Özel güvenlikçiye en az iki asgari ücret

Özel güvenlikçilerin maaşlarına alt sınır geliyor. Özel Güvenlik Yasa Tasarısı’na göre özel güvenlikçilerin maaşları asgari ücretin iki katından az olamayacak. Ayrıca ‘risk tazminatı’ verilecek. Yasa tasarısı şöyle:

Özel güvenlikçiye en az iki asgari ücret
Özel güvenlikçiye en az iki asgari ücret
GİRİŞ 28.02.2010 17:20 GÜNCELLEME 28.02.2010 17:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

NEVİN BİLGİN'in haberi

Özel güvenlik görevlilerine müjde niteliğinde bir yasal çalışmaya imza atıldı. Özel güvenlikçilerin alacakları maaşlara yasal olarak alt sınır getirildi. Meclis İçişleri Alt Komisyonu’nda bulunan Özel Güvenlik Yasa Tasarısı’nda eklenen maddeyle güvenlikçilerin maaşlarının asgari ücretin iki katından az olamayacağına ilişkin sınır belirlendi. Yabancılar da mütekabiliyet esasına göre Türkiye’de güvenlik şirketi kurabilecek. TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Özel Güvenlik Yasa Teklifi Alt Komisyonu raporunu tamamladı.

BODYGARD OLMAYACAK

50’nin üzerinde personel istihdam eden özel güvenlik şirketleri başka illerde irtibat bürosu açabilecek. Özel güvenlik yasasına eklenen yeni bir fıkra ile ‘üçüncü kişilere yönelik can ve mal güvenliğini sağlamak adına gözetim, denetim, kontrol, yönlendirme gibi değişik isimler altında yapılan hizmetler’ Özel Güvenlik Kanunu hükümlerine tabi olunarak yapılacak.

Böylece üçüncü kişilere Bodygard’lık gibi hizmet satışı olarak verilen koruma faaliyetleri, izinsiz ve denetimsiz yapılamayacak. Özel güvenlik kurumları dahil kimse, yasaya aykırı izinsiz bodygard hizmeti veremeyecek.

Trafiği kontrol edebilecekler

Özel Güvenlik Yasa Tasarısı’nda yer alan düzenlemeler şöyle:

• Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri arasında “araç trafiğini kontrol etme” de olacak. Spor müsabakalarına müdahale edecek. Özel eğitimli at ve köpek kullanabilecek.

• Özel güvenlik görevlileri artık işlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişiyi kovalayıp takip etmeyecek.

• Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan 18 yaş şartı 21 olacak.

• Ruhsatlı silahlarını kaybeden görevlilere 3 bin TL ceza verilecek. Kimlik kartını zayi eden görevliye 50 TL ceza verilecek.

• Vali yardımcısının başkanlığında özel güvenlik komisyonu oluşturulacak. Özel güvenlik çalışmalarını temsilen ilin en çok üyesi bulunan sivil toplum örgütü temsilcisi de bulunacak. Şirketler tarafından üçüncü kişi kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri hizmetin başlamasından itibaren en geç onbeş gün içinde ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilecek.

• Özel güvenlik görevlisi her 5 yılda bir tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık raporu ile sağlık durumunu belgeleyecek. Böylece psikolojisi bozulan güvenlik görevlileri ayıklanacak. Özel güvenlik görevlilerine verilen beşer yıllık çalışma izinleri “süresiz” hale getirilecek. Emniyet, jandarma, MİT’ten ayrılan veya emekli olanlarda da özel güvenlik temel eğitim şartı aranacak.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 22
  • daussıla 14 yıl önce Şikayet Et
    Herkes güvenlikçi olmamalı. En sevmediğim şey böyle kabadayı tipli konuşmasını bilmeyen ve insan psikolojisinden anlamayan ve nasıl davranması gerektiğini bilmeyenlerle dolu bir meslek.O yüzden güvenlikçiliği basit bir meslek olarak görüyorum benimde silahlı kimliğim var.Standarta uymayan binlerce insan var.Bu yasayı çıkarırlarken önüne geleni değilde ruhen ve manen olgun insanları almalılar.Güvenlikçileri kimse kaale almaz çünkü adamlar profesyonel değil.Ne konuşmasını biliyorlar nede davranış psikolojisini çoğunluğu.Zorlaştırmalılar
    Cevapla
  • ramazan 14 yıl önce Şikayet Et
    herkez kendi işine baksın. 23:04 güv. ilgi alanındaymışda şimdiye kadar neredeydin güv. oldugum halde senden sonra ögrendim güv. olsaydın tv. izliyormuş da interneti önündeymişde sende iyi maaş olıyormuş da sigortası varmış da amele ligegerek varmıydı amele. kendini yırsan da bu saatten sonra olamazsın çok kolaydı ya yöneticilerede hiç bir şey demiyorum gözünüz mü var bu alt kademenin ekmeginde birşey demiyecegim dedim ana dayanamadım hayırlı olur inşallah
    Cevapla
  • kerasus2828 14 yıl önce Şikayet Et
    ha bu yasa çıkarmı?. bu yasa çıkarmı bu şekilde .. mesleğin içinde uzun zamandan beri aktif olan birisi olarak sermaye kesimi bu yasanın çıkmasını engeller.. her zamanki gibi gene çalışan kesim olan bizler ezilmeye devam ederiz.. çünkü bu böyle gelmiş böyle gider .. boşuna sevinmemek lazım..
    Cevapla
  • kerasus2828 14 yıl önce Şikayet Et
    23.12 boş boş oturan yorumcu?. sen bankada çalışan güvenliğin başına silah dayandığını biliyormusun.. görevi başında öldürülen kaç tane güvenlik görevlisi var biliyormusun.. senin pirelerin kolasına maç yaparken kaç güvenlik görevlisi senin malını bekliyor biliyormusun.. bindiğin metronun güvenliğini kim sağlıyor..alışveriş merkezine girdiğinde kim alıyor güvenlik önlemlerini.. laf olsun torba dolsun diye yorum yazma kardeşim işverensen denetle güvenliğini.. kıskanıyorsan sende ol..
    Cevapla
  • kerasus2828 14 yıl önce Şikayet Et
    22.34 yorumcu... ghit bak bakalım kıyafet parası kesintilerini telsiz kırığı kesintilerini ozaman göreceksin edebiyatmı neymiş..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle