Süt fiyatlarındaki artış üreticiyi sevindirdi

Aksaray Tarım İl Müdürü Recep Öztorun, süt fiyatlarının yükselmesiyle üreticinin yüzünün güldüğünü bildirdi.

Süt fiyatlarındaki artış üreticiyi sevindirdi
Süt fiyatlarındaki artış üreticiyi sevindirdi
GİRİŞ 25.01.2010 13:03 GÜNCELLEME 25.01.2010 13:03

Öztorun, yaptığı açıklamada, Aksaray'da tarım ve hayvancılığın gelişerek kazançlı bir sektör haline gelmesi için alt yapı çalışmalarının devam ettiğini ve son yıllarda bu alanda büyük aşama kaydettiklerini söyledi.

Aksaray'ın hayvancılık sektöründe hızla geliştiğini ve bir marka haline geldiğini belirten Öztorun, ''Aksaray'da 97 bin 500 büyükbaş hayvan varlığımızın 48 bin 500'ü sağmaldır'' dedi.

Süt sığırcılığının gelişmesine paralel olarak ulusal firmaların da Aksaray'a yöneldiğini anlatan Öztorun, şunları kaydetti:

''Aksaray'daki 48 bin 500 süt ineğinden yıllık 310 bin ton süt elde etmekteyiz ve süt sığırcılığı her geçen gün gelişiyor. İlimizde süt sığırcılığının gelişmesinde köylülerin örgütlenerek kooperatif kurmaları etkili oldu. Çiftçilerimiz içinde hayvancılığa bir eğilim var. Yeni işletmeler kuruluyor. Yeni kurulan kooperatiflerin üyelerine süt sığırları dağıtmaktayız. Ayrıca Aksaray'daki hayvanların yüzde 90'ı kültür ve kültür melezi olduğu için süt verimi de yüksektir.''

Öztorun, Aksaray'da desteklerle kültür ırkı oranını daha da yükselterek, süt hayvancılığında merkez olmayı hedeflediklerini, ulusal firmaların da Aksaray'da faaliyet göstermesinin pazarlama açısından kolaylık sağladığını, bunun da süt hayvancılığına olan ilgiyi daha da artırdığını bildirdi.

YÜKSELEN FİYATLAR ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Süt fiyatlarının son aylarda yükselerek tavan yaptığını vurgulayan Öztorun, fiyatlardaki artışın arz talep dengesinden kaynaklandığını söyledi.

Öztorun, sütün litresinin kooperatifler aracılığıyla 95 kuruşa kadar satıldığını anlatarak, ''Süt fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz yıllarda sütün üretici fiyatı 40-50 kuruşa kadar düşmüştü. Bu fiyatlarda süt üreticiliği yapılması imkansızdı. Süt fiyatlarının yükselmesiyle üreticinin eline litrede net olarak 90 kuruş geçiyor'' diye konuştu.

ÜRETİCİ MEMNUN

Aksaray Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Yaşar Gün de süt fiyatlarının çok iyi olduğunu ve üreticinin memnun olduğunu anlattı.

Geçtiğimiz yıl çiftçinin eline net olarak en fazla litrede 62 kuruş geçtiğini belirten Gün, ''Son fiyatlar çiftçimizin bugüne kadar sattığı en yüksek süt fiyatıdır'' dedi.

Birlik olarak 3 bin 500 civarında üreticilerinin olduğunu ve günde ortalama 90 ton süt ürettiklerini kaydeden Gün, süt fiyatlarının yükselmesinin çiftçileri süt inekçiliğine yönlendireceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA