Türk Lirası en değerli 4. para oldu

Yabancı bankaların raporlarında TL’yi önermesi, doları 1.47’ye indirdi. Big Mac Endeksi, OECD ve ING’nin yaptığı satın alma gücü paritesi hesaplarına göre de TL, en değerli dördüncü para oldu

Türk Lirası en değerli 4. para oldu
Türk Lirası en değerli 4. para oldu
GİRİŞ 16.04.2010 10:13 GÜNCELLEME 16.04.2010 10:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Krizden çıkışta en parlak ülkelerin başında gösterilen Türkiye’nin piyasalarına olan ilgi sürerken, TL’nin yıldızı da her geçen gün artıyor. Yabancı raporlarda da TL öneriliyor. 

The Economist´in Big Mac Endeksi, OECD ve ING Bank’ın yaptığı satınalma gücü paritesi hesaplarına göre TL, en değerli 4. para. Bu hesaplama aynı parayla ne kadar ürün alabileceğine göre yapılıyor.

 TL’yi en değerli dördüncü para gösteren yabancı bankalardan ING’nin raporunda gelişen ülkelere para girişinin devam edeceği ve bunun TL’yi aşırı değerli hale getirebileceği kaydedildi.

Ayrıca yabancı yatırım bankalarının raporlarında Güney Afrika Randı ve Brezilya Reali’ne karşı TL öneriliyor. Bankacılar özellikle son 10 gündür belirgin bir şekilde Türkiye’ye yabancı girişi olduğunu belirtiyorlar.

Dün olduğu gibi yurt dışı piyasalarda özellikle Euro/dolar paritesinde Yunanistan endişeleriyle yaşanan düşüşe rağmen TL dolar karşısındaki gücünü korurken TL’nin güçlü kalması ve değerli paraların başında gelmesinde yabancı yatırım bankalarının TL önerileri geliyor.

1.44’E KADAR GERİLEYEBİLİR

Söz konusu raporlar dün yurt dışında güçlenen doların yurt içinde değer kaybetmesine neden oldu. Dün, TL’de alım tavsiye eden raporların desteğiyle bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları açılışta son 2.5 ayın en düşük seviyelerine gerilerken, TCMB’nin dünkü çıkış stratejilerinin olumlu algılanmasıyla gösterge tahvilin faizi de geriledi.

Bankalararası piyasada önceki gün spot kapanışta 1.4815 TL olan en iyi dolar kotasyonları, dün sabah işlemlerde 1.4720 seviyesini gördü. Yunanistan endişeleriyle dolar, Euro karşısında güçlenmesine rağmen dolar 1.47 seviyesindeki gücünü korudu.

Bankacılar, yabancı raporlarda TL’nin önerildiğini, bonoya yabancı girişi olduğu için dolarda satış yaşandığını söylediler. Bankacılara göre teknik olarak doların 1.44 seviyesine kadar gerileme potansiyeli bulunuyor.

ING: Gelişen ülkelere para girişi sürer, TL daha da değerli olur

ING yayınladığı raporunda gelişmekte olan piyasalara ilişkin değerlendirmede bulunurken, gelişen ülkelere para girişinin devam edeceği bunun da TL’yi aşırı değerli yapabileceği kaydedildi. ING’nin raporunda şöyle denildi:

“Eğer tekrar 1975´i yaşıyorsak gelişmekte olan piyasalar balonu 5 yıl sürecektir. Polonya, Romanya ve Rusya´da para birimi değerlenmesi mazur gösterildi fakat bunu Brezilya, Türkiye, Macaristan ve Güney Afrika için söylemek zor. Genel olarak para birimleri 2003-09 ortalamalarına göre oldukça güçlü.”

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100415-111121-e5ic.jpg

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 1
  • mememjkjk 14 yıl önce Şikayet Et
    balon sönecek. sanki hedefi ihracat olan bir ülke için aşırı değerli tl iyi birşey. bunun ülkemiz için olumlu olmadığını bütün ekonomistler söylüyor değerlene değerlene insanlar düşük kurun etkisiyle kendini sahte zengin zannediyor,ama gün gelip kur patlayınca bu akp ortada kalamaz...
    Cevapla