Kredi kart mağduriyeti 'Bakkal'ı da mağdur etti

Kart limitleri dolan ve ödeme yapmayınca bankalar tarafından takibe alınan veya icraya verilen tüketicilerin ''son umudu'' bakkallar, veresiye alışverişlerin karşılığını alamayınca çıkmaza girdi.

Kredi kart mağduriyeti 'Bakkal'ı da mağdur etti
Kredi kart mağduriyeti 'Bakkal'ı da mağdur etti
GİRİŞ 06.04.2010 09:44 GÜNCELLEME 06.04.2010 09:44

Adana Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, yaptığı açıklamada, piyasalardaki durgunluk nedeniyle kayıtlı 5 bine yakın üyelerinin ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda kredi kartı limitleri dolan tüketicilerin bakkallara dönüş yaptığını anımsatan Alphan, ''Kart limiti dolan vatandaşların marketlerden bakkala geri dönmesiyle veresiye defterin yenisini açmıştık. Ancak, veresiye alışverişlerin karşılığını alamayan üyelerimiz de çıkmaza girdi '' dedi.

Alphan, kredi kartı mağduriyetinin ''bakkal amca''ları da mağdur ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Kredi kartı ile alışveriş yapıp borçlarını ödeyemediklerinden, bankaların 'kara liste'sine giren ve icralık olan 'kredi kartı mağdurları'na kucak açıp, zor günlerinde umutları olduk. Ancak, zaman içerisinde vatandaş veresiye aldığı ürünlerin parasını da ödeyemez hale geldi. Bakkallar kendilerinden veresiye talep eden hiç kimseyi geri çevirmemeye çalışıyor. Bu durum doğal olarak bakkal esnafını zor durumda bıraktı.''

''Biz geleneksel amcalığımız yaptık, ancak kredi mağduriyeti bizi de üzdü'' diyen Alphan, ''Mal vermezsek kendi geleneğimize aykırı davranmış olacağız, versek ciddi anlamda üyelerimize tahribat yapıyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız'' dedi.

''HER BİR BAKKALIN ORTALAMA 10 BİN LİRA ALACAĞI VAR''

Alphan, her bir bakkalın mahalleliden ortalama 10 bin lira alacağının bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Piyasalarda nakit sıkıntısı var. Nakit sıkıntısı çeken bakkal esnafı, toptancıya ödeme yapamaz oldu. Bundan dolayı toptancı da bakkala kredili mal vermiyor. Mal alamayınca sattığımızın yerine yenisini koyamadığımızdan raflarımız boş kaldı.''

Alphan, ekonomik sıkıntılardan dolayı geçen yıl kentte bine yakın kişinin işyerini kapattığını, yeni tablonun daha da can sıkıcı olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA