Yüzde yüz yerli LPG'li traktör görücüye çıktı

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Konya Tarım Fuarı'nda, yüzde yüz Türk traktör markası olan TÜMOSAN, yeni ürettiği LPG'li traktörünü de görücüye çıkardı.

Yüzde yüz yerli LPG'li traktör görücüye çıktı
Yüzde yüz yerli LPG'li traktör görücüye çıktı
GİRİŞ 22.03.2010 09:20 GÜNCELLEME 22.03.2010 09:20

LOKMAN KOYUNCUOĞLU'nun haberi

Geçen yıllara göre katılımın çok daha fazla olduğu fuarda çiftçiler tarafından büyük ilgi gören sözkonusu traktör, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor

Konya 8. Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, KTO-Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde açıldı. Geçen yıllara göre ilginin büyük olduğu fuarda 23 ülkeden firma ve firma temsilcisi katıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, çiftçiye yüksek oranda destek verdiklerini, tarımın gelişmesi ve standardın yükseltilmesi için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

FİYATI DİĞERLERİYLE AYNI OLACAK

Tümosan'ın ilk kez Tarım Fuarı'nda görücüye çıkardığı LPG'li traktörün fiyatının emsal traktörlerden çok farklı olmayacağı, tarım bölgelerinde LPG istasyonu sayısının artacağı belirtildi. Konya'da üretim yapan Tümosan'ın Pazarlama Müdürü Taylan Gürbüz, dün sona eren Konya 8. Tarım Fuarı'nda, Tümosan açısından fuarın son derece verimli geçtiğini söyledi.

İTÜ DESTEĞİ DE VAR

Fuara katılımın çok yoğun olduğunu, Tümosan'ın standının da en çok ilgi gören standlar arasında yer aldığını dile getiren Gürbüz, çiftçilerin özellikle LPG'li traktöre yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. LPG'li traktörün, İstanbul Teknik Üniversitesi-Tümosan işbirliğiyle geliştirildiğini, özgün bir motor teknolojisinin oluşturulduğunu vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

82 BEYGİR GÜCÜNE ULAŞILDI

'Ulusal ve uluslararası patent başvurusunda bulunan çift döngülü yeni yanma odası

tasarlanarak, pistonda değişiklik yapıldı. Performans ve verimlilikte artış, egzoz emisyon değerlerinde düşüş sağlandı. Örneğin aynı yakıt tüketiminde 75 beygir gücündeki doğal emişli dizel motora kıyasla yüzde 10 oranında daha yüksek verim elde edilerek, 82 beygir güce ulaşıldı. Bu durum, LPG için geliştirdiğimiz yanma odası ve pistondan kaynaklanıyor. LPG yakıtının motorine göre yüzde 30 daha ucuz olması ve yüzde 10 oranında daha fazla performans elde edildiğini düşünürsek, LPG'li kullanacak çiftçi toplamda yüzde 40'lık bir katma değer sağlıyor.'

Tarlaya gaz nasıl gidecek?

LPG'li traktörün görücüye çıktığı ilk fuarda çiftçilerden en çok merak ettiği sorunun yakıt temini yönünde olduğunu anlatan Gürbüz, çiftçilerin, 'Tarlada ve köyümüzde LPG'yi nasıl temin edeceğiz?' sorusuna kendilerinin şu yanıtı verdiklerini söyledi: 'Çiftçiye toplamda yüzde 40 katma değer sağlayan LPG'li traktörlere ilgi giderek artacak. Bu işten herkes fayda sağla-yacaktır. Çiftçiye ortalama yüzde 40 oranında katma değer sağlamakta, gaz temin eden firmalar, daha çok satış gerçekleştirecek. Dolayısıyla bu uygulamalar giderek artacaktır.

Zaten ülke genelinde LPG satış noktaları sayısı giderek artıyor. Görüşmekte olduğumuz LPG sağlayan gaz firmaları, tarımsal bölgelere LPG'yi götürme yönünde çalışmalar başlattıklarını ifade ettiler.' Gürbüz, ayrıca 2011 model 3 ve 4 silindirli traktörlerde LPG'li motorların kullanılacağını, bu LPG'li traktörlerin yüksek güçlü olanlarında 120 litrelik LPG tankı bulunmasını öngörüldüğünü bildirdi. Gürbüz, LPG'li Tümosan traktörlerin fiyatının Türk çiftçisi için uygun olacağını, Tümosan'ın mevcut traktör fiyatlarına yakın olacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK