KOBİ'lere 'GAP Kredisi' başvuruları başlıyor

KOSGEB'in GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik hazırladığı, ''Acil Destek Kredisi Programı'na başvurular başlıyor. İşte krediyi verecek bankaların listesi.

KOBİ'lere 'GAP Kredisi' başvuruları başlıyor
KOBİ'lere 'GAP Kredisi' başvuruları başlıyor
GİRİŞ 19.11.2009 14:51 GÜNCELLEME 19.11.2009 14:51

KOSGEB'in GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik hazırladığı, ''GAP Bölgesi Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı'' ile sel felaketi başta olmak üzere doğal afetler nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan KOBİ'lere yönelik hazırladığı, ''Acil Destek Kredisi Programı''na başvurular, 23 Kasım Pazartesi günü başlayacak.

Kredilerden faydalanmak isteyen işletmeler, KOSGEB veritabanına kayıtlı olmaları şartıyla anlaşma yapılan bankalara doğrudan başvuruda bulunabilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, GAP Bölgesi Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı çerçevesinde bölgede faaliyet gösteren KOBİ'lere sağlanacak kredinin üst limitinin işletme başına 300 bin lira olduğunu bildirdi.

Bu programda, kullanılacak kredinin vadesinin, ilk 6 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitlerle ödemeli olmak üzere toplam 36 ay olacağını belirten Ergün, kredi faiz ve kar payı tutarının yüzde 25'inin krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75'inin de KOSGEB tarafından karşılanacağını kaydetti.

300 bin lira üst limitten kredi kullanılması durumunda, 36 ay vadeli kredi için işletme tarafından ödenecek faiz tutarının 18 bin 584 lira olacağını ifade eden Ergün, ''Bu kredi programından sadece GAP kapsamına giren, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler yararlanabilecek'' dedi.

Ergün, KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelerin bu kredi programından yararlanmak için Akbank, Denizbank, Finansbank, Fortisbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, HSBC Bank, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Türk Ekonomi Bankası şubelerine direkt olarak başvuruda bulunabileceklerini bildirdi.

SIFIR FAİZLİ ACİL DESTEK KREDİSİ

Sanayi Bakanı, işletme başına üst limitin azami 100 bin lira olarak belirlendiği Acil Destek Kredisi Programı'ndan da 2009 yılında ülkede yaşanan sel felaketi başta olmak üzere yangın gibi doğal afetlerden zarar gören ve faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen, KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı işletmelerin faydalanabileceğini belirtti.

Kredi vadesinin ilk 6 ay ödemesiz, kalanının aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 24 ay olacağını ve kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını ifade eden Ergün, işletmelerin, bu kredi için Akbank, Alternatifbank, Anadolubank, Denizbank, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası,  Halk Bankası, HSBC Bank, İş Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası şubelerine direkt olarak başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

Kredi destek programları ile ülkede yaşanan doğal afetler ve özellikle sel felaketi nedeniyle zarar gören esnaf sanatkarlarla KOBİ'lerin en kısa sürede toparlanmasının sağlanmasını, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasını, üretici kapasitesinin geliştirilmesini ve istihdamın artırılması gibi ulusal program hedeflerinin desteklenmesini amaçladıklarını vurgulayan Ergün, şöyle dedi:

''Bakanlık olarak açıkladığımız kredi destek programlarının sıkıntılı dönemden geçen esnaf sanatkarlarımızla KOBİ'lerimizin şartlarını iyileştireceğine, ekonomimizi hareketlendireceğine ve bayram öncesinde işletmelerimize nefes aldıracağına inanıyorum.

Teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerimiz diğer kredi faiz desteği modellerinde olduğu gibi bu modellerde de Kredi Garanti Fonu A.Ş'den (KGF) yararlanabileceklerdir. Ayrıca vergi ve SGK borcu olan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek suretiyle krediyi kullanabileceklerdir.

Krediden yararlanmak isteyen işletmelerin, kredi tahsisinde başvuru sırasının esas alınacağını göz önünde ulundurarak, bir an önce KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırıp, bankalara başvurmaları gerekmektedir.''

KOBİ DESTEK KREDİSİNE 68 BİN BAŞVURU

4 Kasım 2009 tarihinde kredi başvuru kabulüne başlanan ''100.000 KOBİ Destek Kredi Programı'' ile ilgili de bilgi veren Ergün, KOSGEB veri tabanına 12 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar 130 binin üzerinde işletmenin kaydolduğunu bildirdi.

Başvuru kabulünden itibaren kredi programına 68 bin 500 işletmenin başvuru yaptığını belirten Ergün, bugüne kadar KOSGEB tarafından uygulanan tüm kredi programlarından yararlanan işletme sayısının ise 49 bin olduğuna dikkati çekti.

KREDİ ÖDEMELERİ BAYRAMDAN ÖNCE BAŞLIYOR

KOSGEB'in Kredi Programlarının yoğun talep gördüğünü ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

''Her gün binlerce işletme, kredilerle ilgili bilgi almak ve KOSGEB veri tabanına kaydolmak için KOSGEB Hizmet Merkezlerine ve bankalara başvurmaktadır. Kredi programları açıklanmadan önce KOSGEB'in kurumsal internet sitesini ziyaret sayısı 90 bin iken bu ay, 1 milyonu aşmıştır.

Bu yoğunluk nedeniyle sistemlerde zaman zaman kısa süreli tıkanıklıklar yaşanmaktadır. İşletmelerimizden gelen bu yoğun talep, mesai mefhumu gözetilmeksizin, akşam saatleri ve hafta sonunda da yapılan çalışmalarla karşılanmaktadır.

Söz konusu kredi başvurularından Bankalar tarafından onaylanan işletmelerimize, Kurban Bayramı'ndan önce kredi kullandırılmaya başlanacaktır.''

KAYNAK: AA