Economist dergisi "Türkiye, Avrupa'nın Çin'i oldu" yorumunu yaptı. Dergiye göre Türkiye'nin ekseni kaymaz, aksine kaydırılır...

Economist: Türkiye Avrupa'nın Çin'i oldu
Economist: Türkiye Avrupa'nın Çin'i oldu
GİRİŞ 22.10.2010 10:13 GÜNCELLEME 22.10.2010 10:13
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Kamuran Samar'ın haberi    

Türkiye'nin her zaman önem arzeden bir ülke olduğunu yazan derginin haberinde eksen kayması tartışmalarına da yer verildi. Eksen kaymasının söz konusu olmadığını vurgulayan The Economist, "Ama ABD ve AB, Türkiye'nin önemini ve başarısını anlamazsa eksen kayması söz konusu olabilir" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin yıllarca 'Avrupa'nın hasta adamı' olduğununun hatırlatıldığı makalede şu görüşlere yer verildi: "Uzun yıllar çok büyük enflasyon ve banka krizleri ile boğuştu. Bugün enflasyon çok daha düşük seviyelerde. Bankaların durumu iyi. Türkiye ise OECD'de en hızlı büyüyen ülke konumunda. İmalat ve inşaat en hızlı gelişen sektörler. Türkiye, mobilya, otomobil, çimento, ayakkabı, televizyon ve DVD Oynatıcı üretiyor. Türkiye, Avrupa'nın Çin'i oldu."

"NATO üyesi olan Türkiye, dış politikada her zaman Avrupa'nın siperi konumunda yer aldı. Türkiye ve Norveç, Sovyetler Birliği'ne sınır olan iki ülkeydi. Ancak Türkiye'nin Avrupa yanlısı politikası, Osmanlı toprakları içinde yer alan bir çok komşu ülkeyi ihmal etmesiyle sonuçlandı. Ancak bu alanda da yeni bir dönüşüm var. Güçlü ekonomisinin de yardımıyla, Türkiye Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika'da çok aktif bir diplomasi yürütüyor. Bu politikası, müttefiklerinin politikasıyla her zaman aynı çizgide değil."

"TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRENLER, 'EKSEN KAYMASI'NIN ARKASINA SAKLANIYORLAR"

"Batılı ülkelerin Türkiye'nin bu ilerleyişinden normalde memnun olmaları beklenirdi. Ama bu durum bir çoklarının damarına dokunmuş durumda. Avrupa'nın, Türkiye gibi nüfusu fazla olan bir ülkeyi birliğe alması isteniyor. ABD bile Türkiye'nin bu gelişiminden rahatsız. Batı'daki Türkiye karşıtı kesimler, 'eksen kayması' iddialarının arkasına sığınıyor. Bu yargı tamamen yanlış. Batı'da ne kadar çok kişi bu görüşü dile getirirse, Türkiye'yi kaybetme olasılığı da o kadar artar."

"Dış politikada, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti 'Müslüman dayanışması'nı güçlü bir şekilde hayata geçiriyor. Sudan'ın korkunç Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'e fazla iyi davranıyordu. İran'a yapılan BM yaptırımlarına 'hayır' oyu kullanarak yanlış yaptı. İsrail'e karşı acımasız eleştirileri sadece İsraillileri değil Amerikalıları da kızdırdı. Ama bir saniye bekleyin. Türkiye, temel olarak Türk hükümeti bir demokraside olması gerekeni yapıyor: Kendi halkının görüşlerine uygun hareket ediyor. Birçok Müslüman Filistinlilere kötü davranıldığını düşünüyor. İsrail'in bakış açısına göre insan hakları sicilinin tipik bir Arap diktatörü yerine demokratik olarak seçilmiş bir başbakan tarafından sorgulanıyor olması şüphesiz garip bir durum."

"Avrupalılar da Türkiye'nin üyeliği konusunda korku içindeler. Müzakereler 5 yıldan fazladır devam ediyor. Müzakerelere daha önce başlayan ülkelerden hiç biri başarısız olmadı. Ancak Fransa, Avusturya ve Almanya tam üyelik konusunda engellemede bulunacakları sinyalini veriyorlar. Eğer Avrupa, kendi Çin'ini kendi içine almazsa, dünyanın en hızlı büyüyen bir ekonomisiyle komşu olur. Bununla da kalmaz, Avrupa Doğu'ya nufuz edebilme umudunu da yitirmiş olur. Avrupalıların dünyada görmezden gelindiklerine inandıkları bir zamanda böyle bir hata, tarihi bir hata olur."

"TÜRKİYE'NİN İRAN OLDUĞU YÖNÜNDEKİ İDDİALAR SAÇMALIK"

"Türkiye'nin İran olacağına yönelik iddialar tam bir saçmalıktan ibaret. Üniversitelerde başörtüsünün serbest olması, zina işleyenlere verilen recm cezasının geleceğini haber vermez. Erdoğan'ın da bazı davranışları, ülkede kutuplaşmalara neden oldu. Erdoğan, önümüzdeki yıl genel seçimleri bir kez daha kazanırsa daha uzlaşmacı bir tavır takınmalı."

"Kısacası Türkiye iyi yolda. Serbest ekonomisi, hukuku ve demokrasisiyle Müslüman dünyasında parlayan bir yıldız gibi. Şimdi asıl soru şu: ABD ve AB, farklı bir kültürü ve politik duruşu olan ancak serbest ekonomi ve liberalizme bağlı Müslüman bir demokrasiyi kabul etmeye hazır mıdır ? Biz bu sorunun cevabının 'evet' olmasını umuyoruz."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 25
  • hasan ucar 13 yıl önce Şikayet Et
    4. katledılen tavuklarmızla tavukculuk sektoeude darbe alacaktı az daha hatırlayın daha neler neler siyasıler adam olmadan bu ülkeden umudu kesın dunyanın sayılı zengın başbakanı oldu malsef bizim başbakanımız aldıgı maaş ortada nasıl oldu onuda düşünün bu dünyada işlerı iş ama diğer dunyda senden benden ne farkları olacak bu insaların
    Cevapla
  • hasan ucar 13 yıl önce Şikayet Et
    3. bu gıda gıdamızla oynamakta inceleyın bebek ölümlerı anne karnında nasıl arttı bize yedırdıklerınden hormanlarda gdo alrdan devlette varmı bunu engellıyek bir şey yok adam turban diyor ama halkını gelecegını tehtıt eden gıdalara hayır diyemiyor tam çelişki ee turbalıyı etkılemıyecekte sadece basşı acıklarımı etkıleyecek oda çözülmeli ama önce sağlık bu arada domuz grıplerı kımı zengın ettı tam keşmekeş ona vereceklerı parayla ne yatırım yapılırdı ama demekkı verılmıs sözlerı vardı ama unuttunuz degılmı
    Cevapla
  • iibrahim kaya 13 yıl önce Şikayet Et
    nasıl adam bulamıyorsun. çalışma koşulların nasıl,işçiye ne kadar ücret veriyorsun,sosyal güvence veriyormusun.ato başkanı geçen açıklama yaptı.çinden işçi ithal ediyoruz diye.niye ediyor.adama 200 tl verip günde 12 saat çalıştırıp,sigorta güvencesi vermediği için kaçak işçi çalıştırıyor.sonrada millet tembel.millet tembel değil.sadece insanca yaşamak istiyor.ben türkiyenin gsmh ne bakmam.pazarda çarşıda fiyatlar nasıl,elektrik su ne kadar,maaşımla insanca yaşıyabiliyormuyum.bunlarda iyileşme varsa ozaman ekonomi iyidir.gerisi boş.
    Cevapla
  • hasan ucar 13 yıl önce Şikayet Et
    2. ama bu zamları acıklayacak mantık yok çünkü enflasyon yok dısardada kriz var iş cıkarmaları var ama ülkemızde bitmeyen krız var neden istenen bu halk uyanmasın diye turkıye ayaga kalmsın diye ban satılan yerlere uzanların parlarına rağmen devlette para varken krız geldı bize sebep yokken neden sence düşünün bi eskınde zam vardı tabiki ama iç piyasadakı hareketlılık bunu kapatabiliyordu ama şimdi oda dibe vurmus önce siyasıler adam edılmelı en cok yiyen onlar gerisinde boş eğitim zaten tam dert istenen de
    Cevapla
  • hasan ucar 13 yıl önce Şikayet Et
    halil ibrahim alboğa. arkadaşım sadece ete bakmayın et akp den önce 4 lira idi başlayın karşılaştırmaya benzin gaz mazot elektrık tlf su onlarada bakınca iyiye gitmedıgımız belli teşvik olsada tarım da da olsun hayvancılkta da olsun üretimi pahalandırdılar kazanamıyorlar sanki birilerınde almak için gibi değilmi başladıkta et gelıyor sü tozu geliyor degısık gıdalr içtiğin şeker ithal ülkede var oysa hepsı teşviki ver ama geri ödeyemedıkten sonra at çöpe gitsin enflasyon yok markete gidiyor irili ufaklı malzemelere zam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle