Komşudan 4 avroya et gelecek

Başbakan Erdoğan’ın ette vurgunu durduran talimatının ardından alınan ithalat kararının detayları netleşti. Yurt içinde et kesimi dururken, karkas etin önce Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden alınacağı açıklandı

Komşudan 4 avroya et gelecek
Komşudan 4 avroya et gelecek
GİRİŞ 28.04.2010 09:51 GÜNCELLEME 28.04.2010 09:51

İbrahim Acar'ın haberi

Başbakan Erdoğan’ın ette yaşanan spekülasyona el koymasının ardından Et ve Balık Kurumu’na ithalat izninin verilmesi stokçuları perişan etti.

Cuma günü karkas et fiyatı 16.5 liradan dün itibariyle 15 liraya düştü. Erdoğan’ın talimatından sonra paniğe kapılan ve cumartesiden itibaren kesimhanelerin önüne hayvanlarını yığan besiciler ithalat izninin çıkmasından sonra tam bir hayal kırıklığına uğradı. 

Mezbahalar fiyat düşecek beklentisiyle kesimi durdurdu. Karkas etin fiyatı yeni kesim olmamasına rağmen dün 14 lirayı gördü. Böylece son bir haftada etin toptan fiyatında 3 liralık düşüş yaşandı.

ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLSİN

Öte yandan yılda 750 bin ton kırmızı et tüketen Türkiye’nin AB’de 4 Euro, Brezilya’da 2 dolar ve ABD’de 4 dolar civarında olan karkas ette 16 lirayla en pahalı ülke olmasının önüne geçecek olan ithalatın da ayrıntıları netleşmeye başladı.

Hükümet üyeleri et ithalatının karkas et fiyatı 4 Euro ve altında olan komşu Avrupa ülkelerinden yapılacağını açıkladı. Besiciler de dün Ankara’da kulise başladı.

Et üretici birliklerinin başkanları Tarım Bakanlığı’nda görüşmeler yaptı. Besiciler, karkas et ithalatı yerine canlı hayvan ve teşvik verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Önce Romanya ve Bulgaristan’dan  ithalat yapılacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün et ithalatı ile ilgili yaptığı açıklamada, kırmızı et alımının Bulgaristan ve Romanya gibi Avrupa ülkelerinden olacağını söyledi.

Et fiyatlarında ocak ayından bu yana ciddi artış yaşandığını, şu an fiyatların Avrupa ve dünya fiyatlarının çok üzerinde kaldığını söyleyen Babacan, 14 yıldır Türkiye’ye et ithali yapılmadığına dikkati çekti.

“Türkiye’de canlı hayvan konusunda gümrük kapılarımızı açtık” diyen Babacan, ithalatın Bulgaristan, Romanya gibi seçtikleri 4-5 ülke ile yapılacağını ve canlı hayvan öncelikli olacağını belirterek, kesimlerin hem katma değer hem de buradaki usullere uygun olması isteğiyle Türkiye’de yapılacağını kaydetti.

GEREKİRSE BİTER

İthalatın ne kadar süreceği ile ilgili soru üzerine Babacan, Et ve Balık Kurumu’nun işe başladığını, son 3-4 ayda oluşan köpüğün alınmasının ve fiyatları “normal, makul seviyeye indirmenin’’ amaçlandığını belirterek “Normal seviyeye indiği zaman da bu kapılar yine kapanır.

Fiyatlar düşmezse devamı gelecek, miktar da yükselir” dedi. Babacan, fiyatların maliyetin altına inmemesine de önem vereceklerini, ülkedeki hayvancılık sektörünü zarara uğratmayacaklarını belirtti.

10 üretici kesime hayvan göndermedi

Hükümetin, et fiyatlarını düşürmek için Et ve Balık Kurumu’na ithalat izni vermesinin perde arkasındaki nedenler ortaya çıktı. Karar, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Tarım Bakanı Mehdi Eker’in yanı sıra parti yöneticilerinin de katıldığı zirvede alındı. Zirvede, ithalat izninin kime verileceği tartışma konusu oldu.

İznin, Türkiye’nin et üretimi konusunda önde olan ilk 100 firmaya verilmesi öngörüldü. Ancak son dönemde et fiyatlarının yükselmesinde söz konusu firmaların da payının olduğu belirtilerek bu karardan vazgeçildi ve ibre Et ve Balık Kurumu’na döndü.

Et fiyatlarının indirilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında da ilginç sonuçlara ulaşıldı. Firmaların stoklarındaki hayvan sayılarını tespit eden uzmanlar, araştırma sırasında 10 büyük üreticinin, kesimleri geldiği halde hayvanlarını kesime göndermediğini tespit etti. Bu firmalar tek tek uyarıldı.

Ancak firmalar hayvanlarını kesime göndermeyince, Başbakan Erdoğan da ithalat izni için talimat verdi.

Her risk dikkate alındı

Başbakan Erdoğan, ithalat kararının alındığı toplantıda özellikle deli daha hastalığına dikkat edilmesini istedi. Bu nedenle de hangi ülkelerden et ithalatının yapılacağına dair sınır titizlikle çizildi.

Sucuk zammı durdu

Et ithalatı kararı sucuk ve pastırma üreticilerine, zam kararını askıya aldırdı. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, kararın piyasayı olumlu etkilediğini söyledi. Üreticilerin bu açıklamalar karşısında paniğe kapıldıklarını ifade eden Ünlü, birkaç günde piyasaya çok fazla canlı hayvan sürüldüğünü belirtti. Ünlü, sucuk ve pastırmaya zam kararı aldıklarını ancak gelişmeler üzerine vazgeçtiklerini söyledi.

Yem ucuzlarken et ikiye katlandı

Et fiyatlarındaki artışa gerekçe olarak gösterilen yem maliyetinin et zammında etkisi olmadığı ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yem fiyatları artış bir yana son bir yılda yüzde 2.2 düştü. Mart 2009’da 45 kruş olan büyükbaş hayvan yemi aradan geçen bir yılda fiyatı 44 kuruşa düştü. Aynı dönem içinde et ve canlı hayvan fiyatındaki artış ise yüzde 50’yi geçti. Mart 2009’da perakende fiyatı ortalama 16 lira olan dana etinin kilosu bu yılın mart ayında 23.4 liraya çıkarak yüzde 48’e yakın zam gördü. Zam oranı üretici fiyat endeksine göre sığır karkas etinde yüzde 65’i geçti.

Yemin maliyeti azaldı (TL)

Ürün Mart  Mart  Değişim

 2009 2010 (%)

Hayvan yemi 0.45 0.44 -2.2

Buğday 0.52 0.50 -3.9

Mısır (dane) 0.54 0.53 -1.3

Arpa 0.46 0.38 -17.3

Dana eti 16.0 23.4 45.7

Koyun eti 15.6 21.6 38.0

Sığır (2 yaş) 2162.7 2810.6 30.0

Dana (1 yaş) 1178.7 1618.2 37.3

 

KAYNAK: AA