Yakıt tasarruflu solosyonlarla yakıttan tasarruf edin!

Daha çok doğalgazlı ısıtma sistemlerinde kullanılan yakıt tasarruflu solüsyonların yakıt tasarrufu sağladığının bilimsel kuruluşlar tarafından da onaylandığı bildirildi.

Yakıt tasarruflu solosyonlarla yakıttan tasarruf edin!
Yakıt tasarruflu solosyonlarla yakıttan tasarruf edin!
GİRİŞ 01.10.2010 16:49 GÜNCELLEME 01.10.2010 16:49

Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğünün ''alfa-x ve hydromx'' gibi kimyasal sıvıların herhangi bir enerji tasarrufu sağlamadığı şeklindeki duyurusu üzerine söz konusu ürünleri pazarlayan firmalar açıklama yaptı.

Alfa-X Yakıt Tasarruf Solüsyonu'nun Türkiye Distribütörü Mercan Enerji'den yapılan açıklamada, söz konusu solüsyonun kapalı devre ısıtma-soğutma sistemlerinde tesisattaki suyla karıştırılarak kullanılan özel bir solüsyon olduğu bildirildi.

Açıklamada, Alfa-X suyla karıştırılarak kullanıldığı ısıtma-soğutma sistemlerinde, şebeke suyu kullananlara göre yakıt tasarrufu sağladığı, sistemin ilgili parçalarını kireç, paslanma ve donmalara karşı koruduğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), Nicolas Copernicus Universty gibi teknik kurumlardan alınan raporlarla kanıtlandığı vurgulandı.

Söz konusu ürünün 2008 yılından beri satışının yapıldığı ve müşterilerin üründen memnun kalmadıklarına dair merkeze tek bir yazı bile ulaşmadığı ifade edilen açıklamada, ''Isınma faturalarında düşüş sağlayıp sistemlerinin ömrünün uzamasını isteyen herkesin gönül rahatlığıyla etkinliği kanıtlanmış ürün Alfa-X'i kullanabilirler'' denildi.

HYDROMX AÇIKLAMASI

Diğer bir yakıt tasarrufu solüsyonu Hydromx'ın patent sahibi İstanbul Kurumsal Paz. Dn. Kimya San. ve Tic. A.Ş'den yapılan yazılı açıklamada, Hydromx'ın patentli bir ürünü olduğu ve Türk Patent Enstitüsü 200703168 tescil numaralı sertifikası ile Hollanda'dan da patentlerinin alındığı ve tamamen Türk bilim adamlarınca geliştirildiği belirtildi.

Farklı üniversite ve araştırma laboratuvarlarında ürün üzerinde deneyler yapılarak zaman zaman yüzde 35'lerin üzerinde çıkan oranlarda yakıt tasarrufu sağladığının kanıtlandığı belirtilen açıklamada, ürünün yüzde 35'lere varan yakıt tasarrufu sağlamadığı ve tüketicinin bu yöndeki reklamlarla yanıltıldığı gerekçesiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca müvekkil firma hakkında verilen para cezasının da Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği bildirildi.

Açıklamada, konuyla ilgili Elektrik İşleri Etüt İdaresi yetkilileriyle görüşüldüğü ve görüşmeler sonrası EİEİ duyurusunun web sayfasından kaldırıldığı belirtildi.

KAYNAK: AA