TPAO, Sinop'ta petrol müjdesi verebilir

Türkiye Petrolleri Anomim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde düzenlenen Bahar Şenliğine katılan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, yürütülen petrol aramaları hakkında bilgi verdi.

TPAO, Sinop'ta petrol müjdesi verebilir
TPAO, Sinop'ta petrol müjdesi verebilir
GİRİŞ 09.05.2010 16:12 GÜNCELLEME 09.05.2010 16:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yılmaz EKİNCİ / Batman

TPAO’nun 2000'li yıllarda 50 Milyon dolar olan bütçesinin 1 Milyar dolara ulaşarak 20 kat arttığını belirten Uysal, "Geçen sene biz Türkiye’de 80’e yakın kuyu açtık. Bu yıl programımızda 80 den fazla kuyu açmayı planlıyoruz. Bu kuyuların büyük bir bölümünün Batman bölgesinde açacağız” dedi.

Batman da "köseler 2" kuyusundaki çalışmaları ziyaret ettiğin ifade den Uysal yapılan keşiflerin son derece ümitli olduğunu, Batman’da hem üretimi hem faaliyetleri artırmayı planladıklarını kaydetti. Uysal açıklamasına şöyle devam etti: "Türkiye Petrolleri geçtiğimiz yıl 10 milyon varilli petrol üretimini programına aldığı halde 12 milyon varil petrol ürettik. Çünkü son yıllarda en başarılı arama dönemimizi yaşıyoruz. Çok ciddi güzel keşifler yapıldı. Batman, Diyarbakır ve Adıyaman’da Türkiye’nin yüzünü ağartacak keşiflerimiz oldu. Bunları geliştirmeyi programlamaya başladık."

SINIRDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal: “Sınır boyu her zaman çalışmalarımızı sürdürdüğümüz bir alandır.  Biz bundan önceki yıllarda sınır boyunda 25 tane kuyu açtık. Bunlardan 22 tanesi petrollüydü. Her birinde ortalama 100 varil Petrol üretiyoruz. Bu da 2200 varil petrole tekabül ediyor. Türkiye’nin ihtiyacının 600 bin varil gün olduğun düşünürseniz orda ürettiğimiz petrol Türkiye ihtiyacını karşılayacak bir petrol değil ama bu Türkiye petrollerine gerekli finansmanı sağlıyor. Karadeniz ve Akdeniz’de ki büyük projeler için finansman sağlıyor” şeklinde konuştu.

KARADENİZ PROJELERİ ENERJİ BAĞIMSIZILĞIMIZ SAĞLAYACAK

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal “Türkiye Petrolleri kurulduğu 1954 yılından beri her zaman kar eden bir kuruluş olmuştur. 2008 yılında Türkiye’nin en karlı kuruluşu idi. Özel sektörü de geçerek birinci sıraya yerleşmişti. Biz bu karlarımızı Karadeniz deki büyük projelerimize yatırıyoruz.  Bu projeler ise 2023 yılında Türkiye Enerji Bağımsızlığının yolunu açacak projelerdir. Şu anda Karadeniz de Sinop 1 Kuyusunda sondaja devam ediyoruz. Ve her şey şu ana kadar beklediğimiz gibi gitti. İnşallah önümüzdeki bir iki ay içerisinde sondajımız tamamlanır ve Türkiye'ye müjdeli haberler verebiliriz” dedi.

CUDI BÖLGESİNDE Kİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDIYOR
Batman TPAO Bölge Müdürlüğü tesislerindeki Bahar şenliklerined konuşan Genel Müdür Mehmet Uysal petrol aramalarıyla ilgili olarak da bildi verdi: “En son bildiğiniz gibi "Cudi 1 kuyusunu" açtık. Orda sondaj sırasında petrol emarelerini gördük. Ancak yapılan testler sonucu ordaki petrolün ekonomik olarak işletmeye uygun olmadığnı gördük. Şimdi o petrolu ekonomik hale getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Petrolu bulmak için Cudi'de de "cudi 2-3" şeklinde sondajlarımıza devam edeceğiz. Genelikle Petrolu 4. ve 5. kuyularda buluyoruz. O bakımdan hiç ümidimizi kaybetmeden cudide sondjlarımaz devma edeceğiz”

Türkiye'de petrol araması yapmak için izin verilmeyen her hangi bir yer olmadığını ve her karış toprakta petrol araması yapabileceklerini belirten Uysal, petrol aranması ve bulunması üzerine ortaya atılan iddiaları için ise, "Bunlar dedikodu ve efsanelerden ibarettir” dedi.

Bahar ŞenliğineTPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal'ın yanı sıra, Batman Vali Yardımcısı Yasemin Çetinkaya, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Vahdettin Bereceli, İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Bilim, TPAOGenel Müdür yardımcıları Murat Altıparmak, Ahmet Adanır, Besim Şişman, Yurdal Öztaş Batman Bölge Müdürü Süleyman Çalık,  Sosyal İşler Müdürü Ecir Demirkıran, TPAO Adıyaman ve Trakya Bölge Müdürleri ile çok sayıda TPAO çalışanı aileleriyle katıldı.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 1
  • üzeyir türk 13 yıl önce Şikayet Et
    bize faydası. tamam anladım ekonomiye katkısı olacak uluslar arası fiyatlara göre akaryakıt ücretlenecekse halkın bundan cok etkilenmeyecektir
    Cevapla