2010-2015 arası dünyanın en büyük 20 ekonomisi

ABD bu yıl dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk sıradaki yerini koruyacak. Cari milli gelirde, Çin ilk kez Japonya'yı geride bırakarak, 2. büyük ekonomi olacak. İşte 2010-2015'te dünyanın en büyük 20 ekonomisi:

2010-2015 arası dünyanın en büyük 20 ekonomisi
2010-2015 arası dünyanın en büyük 20 ekonomisi
GİRİŞ 07.10.2010 16:30 GÜNCELLEME 07.10.2010 16:30
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

IMF tahminlerine göre, Türkiye, 2010'da 729 milyar dolarlık milli gelirle kriz öncesinin çok az altında kalacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2010 Dünya Ekonomik Görünümü Raporu verilerinden yapılan derlemeye göre, bu yıl ABD 14,6 trilyon dolarla ilk sırada yerini aldı. Çin, uzun süredir ikinci sırada bulunan Japonya'yı geride bırakarak, 5,7 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile ikinci sıraya yerleşti.

Japonya da 5,4 trilyon dolarlık mili gelirle listenin 3. sırasına geriledi, Japonya'nın da 2015 yılına kadar bu yerde kalması bekleniyor.

En büyük ekonomiler sıralamasında Almanya 3,3 trilyon dolarlık milli gelirle dördüncü sırada bulunacak. Almanya'yı sırasıyla 2,6 trilyon dolarla Fransa, 2,2 trilyon dolarla İngiltere, 2 trilyon dolarla İtalya ve Brezilya takip etti.

Kanada'nın 2010 yılı için beklenen GSYH'sı 1,6 trilyon dolar oldu, Rusya da 1,5 trilyon dolarla en büyük 10 ekonomi arasındaki yerini korudu. 

TÜRKİYE, GELECEK YIL BİR BASAMAK YÜKSELECEK 

Türkiye, 2010 yılında 729,1 milyar dolar ile 17. sırada yer aldı. Türkiye bu rakamla, kriz öncesi 2008 yılındaki 730,3 milyar dolarlık milli geliri neredeyse yakalamış oldu.

Türkiye'nin gelecek yıl da 789,6 milyar dolar milli gelire ulaşması bekleniyor. Türkiye, böylece ilk kez Hollanda'yı geride bırakarak 16. sıraya yükselecek.

2012 yılında ise yerini Endonezya'ya bırakarak tekrar 17. sıraya gerileyecek ve bu yerini 2015'e kadar koruyacak.

TÜRKİYE, 2015'DE İLK KEZ 1 TRİLYON DOLARLIK GSYH'YE ULAŞACAK

Dünya ekonomisine yön veren ülkelerin sıralamasında gelecek yıldan itibaren 2015'e kadar önemli bir değişiklik gözlenmiyor. Hindistan, Brezilya ve Güney Kore'nin yükselişi ise dikkati çekiyor.

IMF öngörüsüne göre, gelecek yıl, dünyanın en büyük üç ekonomisi 15,1 trilyon dolar ile ABD, 6,4 trilyon dolar ile Çin ve 5,7 trilyon dolar ile Japonya olacak.

İlk üç ekonomi ağırlığını koruyacak 2015'e kadar koruyacak ve ABD'nin milli geliri 2015'te 18 trilyon dolara, Çin'in 9,9 trilyon dolara, Japonya'nın 6,5 trilyon dolara ulaşacak.

Listenin üst sıralarında yine Almanya, Fransa ve İngiltere yer alacak. Hindistan 2,4 trilyon dolar ile büyükler listesinde 9. sıraya yerleşecek.

Brezilya 2015'te 2,8 trilyon dolar, Güney Kore de 1,4 trilyon dolar milli geliri yakalayacak.

Türkiye de 2015'te ilk kez 1 trilyon dolarlık milli gelir sınırını aşacak. Türkiye'nin GSYH'si 1,03 trilyon dolara ulaşacak, ancak listenin yine 17. sırasındaki yer alacak. 

EKONOMİK BÜYÜKLÜK SIRALAMALARI 

IMF Ekonomik Görünüm Raporundaki verilere göre, dünya ekonomisine yön veren ülkelerin 2010, 2011 ve 2015 yılı için öngörülen GSYH rakamları şöyle: 

kullan

2010-2015 arası dünyanın en büyük 20 ekonomisi
GALERİYE GİT
KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • baybars can 13 yıl önce Şikayet Et
    küresel dengesizliğin devamı.... küresel dengesizliğin devamı devam edecek demekki,zengin hep daha zengin,fakirde daha fakir olacak yani,dengesizlik dahada artacak,yani ufukta 2018 lerde filan dünyada düşük yoğunluklu savaşların artacağı ve buna karşılık 3.bir dünya savaşının çıkacağı izlenimi var,çünkü aç insan fırın yıkar bilinen bir atasözü,yani dünya bunu çözmeli,inşaat sektörüde büyüyecektir çünkü inşaat sektörü ekonomilerde piyasaya alt kesimlere para pompalama aracıdır,yani ekonomi ne kadar büyürse inşaat sektörüde büyür.
    Cevapla
  • djamel 13 yıl önce Şikayet Et
    sıcak ve karaparayı saklamanın yolu. parayı inşaat sektörüne emdirmektir:) bütün dünyada bu iş böyle yapılır. ama Türkiye daha önce söylediğimiz gibi narkoterör ülke statüsüne düşürülecek. doğrudan silahların hedefi yapılacak. Ahmet Davutoğlu iyi niyetli ama gerçekleri göremeyen biridir. dünyanın küreselleştiğini sanıyor hala. halbuki dünya koşar adım faşizme ve lokalizasyona gidiyor. Davutoğlu meşhur kitabını küreselleşmenin altın çağında yazmıştı, şimdi demodedir o kitap. kafasını kaldırıp gerçekleri görmesi lazım. enerjidir sorun..
    Cevapla
  • djamel 13 yıl önce Şikayet Et
    whitefox: enerji problemi nükleerle çözülmez... sana hak veriyorum, doğru demektesin, ama önerilerin sadece yaraları azaltır. dünya ve Türkiye şu anda yakıtı olmayan uçağa benziyor. ne yapsak ne etsek bu uçağa hava freni yaptıramayız. uçak çakılacak ve çok insan ölecek. dünyada iki çeşit ülke var: uçağın çakılacağını bilenler ve bilmeyenler. biz bilmeyenler klübündeyiz:) o yüzden en çok zararı bizim gibi ülkeler görecek. bu zarar ekonomik değil, can ve mal kaybı şeklinde olacak. öle az buz da değil, nükleer ve biyolojik silahlardan bahsediyoruz..
    Cevapla
  • djamel 13 yıl önce Şikayet Et
    bizim camiayı anlıyorum... biz müslümanlar iktidar müslüman diye yapılan herşeyi iyiye yoruyoruz. bu yanlıştır. müslümana yakışmaz. Adam sıcak parayı sokarsan başına büyük belalar açarım diyor, Erdoğanın başına namlu dayayacaklar o olacak artık. Erdoğan inatla sıcak para sokmaya çalışıyor. kardeşim Allah la doğrudan anlaşma mı yaptın? neye güveniyorsun? hislerine mi? adam açıktan tehdit ediyor, yok mu istihbaratçın? tehditi anlayabilmek için namlu mu öptürülecek illa?
    Cevapla
  • djamel 13 yıl önce Şikayet Et
    whitefoxu tebrik ederim... doğru temas etmiş. analitik hesapla Türkiyenin büyüme hedefinin komedi olduğunu anlamak zor değil. velev ki büyüuecek ama nasıl? enerji ithal eden, PARA İTHAL EDİP BU İTHAL PARAYLA İTHAL LÜKS TÜKETİM YAPAN bu halk tüketerek büyütecek ekonomiyi ki bunun için DEĞERLİ TL ve SICAKPARA ikilisi tercih edilecek. işte zurnanın zırt dediği, Erdoğanın milletimizi ateşe attığı nokta burasıdır. SICAK yani karaparayı sokmaya devam ederse narko terör damgası yicez. NÜKLEER silahlara hedef olucaz, şaka gibi di mi?:))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle