Bu yıl turpta hasat buruk geçti

Türkiye turp üretiminin yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, geçen yıla göre artan ekim alanları ve İç Anadolu Bölgesindeki erken hasat nedeniyle düşen fiyatlar, üreticisini üzüyor.

Bu yıl turpta hasat buruk geçti
Bu yıl turpta hasat buruk geçti
GİRİŞ 01.12.2009 11:10 GÜNCELLEME 01.12.2009 11:10

Üreticiler ve ziraat odalarının temsilcileri ''karaciğer dostu'' olarak nitelendirilen turpun, kış aylarında sofralardan eksik edilmemesini isterken, tarlada kilogramı 10-15 kuruşa kadar düşen fiyatların ise sezon ortalarında artacağı umudunu taşıyor.

İlçe ekonomisi için ''can damarı'' olarak adlandırılan turp, tarladan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Soğuk havaya rağmen sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda başlanan hasat işlemi, ilçe merkezinden geçen Savrun Çayı üzerine kurulu havuzlarda devam ediyor.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, turpları tek tek inceleyip, yıkıyor ve paketleyerek satışa hazır hale getiriyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl ortalama 25 ton üretim gerçekleşen ve ilçe ekonomisine 15 milyon TL katkı sağlayan turpun, bu yıl hasadının buruk başladığını söyledi.

İspir, geçen yıl 35 bin dekara ekimi yapılan turpun, yüksek fiyatı nedeniyle üreticisini sevindirdiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Geçen yıl iyi geçen sezon nedeniyle bu yıl fazla ekim yapılması ve İç Anadolu Bölgesi'nde erken hasat, Kadirlili üreticileri üzdü. Bu yıl üretim fazla olurken fiyat düştü.

Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Kadirli'nin bacasız fabrikası olarak bilinen turp hasadının buruk başlaması üreticileri endişelendiriyor.

Adına her yıl uluslararası festival düzenlenerek ağalık seçimi yapılan turptan ortalama 5 bin kişiye 3 ay süreyle yevmiye 20 TL'den istihdam sağlanıyor.

Bu yıl 40 bin dekar alana ekimi yapılan turpun kilosu tarlada 10 ile 15 kuruştan alıcı buluyor. Piyasada ise 30 kuruştan satılıyor. Bu rakam maliyetleri karşılamıyor.

Kadirli ekonomisi için çok büyük katkısı olan turpun sezon ortası veya sonunda para etmesinin bekliyoruz'' dedi.

''TURPU SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN''

Kadirli İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser de, vitamin yönünden çok zengin olan turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini vurguladı.

Özeser, turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, nişasta, hardal yağı ve askorbik asidin bulunduğuna dikkat çekerek, ''Turp, böbreklerdeki mikropları öldürür, kum taşlarının dökülmesine de yardımcı olur.

Aynı zamanda kabızlığı giderip, diş etlerini kuvvetlendirir. Her gün içilen yarım çay bardağı turp suyu karaciğeri güçlendirip safra kesesindeki taşları eritir.

Soğuk algınlığı sebebiyle ortaya çıkan inatçı öksürükte 1 tatlı kaşığı turp suyu içmek, öksürük şurubu kadar etkilidir'' dedi.

Turpun, Türkiye genelinde bilinen 10 türünün bulunduğunu ve anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğunu belirten Özeser, Kadirli'de ''Japon'', ''kırmızı'', ''siyah'' ve ''beyaz'' olmak üzere dört çeşidin yetiştirildiğini, özellikle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA