INDRA Türkiye için mobil CBRN labaratuarı geliştirecek

İspanya'nın IT şirketi Indra'nın Milli Savunma Bakanlığı ile mobil ''Kimyasal, Biyolojik, Radyo-Nükleer (CBRN) Laboratuvarı'' geliştirilmesi için anlaşma imzaladığı bildirildi.

INDRA Türkiye için mobil CBRN labaratuarı geliştirecek
INDRA Türkiye için mobil CBRN labaratuarı geliştirecek
GİRİŞ 11.03.2010 14:15 GÜNCELLEME 11.03.2010 14:15

Indra tarafından yapılan açıklamaya göre, dün Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Indra arasında düzenlenen imza törenine, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve Indra'nın Ulusal Savunma Programları Direktörleri Domingo Castro ve Manuel Ruiz'in katıldığı belirtildi.

Kimyasal, Biyolojik, Radyo-nükleer (CBRN) tehditlerin onaylı analitik tespitine yönelik konuşlandırılabilir mobil bir laboratuvarın tesis edilmesine ilişkin sözleşmenin Milli Savunma Bakanlığı tarafından Indra'ya verildiği dile getirilen açıklamada, uygulama süresi 18 ay olan sözleşmenin değerinin 4 milyon ABD Dolarını bulduğu kaydedildi.

Indra'nın sistemi geliştirmenin yanı sıra eğitim ve iş protokollerinin tanımlanması dahil olmak üzere laboratuvara kapsamlı lojistik destek de sağlayacağı ifade edilen açıklamada, Nurol firmasının sözleşmenin bazı mekanik görevlerini üstlenerek bu projede Indra'nın en önemli yerel alt yüklenicisi olacağı bilgisine yer verildi.

Açıklamada, mobil laboratuvarın 2,5 x 6 metre bir modül ile entegre edileceği, helikopter, kargo uçağı ya da kamyon ile operasyon alanına nakliyata olanak tanıyacağı belirtilerek, ''Çözüm operatörlere numunelerin elde edilen sonucu aktaracak şekilde incelenebileceği temiz ve güvenli bir ortam sağlıyor. Ayrıca sistem olası kirletici maddelerin harici ve dahili alanlar arasında taşınmasını önleyen bir arındırma duşu da içeriyor'' denildi.

Indra'nın Türkiyede sivil hava trafiğini güçlendirmeyi amaçlayan bir hava sahası denetim ağının konuşlandırılmasında da görev aldığı aktarılan açıklamada, Şirketin bu çerçevede yaklaşık yirmi adet yeni nesil ikincil radar sistemi konuşlandıracağı kaydedildi.

Indra'nın bu sözleşmeye ilave olarak CBRN güvenliği alanında Avrupa Savunma Ajansı (EDA) tarafından verilen bir başka projeyi de üstlendiği bildirilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

''Bu kapsamda şirket CBRNE (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer ve Patlayıcı Madde) tehditlerine müdahale etmek için gelecek Avrupa Kumanda ve Kontrol Sistemini belirleyecek. Indra, teknik ve operasyonel gerekliliklerin yanı sıra gelecek kumanda ve kontrol sistemine yönelik en yeterli mimarinin geliştirilmesini de üstlenecek. Çözüm, Avrupa Birliği'nde mevcut tüm CBRNE bilgilerine ilişkin küresel bir vizyon sunmayı amaçlıyor. Dolayısıyla üye ülkelerde konuşlandırılan tespit ve ikaz cihazlarından alınan bilgileri işleyecek. Bunun yanı sıra kendi kaynaklarından, harici servislerden ya da diğer istihbarat mekanizmalarından da bilgi toplayacak.

Ayrıca sistem operasyon senaryosunu grafiksel olarak sunabilecek ve gerektiğinde eylemleri koordine etmek amacıyla belirli bir bölgede faaliyet gösteren farklı birliklere (polis, itfaiyeciler ve sağlık birimleri) güncel CBRNE bilgileri temin edebilecek.''

KAYNAK: AA