46 bin işyerini 190 bin güvenlik koruyor

1990'lı yılların başında gözetim faaliyeti adı altında çalışmalarına başlayan 'Özel Güvenlik' şirketleri 46 bin işyerini 190 bin görevli ile koruyor...

46 bin işyerini 190 bin güvenlik koruyor
46 bin işyerini 190 bin güvenlik koruyor
GİRİŞ 14.07.2010 11:14 GÜNCELLEME 14.07.2010 11:14

 Türkiye'de 46 bin iş yerinin güvenliğinin yaklaşık 190 bin ''özel güvenlik' elemanı tarafından sağlandığı bildirildi.

Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu (TÖGF) Başkanı Bülent Perut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün 1990'lı yılların başında gözetim faaliyeti adı altında çalışmalarına başladığını belirterek, 2000'li yılların başında ulaştığı hacim ve talepler doğrultusunda 26 Haziran 2004'de 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un yürürlüğe girmesiyle resmiyet kazandığın anımsattı.

Sektörün bu tarihten sonra hızlı bir gelişme süreci gösterdiğini belirten Perut, 2004'de 29 olan özel güvenlik şirketi sayısının 2010 temmuz ayı itibariyle bin 234'e, 38 olan özel güvenlik eğitim kurumu sayısının ise 702'ye ulaştığını bildirdi.

Perut, Türkiye'de 46 bin 53 iş yerinin güvenliğini 189 bin 512 ''özel güvenlik'' elemanının sağladığını ve sektörün mali büyüklüğünün 3 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Yasal düzenlemeler ve sağlanan güvenle birlikte son dönemde inşaat sektörü, yeni yapılan siteler ve alışveriş merkezlerinden yoğun özel güvenlik talebi aldıklarını belirten Perut, 5149 sayılı Spor'da Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 5 Mayıs 2009 tarihinde uygulamaya geçilmesiyle birlikte AB uyum kriterleri çerçevesinde de spor karşılaşmalarında yaygın olarak Özel Güvenlik Görevlilerinden yararlanılmasına  başlandığını kaydetti.

SEKTÖRÜN İSTİHDAMA KATKISI

Sektörün istihdama da önemli ölçüde katkı sağladığını anlatan Perut, şöyle konuştu:

''Özellikle genç nüfus Özel Güvenlik eğitimi görüp kimlik alarak meslek kazanmaktadır. Bu genç nüfusun suça karışma oranının yüksek olduğunu düşünürsek Özel Güvenlik sektörü hem işsizliğe çare hemde suçla mücadelede önleyici tedbir olarak çok önemli rol oynamaktadır.

Hem istihdama katkı hem de suçla mücadelede önemli rolü olan sektörümüzün bu günlerdeki sıkıntıları had safhaya ulaşmıştır. Özellikle SGK ve Maliye ile yaşanan borç sıkıntıları, nakit akışındaki dengesizlikler, tahsilatları zamanında ve tam yapamamaları, bu durumun bilançolara kötü etki etmesinden dolayı bankalardan kredi kullanmak sektördeki şirketleri büyük sıkıntılara sokmaktadır.''

Toplumun özel güvenlik faaliyetlerini yeni yeni kabul etmeye başladığını vurgulayan Perut, ''Bugün hala halkımızda Özel Güvenlik Görevlilerine karşı bir ön yargı ve itiraz etme durumu mevcut.

Halkımız özel güvenlik görevlilerine kanunların tanımış olduğu yetkiler konusunda net bir bilgiye sahip değil.

Aslında Özel Güvenlik Görevlileri korudukları alan içerisinde neredeyse mahalli kolluk kuvvetlerinin yetkisine sahip durumdalar.

Bunu Türk halkının artık bilmesi lazım. Yalnızca görevlerini yapan bu çocuklara itiraz etmek, görev yapmasını engellemek, hakaret etmek suç'' dedi.

Perut, Türkiye'deki pek çok sektörde olduğu yabancı sermayenin özel güvenlik sektörüne ilgi gösterdiğini, bazı özel güvenlik şirketlerinin yabancılara satıldığını da sözlerine ekledi.

NASIL ÖZEL GÜVENLİK ELEMANI OLUNUYOR?

Özel güvenlik görevlisi olabilmek için öncelikle en az ortaokul mezunu olmak gerekiyor. Ortaokul mezunları silahsız, lise ve üstü eğitimi olanların silahsız veya silahlı Özel Güvenlik eğitiminden geçmeleri gerekiyor.

İçişleri Bakanlığının izniyle açılan eğitim kurumlarından silahsız 90 saat silahlı 120 saat eğitim aldıktan sonra yine İçişleri Bakanlığı tarafından açılan bir sınava giriyorlar.

Sınavda başarılı olduktan sonra sağlık, sicil gibi taramaları yapıldıktan sonra Özel Güvenlik Görevlisi kimliği almaya, taşımaya ve bu şekilde çalışmaya hak kazanıyorlar.

KAYNAK: AA