Hazır giyimde 600 milyon dolarlık ihracat kapısı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, 6-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek moda, tekstil ve hazır giyim konferansı ve sergisinde 600-700 milyon dolarlık ihracat kapısı açılır'' dedi.

Hazır giyimde 600 milyon dolarlık ihracat kapısı
Hazır giyimde 600 milyon dolarlık ihracat kapısı
GİRİŞ 22.04.2010 11:11 GÜNCELLEME 22.04.2010 11:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, 6-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek moda, tekstil ve hazır giyim konferansı ve sergisine Türkiye'den 7-8 milyar dolarlık alım yapan grupların katılacağını belirterek, ''Sadece yüzde 10 oranında iş bağlansa 600-700 milyon dolarlık ihracat kapısı açılır'' dedi.

Negrin, TGSD tarafından düzenlenen 3. İstanbul Moda, Tekstil & Hazır Giyim Konferansı ve Sergisi'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 6-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul Hilton Convention Center'da gerçekleşecek olan konferans ile ''B2B'' (Business to Business) modelini kullanıma açacaklarını belirtti.

Dünyada moda akımlarını yönlendiren ve gelecekle ilgili fikirler üreten insanların konferansa konuşmacı olarak geleceklerinin altını çizen Negrin, bu kişilere özel bir para ödemediklerini, tamamen Türkiye'ye ve TGSD'ye olan inançları sebebiyle bu konferansa katıldıklarını söyledi.

Negrin, konferansta, Türkiye'den 7-8 milyar dolarlık alım yapan alım gruplarının Türk tüketicilerle buluşacaklarını belirterek, ''10 tane giyim sanayicisi bu alım gruplarının ayağına gitse kapısının içerisinden giremezler. Sadece yüzde 10 oranında iş bağlansa 600-700 milyon dolarlık ihracat kapısı açılır. Geçen sene 120 üretici ile 30 alım grubunu 700 kere görüştürdük. Bu sene 200 üreticiyi 40 dış alım grubu ve 10 yerel markayı bin 500 kere görüştürmek istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Sektörün geleceğine yön veren ve yüzlerce büyük firmayı bir araya getiren konferansta yapılacak binin üzerinde birebir iş görüşmesinde milyonlarca dolarlık ticarete kapı açılacağını dile getiren Negrin, konferansa ilişkin şunları kaydetti:

''İstanbul Avrupa Kültür Başkenti 2010 proje ortağı olan 3. Moda Tekstil&Hazır Giyim Konferansı ve Sergisi bu yıl da Amerika, Avrupa, İskandinavya ile çevre ülkelerden pek çok önemli ismi bir araya getiriyor. Yeni teknolojilerin, uygulamaların ve bilgilerin paylaşılacağı uluslararası konferans, zengin içeriği ve yenilikçi konseptiyle, iç ve dış çevrelerin ilgisini çekecek görkemli bir etkinlik olarak dünya tekstil ve hazır giyim sektörü takviminde yerini aldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'ın açılışını yapacakları konferansa, 1881'den günümüze İtalya'nın moda ve kozmetik sektöründeki efsane ismi Cerruti'nin Yönetim Kurulu Başkanı Antonio Cerruti onur konuğu ve özel konuşmacı olarak katılacak. Diğer yandan, havadaki karbondiokside duyarlı çiplerle kumaşa estetik ışıltılar ve ışık saçma özelliği kazandıran Danimarkalı tasarımcı Michel Guglielmi, Ikea ve Motorola'nın geleceğine yön veren 'bilimsel falcı' olarak ünlenen fütürist Liselotte Lyngso, denimin dünyadaki en önemli ismi Adriano Goldschmied, Cotton Council International Türkiye Program Direktörü Marsha Powell gibi birçok yerli ve yabancı konuk, birikimlerini Türk hazır giyim sektörüyle paylaşacak.''

Cem Negrin, konferansın öğleden sonraki oturumlarında ise ticaret odaklı binin üzerinde ikili iş görüşmesinde Li&Fung, Tesco, Best Seller, Groupe Carrefour, Otto, Gerry Weber gibi Türkiye'den büyük ölçekli ihracat yapan dış alım grupları ile yerel markalar ve üreticiler bir araya geleceklerini bildirdi.

Konferans katılımcılarına yeni iş olanakları yaratmak amacıyla düzenlenen ikili görüşmeler platformunun konferansın en ilgi çekici ve sonuca odaklı etkinliği olacağını dile getiren Negrin, iki gün sürecek konferansta ''Ekonomi - Yeni Dünya, Yeni Dönem, Sektör İçin Bilinenler, Bilinmeyenler'', ''Global Pazarlar – DAG Global Tedarik'', ''AR-GE, ÜR-GE - Nano, Organik, Sosyal Sorumluluk, Çevre, Ekoloji ve Hijyen'', ''Trendler ve Perakende – Moda, Yeni Trendler, Tasarımın Global Tedarikteki Önemi, Tüketici Davranışları, Perakende'', ''Teknoloji – Hazır Giyim Sektöründe IT ve TGSD 3G Projesi'' konulu oturumların gerçekleştirileceğini ifade etti.

-''DENİMDE JAPONYA İLE TÜRKİYE YAN YANA VE 1 NUMARA''-

TGSD Başkan Yardımcısı Hadi Karasu ise dünyanın jean markalarının Türkiye'den alım yaptıklarına dikkati çekerek, denimde Japonya ile Türkiye'nin yan yana ve 1 numara olduklarını bildirdi.

Karasu, konferansa katılacak alım gruplarının tüm Türkiye'deki tekstil sektörünün alım gruplarının yarısı kadar olduğuna işaret ederek, 38'i yabancı olmak üzere 50'ye yakın alım grubunun geleceğini söyledi.

Tekstilin Türkiye'de bıraktığı katma değerin yüzde 50-100 arasında olduğunu ifade eden Karasu, sektörde pamuk 1,5 dolardan alınıyorsa, 100 dolardan satabilme şansının bulunduğunu, katma değerin neredeyse yüzde 97'ye ulaştığını belirtti.

Karasu, dünyanın büyük alım gruplarından Le&Fung'un sadece tekstil sektöründe yaklaşık 16 milyar dolarlık alım yaptığını ifade ederek, geçen sene Türkiye'den yaklaşık 600 milyon dolarlık alım yapan kuruluşun bu sene ise alımını 1 milyar dolara çıkarmak istediğini bildirdi.

Konferanstan sonra anket yaptıklarının altını çizen Karasu, bu sene konferansa katılımın 1,5 kat arttığını, konferans bedelinin ise TGSD üyelerine 300 avro, üye olmayanlara da 400 avro olduğunu bildirdi.

Toplantıda, konferansa katılacak B2B alım ofisleri ise şöyle sıralandı:

''Ant Dış Ticaret, Apparel Lab, Best Seller, Cherryfıeld Sesby, Colveta, Connor Int. Sourcıng, Contex Tekstıl, El Corte Ingles, Erba, Galatea Sourcıng Ltd., Gerry Weber, Groupe Carrefour, Groupe Zannıer, H&M, Indeso Ltd, Kappahl Tr, Kıngsheen Int, K&L Ruppert, Lara Dış Tıcaret, Lı Fung, Marmara Mümessillik, Mino Tekstil, Mitra, Moda Timkar, More&More, Mosaıctex Representatıon Offıce, M&S, Nordıctex (Gınatrıcot), Otto, Perko, Scantex Ltd, Target, Task Frc, Tesco, Tureks, Us Mümessillik, Varner, Hatemoğlu, Koton, Roman, YKM.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ali Kurtulus 13 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE TARIM SEKTÖRÜ İLE KALKINABİLİR!. İnsanlar yemeden duramaz fakat bir giysi ise uzun zaman değiştirilmeden de kullanılabilir. Bugün Türk ürünlerini Rusyada, Çinde bulmanız nerede ise mümkün değil ama Yunan pilaki konservesi dahi taa Sibiryanın en soğuk yerlerine dahi ulaşmış durumda! Fındığı Belçikalı alıyor ve Çindeki çikolata fabrikasına kendi gönderiyor. Nerede Fisko Birlik? Ticaret, Bakan ile toplantılara katılmakla mümkün değil. Tarıma dayalı yatırım 100% gerekli ama doğru ve dürüst ticaret ile!
    Cevapla