Uluslararası Irak Fuarı komşuları birleştirdi

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi açılışında konuşan Zafer Çağlayan komşu ve çevre ülkelerle tüm kazançlarını beraber gerçekleştirmek istediklerini belirterek memnuniyetini bu ifadelerle belirtti.

Uluslararası Irak Fuarı komşuları birleştirdi
Uluslararası Irak Fuarı komşuları birleştirdi
GİRİŞ 24.06.2010 13:46 GÜNCELLEME 24.06.2010 13:46

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, komşu ve çevre ülkelerle tüm kazançlarını beraber gerçekleştirmek istediklerini belirterek, ''Bizim dinimiz, 'komşusu açken tok yatan bizden değildir' der.

Bundan dolayıdır ki, biz ticari imkanlarımızı, kazançlarımızı ortak yapmak zorundayız. Bizim atasözümüz de, 'komşu komşunun külüne muhtaç' der. Bu anlayış içinde ticaretimizi çok daha fazla artırmamız lazım'' dedi.

Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Forum Fuarcılık işbirliğinde düzenlenen, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Irak Ticaret Bakanlığı, TOBB, KOSGEB, TİM ve Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Gaziantep Ticaret Borsası gibi birçok kuruluş tarafından desteklenen ''Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı'', Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı.

Gaziantep'te son 4 yıldır ''Uluslararası Irak Fuarı'' adı altında düzenlenen fuarın açılışı, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi ve Irak Ticaret Bakan Vekili Salar M. Ammeen'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Bakan Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmasına, geçen yıl yeni bakan olduğunda bu fuara katıldığını ve o zaman ihracatçılara, ticareti ve ihracatı artırmak için tavsiyede bulunduğunu anımsattı. Çağlayan, şöyle konuştu:

''Demiştim ki, 'herkes eşiyle vedalaşsın, herkes bavullarını hazırlasın, tüm dünyayı tek tek gezeceğiz' demiştim. Bir yılda iş adamlarımızla, ihracatçılarımızla beraber 53 ülkeye gittim. 53 ülkeye 340 bin kilometre yol yaptık.

Demek ki, o gün Allah'tan başka şey dileseymişim onlar da olacakmış. Şöyle bir hesap ediyorum, Irak'tan Suriye'ye, Libya'ya, Çin'e bir yıl içinde dörtten fazla gittim.

Iraklı bakan kardeşlerimi, Suriyeli bakan kardeşlerimi, İranlı bakan kardeşlerimi kendi kardeşlerimden daha fazla gördüm. Ama bunun da şükürler olsun hep birlikte sonuçlarını alıyoruz.

Biz komşu ülkelerle, çevre ülkelerle, tarihi, kültürel ve dini bağımız olan bütün kardeşlerimizle tüm kazançlarımızı beraber gerçekleştirmek istiyoruz.''

Dinimizde çok önemli hadisi şerifler olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, Arapça söylediği hadisi şerifin Türkçe tercümesini de kendisi yaptı.

Çağlayan, ''Bizim dinimiz, 'komşusu açken tok yatan bizden değildir' der. Bundan dolayıdır ki, biz ticari imkanlarımızı, kazançlarımızı ortak yapmak zorundayız.

Bizim atasözümüz de 'komşu komşunun külüne muhtaç' der. Bu anlayış içinde ticaretimizi çok daha fazla artırmamız lazım'' dedi.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİNDE 11 MİLYON DOLARLIK BAĞLANTI

Bu fuarın, ticaretin artırılmasına vesile olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu fuara sadece komşu ve çevre ülkelerin katılmadığına, Türkiye, Suriye, Çin, Irak, Ürdün, Lübnan, Romanya, İtalya ve Brezilya'dan toplam 338 firmanın katıldığına dikkati çekti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından dün koordine edilen alım heyeti programı çerçevesindeki iş görüşmelerine, 91 Türk firması, 146 Iraklı firma, Suriye, Ürdün, Lübnan ve İran'dan 237 firma temsilcisinin katıldığını belirten Zafer Çağlayan, ''Sadece bu toplantının dünkü cirosu 11 milyon doların üzerindedir. Şimdi biz istiyoruz ki, ticaretimizi sizlerle daha fazla artıralım, daha fazla geliştirelim'' dedi.

KAYNAK: AA