Kuru üzüm fiyatları düşüşe geçti

Kuru üzümde sezon başında 3 lira civarında olan kilo fiyatının, üreticinin elindeki üzümü, ''fiyat düşer'' endişesiyle hızla satması nedeniyle düşüşe geçtiği bildirildi.

Kuru üzüm fiyatları düşüşe geçti
Kuru üzüm fiyatları düşüşe geçti
GİRİŞ 25.09.2010 12:44 GÜNCELLEME 25.09.2010 12:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TARİŞ Üzüm Birliği'ne bağlı 54 Nolu Saruhanlı Üzüm Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Nevzat Belek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TARİŞ'in bu yıl yüksek avans fiyatıyla üzüm alarak piyasayı dengelemeye çalıştığını, ancak bazı üreticilerin tüccarın oyununa gelerek açığa üzüm satması sonucu bu dengenin bozulduğunu ileri sürdü.

Bundan dolayı son günlerde kuru üzüm fiyatının düşmeye başladığını dile getiren Belek, şunları kaydetti:

''Saruhanlı'da bu yıl üretilen üzümlerin yüzde 90'ı satıldı, yüzde 10'u elde bekletiliyor. Satılan ürünün de yüzde 77'sinin peşin, yüzde 23'ünün açığa satış yöntemiyle satıldığını öngörüyoruz.

Üreticiler bu yıl, geçen yıl ki gibi ürün fiyatının düşebileceğini düşünerek, ürünlerini erken sattı. Bunda tabi ki tüccarın da payı var.

Daha iki gün öncesine kadar 3 liradan üzüm alan tüccar, şimdi 2,80 liradan alım yapıyor. Üretici acele etmemiş olsaydı, üzüm fiyatı bugün düşüşte değil, tırmanışta olabilirdi.''

Belek, bu yıl gerek Saruhanlı, gerekse Ege Bölgesi'nde kuru üzüm rekoltesinin düşük olduğuna işaret ederek, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını ifade etti.

ATIK YAĞ İDDİASINA TEPKİ

Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED) Başkanı Mustafa Ezici'nin, ''kuru üzüm üretiminde bandırma yağı olarak atık yağ kullanıldığı'' iddialarını da değerlendiren Belek, bu iddiaların kabul edilebilir bir tarafının olmadığını, açıklamanın üzüm üreticisine hakaret ve iftira niteliğinde olduğunu söyledi.

Belek, ''Bu iddia saçmalıktan öteye geçmez. Çünkü kuru üzüm kurutulurken, atık yağ kullanılırsa üzümün kalitesi bozulur.

Üretici ürününün kalitesinin bozulacağını bile bile emek verip, masraf ettiği tonlarca ürüne 3 kuruş daha ucuz diye atık yağ kullanır mı?

 Bu arkadaşımız bu açıklamayı neye dayanarak, hangi delile dayanarak yaptı bilmiyorum, ama çok yanlış talihsiz bir açıklama olmuş'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Timur 13 yıl önce Şikayet Et
    *. her şey ateş pahası olmuş,kuru üzümle karın doyar mı? çıkışa gecenleri soran eden yok, herşey de hile var gıdaların tamamına yakını suni imalat.
    Cevapla