Binalarda kombi ile ısınmak artık yasak!

Toplam kullanım alanı bin metrekareyi geçen binalarda kombi kullanımı yasaklandı. Bu binalarda ısınma, merkezi sistem ile yapılacak. Yönetmelik sadece yeni binaları kapsıyor, eski binalar uygulamadan etkilenmeyecek.

Binalarda kombi ile ısınmak artık yasak!
Binalarda kombi ile ısınmak artık yasak!
GİRİŞ 06.12.2009 10:58 GÜNCELLEME 06.12.2009 10:58
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Bayındırlık Bakanlığı tarafından geçen yıl yayımlanan, "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" dün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmeliğe göre, toplam kullanım alanı bin metrekareyi geçen binalarda kombi kullanımı yasaklandı. Bu binalarda ısınma, merkezi sistem ile yapılacak. Yönetmelik sadece yeni binaları kapsıyor, eski binalar uygulamadan etkilenmeyecek.

Zaman gazetesinin haberine göre, merkezi ısıtmada katı yakıt verimi en az yüzde 75, sıvı ve gaz yakıtlarda ise Sanayi Bakanlığı'nın yayımladığı yönetmelikte yer alan iki yıldız verim sınıfından daha düşük olamayacak.

Ayrıca merkezi ısıtma sistemlerinde, kazana geri dönüş su sıcaklığı ile dış hava sıcaklık kontrolünü sağlayan ekonomik sistemler kullanılacak. Yönetmelik ayrıca, 2 bin metrekare üzeri işyerleri ve hizmet binalarında merkezi soğutma sistemini zorunlu hale getirdi.

Enerji verimliliğini ve ekonomik ısınmayı amaçlayan yönetmeliğe göre, isteyen herkes yaşadığı ortamı kombi veya klima kurarak istediği gibi ısıtıp soğutamayacak.

Toplam alanı bin metrekareyi geçen toplu konut veya sitelerle, kullanım alanı 2 bin metrekareyi aşan ticaret ve hizmet binalarında merkezi soğutma zorunlu hale getirildi.

Binalarda ısıtma ve soğutmayı merkezi hale getiren yönetmelik, ısı ve soğutma sistemlerinin faaliyeti için de kaliteli malzeme kullanmayı zorunlu tutuyor.

Enerji Performansı Yönetmeliği, kamuoyunda da tartışma konusu oldu. Kombi sektörü uygulamayı eleştirirken Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği, yönetmeliğin son derece faydalı olacağı görüşünde.

Derneğe göre, merkezi ısıtma sistemiyle binalarda tüketilen enerji verimli kullanılacak, israfın önüne geçilecek. Yıllık sağlanacak tasarruf ise 500 milyon dolar.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 17
  • HalitBinVelit 14 yıl önce Şikayet Et
    Merkezi sistem. Bir felakettir ısınma normal ama merkezi sistemde Kira ödemeleri gibi dairelere boca ediliyor bizim en son oturduğumuz binada Mutfak ve Banyo hariç ısınma için 200 TL ödüyorduk senelik 2400TL yapar diğer masraflarla senelik 4000-5000 TL yapıyor yani her ay 400- 500 TL ödeniyor,normal kombide üçlü kullanımda 4 kış ayında aylık 500 TLlik kullanım ve kapıcı parası ile yıllık 2500,2800 yapar hesap ortada.
    Cevapla
  • mert vidinli 14 yıl önce Şikayet Et
    olsada kullanmıyoruz. olsada kullanmıyoruz zaten sobaya döndük onca zam vegiden sonra yak sobanı ama bizim kömür ve odunlar akepenin dağıttığı çakma kömür ve odunlardan değil onları bacadan çıkan dumandan bilirsiniz akepe çevreyide katletti
    Cevapla
  • kml 14 yıl önce Şikayet Et
    umarım işe yarar. avrupa ilkelerinde sistem güzel işliyor benim anlamadığım diyelim ki ben kombi çalıştırmıyorum ve evi ısıtma gereği duymuyorum dolayısıyla sadece sabit ücret ödüyorum bu sistemde kullansam ya da kullanmasam illa para ödemeye mahkum mu olucam?
    Cevapla
  • ahmet okutan 14 yıl önce Şikayet Et
    YAKMIYOR MİLLET TABİ..... Merkezi olunca mecbur...yakan var yakamayan var..illa vatandaşın cebinden para alınacak...
    Cevapla
  • volkan 14 yıl önce Şikayet Et
    merkezi sistem. 7 yıl önce binamızı merkezi sistemden kurtardık...herkes istediği kadar yakıyor ısınıyor şimdi...o günü bayram ilan ettik binamızda...herkes huzur buldu...kavgalar bitti...kimse yönetici olmak istemiyordu...kışın her ay gaz parası toplamak bir işkenceydi yönetici için...şimdi her toplantı günü o kabus günleri hatırlar güleriz... şimdi yeni bir binadan daire alıp yeniden merkezi sistem kabusu yaşamak mı? yok canım ben almıyım...kimseye de tavsiye etmem...büyük israf ve haksızlıktan başka bişey değil...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle