Doğan'ın davasına Hazine de katılacak

Doğan TV'nin hisse satışı sırasında 'Vergi Usul Kanunu'na aykırı hareket edildiği' iddiasıyla Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında açılan davaya, Hazine'nin müdahil olarak katılması kararlaştırıldı.

Doğan'ın davasına Hazine de katılacak
Doğan'ın davasına Hazine de katılacak
GİRİŞ 03.02.2010 16:25 GÜNCELLEME 03.02.2010 16:25

Küçükçekmce 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanıklardan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yalçındağ ve Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu üyesi Barbaros Hayrettin Çağa katıldı.

Duruşmada söz alan Barmanbek, Doğan TV'nin satışı konusunda vergi kayıtlarında yapılan yanlışlığın daha sonra düzeltildiğini savundu.

Söz konusu satışla ilgili hazineyi zarara uğratacak herhangi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Barmanbek, ''Ödenmiş bir verginin vergi kaçakçılık cezası olmaz. Benim anlayamadığım bu. Nasıl bir kaçakçılık cezası uygulanıyor?'' dedi.

Barmanbek, ayrıca holding yöneticilerinin vergi kayıtlarına herhangi bir müdahalesinin olamayacağını, böyle bir şeye gerek de duyulmadığını sözlerine ekleyerek, yazılı savunmasını mahkemeye sundu.

Sanık avukatlarından Erem Turgut Yücel ise İstanbul 6. Vergi Mahkemesinin, Doğan TV'nin satışından dolayı holdinge açılan vergi cezasıyla ilgili davanın, 2009/764-880 esas sayılı karar dosyalarıyla reddedildiğini kaydetti.

Çağa ise holdingin yönetim kurulu üyesi olduğunu, muhasebe kayıtlarıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığını, kendisinin hukukçu olması dolayısıyla konunun uzmanlık alanına da girmediğini söyleyerek, yazılı savunmasını mahkemeye verdi.

Yalçındağ ise Doğan Yayın Holdingin başkan yardımcısı olduğunu ve muhasebe kayıtlarıyla alakasının bulunmadığını iddia ederek, yazılı savunmasını sundu.

Sanık avukatlarından Ahmet Köksal Bayraktar ise Yalçındağ'ın, ulusal ve uluslararası nitelikteki bir şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğunu anımsatarak, bu konumdaki bir kişinin muhasebe kayıtlarıyla bir alakasının olamayacağını belirtti.

Hazine avukatı ise söz konusu satış sırasında hazinenin zarara uğratıldığını, bu nedenle davaya Hazinenin müdahil olarak katılmasını ve sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Sanıkların avukatları ise Hazinenin herhangi bir zararının söz konusu olmadığını öne sürerek, talebin reddedilmesini istedi.

Mahkeme, Hazinenin davaya müdahil olarak katılmasını ve duruşmaya katılmayan diğer sanıkların gelecek celsede hazır bulundurulmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

İddianamede, Doğan TV'nin hisselerinin bir bölümünün yabancı bir firmaya satışı sırasında ''Vergi Usul Kanunu'na aykırı hareket edildiği'' iddiasıyla Aydın Doğan, Mehmet Ali Yalçındağ, İmre Barmanbek, Barbaros Hayrettin Çağa ile Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu üyeleri Soner Gedik ve Ertuğrul Özkök'ün 1'er ila 3'er yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

KAYNAK: AA