Uludağ Gazozu'nun 77 yıllık öyküsü

"Gazoz deyince aklınıza gelen ilk marka nedir?" diye sorulsa, yaşı yetenlerin büyük çoğunluğunun vereceği cevap hiç şüphesiz "Uludağ Gazoz" olur.

Uludağ Gazozu'nun 77 yıllık öyküsü
Uludağ Gazozu'nun 77 yıllık öyküsü
GİRİŞ 06.09.2010 11:32 GÜNCELLEME 06.09.2010 11:32
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Marka algısını yıllar geçtikçe güçlendiren, değişmeyen ve yıllardır aynı lezzetini koruyan Uludağ Gazoz, ünü Türkiye sınırlarını aşan bir marka haline geldi.

Uludağ Gazoz'un geçmişi uzun yıllar öncesine dayanıyor. 1877 yılında saraya mensup ailelerden Talat Paşa ve Fuat Bey, ismi bilinemeyen Fransız yatırımcı ile birlikte Keşiş Dağı Maden Suyu'nu, o günün koşullarına göre endüstriyel olarak ilk kez şişelelip satışa sunmuş. Fuat Bey'in ölümü üzerine Keşiş Dağı Maden Suyu'na ait hisseler Sıtkı Bey'e, Fransız ortağın hisseleri ise İtalyan yatırımcı Signor Parrodi'ye geçmiş. Padişah Sultan Mehmet Reşat Han tarafından Osmanlı imparatorluğu döneminin ilk maden suyu işletme imtiyazı da Keşiş Dağı Maden Suyu'na verilmiş.

Keşiş Dağı'nın lezzeti 'gazoz hanelere' taşındı

1925 yılında Keşiş Dağı'na bir tırmanış gezisi düzenlenmiş. Geziye katılan heyette bulunan Dr. Osman Şevki, dağın ululuğu karşında büyülenerek "Ne Ulu dağ" demekten kendini alamamış ve Ankara'ya döndüğünde bir rapor hazırlayarak dağın adının "Uludağ" olarak değiştirilmesini teklif etmiş. 1926 yılında yapılan değişikliğin sonucunda Keşiş Dağı Maden Suyu'nun adının "Uludağ Maden Suyu" olarak değiştirildi. 1930 yılında ise efsaneleşecek Uludağ Gazozu'nun tohumları atılmaya başlandı.

Uludağ Gazoz'un Onursal Başkanı ve gazozculuk tarihinde bir efsane olan merhum Nuri Erbek, Uludağ Gazoz'un hikayesini şöyle anlatıyor: "Türkiye'de meşrubat tarihiyle ilgili kesin bir bilgi olmamakla beraber Abdülhamit döneminde 19. yüzyıl sonlarında bazı gayrimüslimlerin istanbul'da meşrubat fabrikası (gazoz hane) açarak işlettikleri biliniyor. Bizim ise gazozculuğa başlamamız 1930 yılının sonbaharına rastlıyor. Ağabeyimle birlikte istanbul'da Amerikan Koleji'nde okurken babam Mehmet Hakkı Erbak bize geldi ve Bursalı Mustafa Naci Bey'le birlikte bir 'gazoz hane' açmaya karar verdiklerini söyledi."

Efsanevi gazozun formülünü buldu

kullan

Etiket Sanayicileri Derneği'nin Yayın organı Etiket& Etiket dergisinin 19. Sayısında sektöre yönelik güncel haberler yer alıyor.

Tel: 0 216 545 58 60/61 www.esd.org.tr

İstanbul'da o yıllarda esans, limon tuzu, ithal şişe, asit karbonik tüpü ve meşrubat makineleri satan David Kohen'den bir adet 'karpuz kazan' olarak tabir edilen satüratör ile iki adet el tirajı (şişe doldurma makinesi) satın alan Mehmet Hakkı Erbak ve ortağı Mustafa Naci Bey, Bursa Set Başı'ndaki kiralık bir fabrikada mesleğe ilk adımlarını attılar. O dönemde Bursa'daki diğer gazozcular ise Bulgaristanlı Alis Efendi, Musevi David Efendi ve Köse Hüseyin Efendiydi.

Gençlik yıllarında, izmir'e giden Nuri Erbak, oradaki fabrikalarda ilk kez 6 musluklu otomatik gazoz makinesiyle tanıştı. Erbak, Paşabahçe Şişe Fabrikası kurulmadan önce ot saplarıyla kanaviçe balyalar içinde ambalajlanmış Avrupa ithal şişeler kullandıklarını anılarında anlatıyor.

Meşrubat dünyasında önemli bir yer edinmeye kararlı olan Nuri Erbak, 1933 yılında efsanevi Uludağ Gazozu'nun formülünü buldu ve Uludağ Gazozu'nun üretimine başladı. Bu yıllarda Erbak, gazoz dağıtımını tek atlı, iki adet at arabasıyla yapıyordu. Bir kasa gazozun fiyatı ise 36 kuruştu. Erbak, gazozculuğa ilk başladığı yıllarda asit karboniği, Bulgaristan'dan ithal ediliyordu.

Dünyada ilk kez, 1 litrelik pet şişede doğal maden suyu üretildi

1966 yılında orijinal Uludağ şişelerinde ilk kez üretim yapıldı. 1975 yılında franehising sistemiyle Hollanda'da ve Almanya'da gazoz üretilerek tüm Avrupa'ya pazarlandı. 1978 yılında ise Türkiye'de ilk kez aile boyu diye tabir edilen 1 litre cam şişenin içinde gazozlar, görücüye çıktı.

Cam şişenin ardından Uludağ markası, 1981 yılında Türkiye'de ilk kez 1 litrelik pet şişeyi üretti ve pazara sundu. Bu atılımla birlikte dünyada ilk kez 1 litre pet şişede doğal maden suyu üretimine geçildi. Uludağ, 4 yıl sonra ise Türkiye'de ilk kez diyet gazoz, diyet portakal ve diyet kola üretmeye başladı.

1999 yılında, Uludağ özel dizayn 250 ml'lik cam şişesiyle, Dünya Ambalaj Örgütü'nün organize ettiği yarışmada "Dünya Ambalaj Yıldızı Ödülü"nü kazandı. 2007 yılının haziran ayında Türkiye'nin ilk ambalajlı limonatası olan Uludağ limonata piyasaya sürüldü.

At arabasından 13,5 milyon dolarlık ihracata uzanan başarı hikayesi

77 yıldır meşrubat sektöründe faaliyet gösteren ve 4 nesildir aile şirketi statüsünü bozmadan profesyonel olarak yönetilen Uludağ Grubu, "Dünyanın neresinde Türk varsa, Uludağ Gazozu orada" sloganı ile dünyaya 'Uludağ Gazozu' içirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Üretim şirketine bağlı bulunan Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım A.Ş. ile bayilik sistemi ile çalışan şirket, istanbul, Ankara ve izmir"de bulunan bölge müdürlükleri ile tüm Türkiye'ye ürünlerini dağıtıyor. Ayrıca istanbul'da bulunan Zincir Mağazalar Müdürlüğü Toplu Tüketim noktalarına yapılan satışları da yönetiyor. Tüm Türkiye'de 110 civarında bayi ile çalışan Uludağ, Bursa, İstanbul, Ankara ve izmir'de kendi araç filosu ile direkt dağıtım yapıyor.

1930'lu yıllardan 1946'ya kadar at arabası ile dağıtım yapan Uludağ markası, şimdi ürettiği mamulleri konteynırlarla yurt dışına göndererek İhraç ediyor. 2009 yılında 13,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ, Avrupa kıtasında Almanya, Fransa, Avusturya, isviçre, Lüxemburg, Belçika, Hollanda, ingiltere, isveç, Danimarka. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Kosova; Asya kıtasında KKTC, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan, Singapur, Suudi Arabistan Kuveyt, Amerika kıtasında, ABD, Kanada, Arjantin, Afrika kıtasında; Cezayir, Senegal, Gine, Kamerun. Gambia, Angola, Sao Tome, Cep Varde; Avustralya kıtasında ise Avustralya ile bayilik sistemiyle çalışıyor.

"Türklerin olduğu her yerde Uludağ Gazozu olmalıdır"

Şu an 11 ayrı segmentte 53 çeşit amin yonunu tüketicisine sunan Uludağ, pazardaki «>n geniş ürün yelpazesine sahip firmaları! ı Meşrubatçılık geçmişi I lü olan firma, deneyimli va yenilikçi Ar-Ge departme-nıyla birlikte sürekli yanı ürünlerle ilgili çalışmalar ya­pıyor. Buna en son örnek olan yeni portakallı gaZOBJ Uludağ Sarı ile de portakallı gazoz pazarına yeni biı kazandırdı.

"Türklerin olduğu her yarda Uludağ Gazozu olmalıdır" tık rinden yola çıkan  Uludııfl 2010 yılına gelindirin da 40 ülkeye ihracat yapan ve artık sadece Türkler taralından değil ihracat yaptığı tüm ülkeler­de aranılan ve beğenilen bir marka olmayı başardı.

(Etiket&etiket)

YORUMLAR 4
  • Abdullah 13 yıl önce Şikayet Et
    Safranbolu Bağlar Gazozu. Bağlar Gazozu üstüne tanımam...
    Cevapla
  • Mehmet Yılmaz 13 yıl önce Şikayet Et
    Nice 77 Yıllara Ben Butadı Bozmadan Devam eedenlere Teşekkür ediyorum...... Koca 77 yıl umarım nice 77 yıllara diyorum.Marka olmak,hemde Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ben bir Türk vatandaşı olarak buğünlere getirenlere ninnettarım ve sonsuz teşekkürler diliyorum.Umarım yurt dışında da gazlı içecek sınıfında Uluslararası Marka olmak için bundan sonra çabalarlar.Bizler yıllardır butadı begendiğimize ve vazgeçemediğimize göre yabancılar bizden daha fazla bu içeceğin MÜDAVİMİ olacaktır.Firma İsterlerse başlanğıç olarak Türk Cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinden başlayabilir.
    Cevapla
  • sami gökalp 13 yıl önce Şikayet Et
    gazoz .raki baska. baska devlet ler nerdeyse uzayda top oynuyorlar biz daha yok gazoz mus yok rakiy mis kendimize ayit bir bisikletimiz bile yok
    Cevapla
  • recep tuğrul 13 yıl önce Şikayet Et
    NİĞDE GAZOZU. birçok gazoz denedim ama niğde gazozunun yerini hiç birisi tutmuyor bu kalitede devam ettiği sürece türkiyeyi aşıp dünyaya yayılacağına inanıyorum başarılarının devamını dilerim.
    Cevapla