İşsizliğe neşter vuracak dev katılımlı zirve

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, değişik kesimlerden 29 kurum ve kuruluşun katılımıyla Ulusal İstihdam Stratejisi hazırlık çalışmalarına başlıyor.

İşsizliğe neşter vuracak dev katılımlı zirve
İşsizliğe neşter vuracak dev katılımlı zirve
GİRİŞ 15.12.2009 10:58 GÜNCELLEME 15.12.2009 10:58

Bakanlık, Ulusal İstihdam Stratejisi Çalıştayları için çeşitli kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu.

Gönderilen davet yazısında, küresel ekonomik krizle birlikte Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyanın en önemli problemi haline gelen işsizlikle mücadele etmek amacıyla kapsamlı bir stratejinin saptanması ve hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Ekonomik krize rağmen işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasında başarılı olan ülkelerin, teşvik ve istihdam yaratma politikalarını genel bir stratejiye uygun olarak uygulayan ülkeler olduğu vurgulanan yazıda, ''Bu dönemde bakanlığımız tarafından çok çeşitli teşvik programlarına ve aktif iş gücü piyasası politikalarına başvurmakla birlikte işsizlikle mücadelenin kamu kesiminin tüm birimleri ile özel sektör ve sosyal taraflarla birlikte belirlenen ve paylaşılan bir stratejiye bağlı olarak sürdürülmesi gerektiği açıktır'' denildi.

Yazıda, bu anlayışla Türkiye'nin ulusal istihdam stratejisinin belirlenmesi ve bu stratejiyi hayata geçirmeye ilişkin eylem planının oluşturulmasına yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatı ile İstihdam Danışma Kurulu oluşturulduğu bildirildi.

Kurulun ekim ayında iki toplantı yaptığına yer verilen yazıda, bu toplantılarda altı alt komite oluşturulduğu ve bunların 18-20 Aralık 2009 ve 19-21 Şubat 2010 tarihlerinde iki çalıştayla toplanmasının planlandığı bildirildi.

Yazıda, çalıştaylar sonunda ''Ulusal İstihdam Stratejisi'' hazırlıklarında değerlendirilmek üzere alt komite raporları hazırlanacağı kaydedildi.

HER KESİM DAVETLİ, İSTİHDAM SORUNLARI MASAYA YATIRILACAK

''Ulusal İstihdam Stratejisi'' hazırlık çalıştaylarına davet edilen kurum ve kuruluşlar şöyle:

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, KOSGEB, YÖK, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TESK, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, TOBB, TZOB, TÜSİAD, MÜSİAD.  

Çalıştaylarda, asgari ücret, kıdem tazminatı, esnek çalışma, kayıt dışı istihdam, iş gücü maliyetleri, büyüme-istihdam ilişkisi, mesleki eğitim, işsizlik sigortası, yeşil kart gibi tartışmalı konular ele alınacak.

Alt komiteler, çalıştaylarda konuları şu başlıklar altında değerlendirecek:

-Makro ekonomik politikaların istihdam üzerindeki etkisi

-İş gücü piyasasının esnekliğini artırmaya yönelik politikalar

-İstihdamda dezavantajlı grupların iş gücüne katılımının artırılması

-Sektör spesifik politikalar

-İş gücü piyasası ile eğitim arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi

-İstihdam ve sosyal koruma politikaları

KAYNAK: AA