Hangi ülke ne kadar resmi tatil yapıyor?

AB ülkeleri, ortalama 10 gün resmi tatil yapıyor. AB'nin belirlediği bütün üye ülkelerin kutladığı özel resmi tatilleri yok, ancak birbirine yakın ülkelerin birçok bayramı, dolayısıyla resmi tatilleri, uyuşuyor.

Hangi ülke ne kadar resmi tatil yapıyor?
Hangi ülke ne kadar resmi tatil yapıyor?
GİRİŞ 04.04.2010 16:30 GÜNCELLEME 04.04.2010 16:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ESRA MADEN'in haberi

Hatırlarsanız tatil konusu Türkiye'nin gündemini geçtiğimiz yıllarda bir süre işgal etmiş ve en çok tatil yapan ülke olduğumuz medyada çeşitli haberlerle yer almıştı. 2004 yılında Ankara Ticaret Odası (ATO), kendi araştırmasına dayanarak Avrupa ülkelerinde tatiller 10 gün civarında seyrederken Türkiye'de idari izinlerle 17 güne kadar çıktığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz yıla kadar 13,5 gün olan tatil günlerimiz, 2009'dan itibaren 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Bayramı" ilan edilmesiyle birlikte 14,5 güne çıktı. (Merak edenler için resmi tatil günlerinden sadece bir tanesini, 1 Ocak'ı, geride bıraktık.)

Bizde olduğu gibi hafta sonları resmi tatil olan Avrupa Birliği ülkeleri, yılda da ortalama 10 gün resmi tatil yapıyor. AB'nin belirlediği bütün üye ülkelerin kutladığı özel resmi tatilleri yok; ancak kültürleri de birbirine yakın olan ülkelerin birçok bayramı, dolayısıyla resmi tatilleri, birbiriyle uyuşuyor. AB ülkelerinin birçoğuyla ortak olan resmi tatillerimiz yılın ilk günü ve 1 Mayıs. Bunun dışında birlik ülkelerince genelde resmi tatil yapılan günler 25 Aralık Noel tatili, Noel'i takip eden 26 Aralık günü ve bizdeki Ramazan ve Kurban bayramları gibi günleri sabit olmayan ve birkaç gün süren Paskalya tatilleri.

Ancak AB ülkelerinden bazılarının bizden daha fazla resmi tatil günü var. İspanya 16 gün resmi tatil yaparken Yunanistan'ın resmi tatil günleri 15. Bu ülkeler dışındakilerin birçoğu Türkiye'den az tatil yapıyor. Hollanda ve Romanya tatil konusunda en şanssız ülkelerden. 2010 yılı için bu iki ülkede 9'ar gün resmi tatil görünüyor. Bunun dışında bazı Avrupa ülkelerinin resmi tatil günleri: Avusturya 13 gün, Fransa 10 gün, Litvanya 13 gün, Rusya 12 gün, Polonya 10 gün, İngiltere 8 gün, Finlandiya 10 gün, Danimarka 9 gün, İsviçre 9 gün.

30 gün tatil isteyen Hindistan'a

Tatili çok olan bir ülkede yaşamak birçok insan için ideal olsa gerek. Peki bu durumda hangi ülkelere gitmeniz gerekir? Daha önce belirttiğimiz gibi Avrupa ülkeleri arasında İspanya ve Yunanistan'da resmi tatil günleri bir hayli çok. Ancak daha ideal yerler de mevcut. Kâğıt üzerinde yalnızca üç tane milli resmi tatili görünen Hindistan'da resmi tatiller inançlara ve bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Dinî tatilleri topladığınızda ise 30 gün civarında tatiliniz oluyor.

Hong Kong'da ise 20 gün resmi tatil günü var. Türkiye'nin uzaktaki dostları Güney Kore ve Japonya da yaklaşık 15 gün resmi tatili olan ülkelerden.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ortadoğu ve Arap yarımadasında da resmi tatillere dinî bayramlar yön veriyor. Sekiz resmi tatili olan Suudi Arabistan'ın bir tane milli bayramı var ve yılın ilk gününde de tatil yapıyorlar. Türkiye'den farklı olarak Araplar, Hz. Muhammed'in doğum günü olan mevlit, miraç, hicri takvimin ilk günü ve aşure günlerini de resmi tatil ilan ediyor.

Kadınlar günü bile tatil

Bazı ülkelerde Kadınlar Günü de resmi tatil olarak geçiyor. Kadınlar Günü'nde resmi tatil olan ülkelerden bazıları şöyle: Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Özbekistan, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Hırvatistan, Küba ve Kazakistan. Çin, Madagaskar ve Nepal'de ise 8 Mart'ta sadece kadınlar tatil yapabiliyor.

Resmi tatil ve kutlamalarına medya yoluyla sık sık tanık olduğumuz Amerika'nın 10 resmi tatil günü var. Amerika'da resmi tatil olarak dinî günler Avrupa ülkelerine kıyasla biraz daha az yer kaplarken milli bayramların yoğunluğu göze çarpıyor. Amerikalılar ocak ayında Martin Luther King'in doğum gününü, şubat ayında George Washington'ın doğum günü olarak Başkanlık Günü'nü kutluyor, mayıs ayında Amerikan sivil savaşında ölenleri, ekimde Amerika kıtasını bulup Avrupa'ya açan Kristof Kolomb'u ve kasımda yaralanan ve ölen askerlerini anıyorlar. Meşhur 4 Temmuz'da ise Birleşik Krallık'tan kurtuldukları günü, yani bağımsızlıklarını kutluyorlar. Ayrıca aynı kıtada yer alan Brezilya 10 gün, Meksika 7 gün ve Arjantin 12 gün resmi tatil yapıyor.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 2
  • bora hakan 14 yıl önce Şikayet Et
    sadece gün ile çalışma süresi hesaplanmaz. haftalık çalışma sürelerine göre kıyaslama yapılabilir, avrupada günde bir işçi kaç saat çalışıyor türkiyede kaç saat çalışıyor bunlar hesaba katılırsa saglıklı bir sonuc elde edlir.
    Cevapla
  • murat atalay 14 yıl önce Şikayet Et
    TADİLDEN Mİ ŞEKERİM..... Biz hep tatildeyiz zaten.İş yok güç yok.KRİZ çok....
    Cevapla