Çin'den AB'ye damping tepkisi

Çin Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan anti-damping yasasında Çin'e karşı ayrımcı hükümler bulunduğunu ileri sürdü.

Çin'den AB'ye damping tepkisi
Çin'den AB'ye damping tepkisi
GİRİŞ 09.04.2010 17:33 GÜNCELLEME 09.04.2010 17:33

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkili AB'nin Çin'in ayakkabıları için damping soruşturması yapması ve sonunda verdiği kararın adaletten ve şeffaflıktan uzak olduğunu savundu. Şinhua haber ajansının adını vermediği yetkili, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) konuyla ilgili kurallarına aykırı olan bu kararın, Çin işletmelerinin yasal hak ve çıkarlarına zarar verdiği görüşünü ifade etti.

Ajansın haberinde, Çin ayakkabılarına anti-damping önlemleri uygulayan AB hakkında dava açmak amacıyla Çin hükümetinin DTÖ Tahkim Kurulu'nun inceleme prosedürünün resmen başlatılması için dün resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.

Bakanlık yetkilisi, Çin hükümetinin, AB'yle iki taraflı görüşmelerde konuyu defalarca gündeme getirerek DTÖ'nün tahkim mekanizması çerçevesinde müzakere ettiğini, ancak Çin'in kaygılarının yine de giderilemediğini belirtti. Yetkili, Çin'in bu nedenle DTÖ bünyesindeki Tahkim Kurulu'na bağlı uzmanlar grubundan davayı inceleyerek, Çin işletmelerinin yasal hak ve çıkarlarını korumasını istediğini kaydetti.

AB'nin kendi ayakkabı sektörü için 14 yıldır ticari koruma önlemleri uyguladığına işaret eden yetkili, şu anda AB ayakkabı sektörünün zarar etmesi gibi bir durumun olmadığını, anti-damping uygulamalarının uzatılmasının da AB ayakkabı sektörüne yarar getirmek yerine, tüketicilerin çıkarlarına zarar vereceğini ifade etti.

KAYNAK: AA