MÜSİAD, DTP için ne dedi?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), özgürlüklerin daraltılmasını değil genişlemesini ilkesel düzeyde desteklediğini ve desteklemeye de devam edeceğini bildirdi.

MÜSİAD, DTP için ne dedi?
MÜSİAD, DTP için ne dedi?
GİRİŞ 12.12.2009 17:11 GÜNCELLEME 12.12.2009 17:11


MÜSİAD Basın Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması kararına ilişkin görüşlere yer verildi.

MÜSİAD'ın, ülkemizde siyasi partilerin kapatılmasından ziyade partilerin daha da güçlenerek siyasi hayatlarına devam etmesi arzusunda olduğuna işaret edilen açıklamada, siyasi partilerin kapatılması ve Türkiye'nin siyasi partiler mezarlığı haline gelmesinin demokrasi açısından arzu edilen bir gelişme olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Ayrıca, hangi görüşten olursa olsun siyasi partilerin kapatılması var olan sorunları çözmemiştir, çözmeyecektir.

Avrupa standartları açısından, bir siyasi partini kapatılması kararının, hem Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak alınan Venedik Konseyi'nin belirlediği Venedik Kriterlerine; hem de Avrupa'da insan haklarının standartlarını belirleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına uygun olması gerekmektedir. Her iki kurumun standartlarına bakıldığında siyasi partilerin ancak şiddet ve terörü desteklediklerinde ve terör eylemlerini kınamadıklarında kapatılmasının doğru olduğu ifade edilmektedir.

''TÜM KESİMLERİN DERSLER ÇIKARMASI GEREKİR''

DTP'nin kapatılması davasında Avrupa kriterlerinin ne kadar göz önünde tutulduğunu gerekçeli karar açıklanmadığı için bilemiyoruz. Ancak, yaşanan gelişmelerden tüm kesimlerin dersler çıkarması gerektiğini düşünmekteyiz. Şiddet ve terörü kınamayan bir siyasal oluşuma Avrupa kriterleri de müsaade etmemektedir. Siyaset mutlaka yasal zeminde ve şiddete hiçbir şekilde prim vermeden yürütülmek zorundadır.

Bu gelişme göstermiştir ki, yeni Anayasa çalışmaları ve yargı reformuna hız verilmeli, özellikle Venedik Kriterlerinde yer alan şiddet ve terör eylemlerini açıkça destekleyen partiler haricinde parti kapatmanın Anayasa ve yasalarca güvence altına alındığı, yeni bir Siyasi Partiler Kanunu çalışmasının bitirilmesi çok daha önemli bir hale gelmiştir.''

Açıklamada, şu anda ülkemizde daha önce Türkiye tarihinde olmadığı kadar bir ifade özgürlüğünün mevcut olduğu vurgulanarak, ''Şiddet ve terör dışlanarak her kim ne söylemek isterse söyleyebilmelidir ve bu ifade özgürlüğü de yasal açılardan tam olarak güvence altına alınmalıdır'' denildi:

Türkiye'de demokrasinin daha gelişmesi, derinleşmesi, pekişmesi; hak ve özgürlüklerin daha da kapsamlı bir hale gelmesinin herkesin samimi isteği ve ideali olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Elbette sağ duyu sahibi hiç kimsenin bu süreçte ülke geleceğinin zarar görmesini, kapatma kararının terör ve şiddeti körüklemesini arzu etmesi mümkün değildir. Bazı DTP'li milletvekilleri tarafından verilen demeçler ve böylesi hassas bir dönemde yeteri kadar özen gösterilmeyen tutum ve davranışlar, dava sürecini bu noktaya taşımış olsa da, siyasi partilerin kapatılacağı yegane yerin halk ve yapılacak demokratik seçimler olması gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Daha güçlü  bir demokrasi idealinin gerçeğe dönüşmesi için ülkemizdeki tüm yetkili çevreler sorumlu, sağduyulu ve hassas niyetle hareket ederek, kardeşlik ve bütünleşme projesinin devamına katkı sağlamalı ve bu sürecin baltalanmasına izin verilmemelidir.''

KAYNAK: AA