Leopard tankları ilk atışta vuracak!

Aselsan tarafından Volkan Atış Kontrol Sistemiyle modernize edilen son Leopard-1 Tankı Sakarya'da törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Leopard tankları ilk atışta vuracak!
Leopard tankları ilk atışta vuracak!
GİRİŞ 12.11.2009 15:53 GÜNCELLEME 12.11.2009 15:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Leopard-1 tanklarının modernizasyonuyla Kara Kuvvetleri Komutanlığının harekat ve caydırıcılık etkinliğine büyük katkı sağlanacağını söyledi.

Aselsan tarafından Volkan Atış Kontrol Sistemiyle modernize edilen son Leopard-1 Tankı Sakarya'nın Arifiye ilçesinde General Ali Fuat Cebesoy Kışlası'ndaki Birinci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Törene katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uluslararası politikada oynadığı önemli rol ve bulunduğu coğrafyanın, güçlü ve caydırıcı vasıfta bir Silahlı Kuvvetlere sahip olma zorunluluğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Bu itibarla her zaman en iyiyi hedefleyen Silahlı Kuvvetlerin gücünün ve caydırıcılığının desteklenmesinin ve sürdürülmesinin olmazsa olmaz şartının, Silahlı Kuvvetleri her alanda destekleyebilecek yetkinlikte milli bir savunma sanayine sahip olmaktan geçtiğini ifade eden Gönül, son yıllarda gerçekleştirdikleri milli projeler vasıtasıyla savunma sanayini geliştirme yönündeki gayretlerinin herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

Bu noktada Kara Kuvvetleri Komutanlığının harekat ve caydırıcılık etkinliğine büyük katkı sağlayacak olan Leopard-1 tanklarının modernizasyonuna yönelik projenin başarıyla tamamlanmasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Gönül, bilhassa öncelik verdikleri ve önem atfettikleri sahalarda yerli ürünleri geliştirmeyi ve yerli savunma sanayi alt yapısını uluslararası çapta rekabet edebilecek düzeyde güçlendirmeyi temel hedefleri olarak benimsediklerini ifade etti.

Yurt içi katma değerin yüzde 68'e ulaştığı bu tank modernizasyonu projesinde uygulanan özgün tasarım modelinin önemine işaret eden Gönül, ''Bu sistemin Leopard-1 tanklarına entegre edilmesi sayesinde, muharebe sahasında çok daha üstün performans sergileyebilecek bir tank filosu elde edilmiştir'' dedi.

Gönül, proje kapsamında yüzde 68'e ulaşan sanayi katılımı oranı ile KOBİ'lere de önemli oranda iş aktarıldığını ve savunma sanayine ilişkin üretimlerin teşvik edildiğini söyledi.

Bu projeden çıkarılan bilgi ve tecrübe yoluyla üretilecek benzer sistemlerin Silahlı Kuvvetlerin bundan sonraki ihtiyaçlarına da cevap verebilecek şekilde geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Gönül, ''Dünya çapında önemli bir savunma sanayi markası olma yolunda ilerleyen Aselsan'ın bu ürün ile başlayarak geliştirdiği modern tank atış kontrol sistemi ve diğer tank elektronik sistemlerini ihracat projeleri haline dönüştürülmesine, bu şekilde ülkemiz ve sanayimize önemli katkılar sağlamasını gönülden temenni ediyorum'' diye konuştu.

Gönül, iki gün önce TBMM'de bakanlığının ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının bütçelerinin kabul edildiğini anımsatarak, mali sıkıntılara rağmen, ödenekler kesilmeden bu bütçenin kabul edilmesinden dolayı hükümete de teşekkür etti.

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARI BAYAR

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ise proje kapsamında, 18 Ocak 2002'de sözleşme imzaladıklarını söyledi. Projenin başlangıcında yerli katkının yüzde 40 olarak hedeflendiğini belirten Bayar, daha sonra bu rakamın yüzde 68'e çıktığını ifade etti. Bayar, bunun da ülke sanayinin gelişmişliğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Bu projelerin dünyadaki bir çok ülkenin dikkatini çektiğini anlatan Bayar, şöyle devam etti:

''Bu başarıdan hareketle Otokar Firması ile geliştirmekte olduğumuz milli ana muhabere tankımızı bir sonraki nesil atış kontrol sistemi geliştirme görevini de Aselsan'a vermiştik.

Bu sözleşme kapsamında modern tankın atış kontrol sisteminin de kritik tasarım görevini de geçtik ve ilk prototip de üretilmiş durumda. Şu anda ikinci prototipin üretim faaliyeti devam ediyor.

Burada yapılan başarılı çalışma sayesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığımız ile birlikte Leopard-2 A4 tanklarına modern tank için geliştirdiğimiz atış kontrol sistemini de entegre ettik.''

ASELSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇAVDAROĞLU

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çavdaroğlu da projeyle en zorlu senaryo olan hareketli tanktan, hareketli hedefe atışlarda Leopard-1 tanklarının vuruş performansının 3 katına çıkarıldığını söyledi.

Tanklara kazandırılan nişangah ve namlu stabilizayonunun otomatik hedef izleme kabiliyetlerinin ise birçok modern tankın dahi sahip olamadığı performans seviyesine ulaştığını anlatan Çavdaroğlu, ''Aselsan, tasarımını yaptığı Leopard-1 Atış Kontrol Sistemi için, 500 bin saatin üzerinde geliştirme işçiliği harcamıştır.

Leopard-1 Atış Kontrol Sistemi imalatında 5 binin üzerinde de farklı çeşit malzeme bir araya getirilmiştir'' dedi.

Bu projede elde edilen başarının sadece proje düzeyinde değerlendirilmesinin sağlanan faydanın bütününü görmemek olacağını ifade eden Çavdaroğlu, ''Bu projeyle Türkiye, tank modernizasyonu için gerekli teknolojik güce sahip olmuştur.

Aselsan bu güç sayesinde Altay Projesi gibi daha büyük projelerde görev üstlenmiş olup, tank modernizasyonunda dünya ölçeğinde söz sahibi olma yolunda hızla ilerlemektedir'' diye konuştu.

Projede kazanılan bilgi birikimi ve öz güvenin kendilerini daha büyük hedeflere yönlendirdiğini ifade eden Çavdaroğlu, bu nedenle savunma sanayinin yıllık 1 milyar dolarlık ihracat hedefini yürekten benimsediklerini ve tank modernizasyonları projelerinin bu hedefe ulaşmada lokomotif görev üstleneceğine inandıklarını kaydetti.

Aselsan Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanı Fuat Akçayöz de projeyle ilgili teknik bilgiler verdi.

Akçayöz'ün verdiği bilgiye göre, projede 200'den fazla mühendis görev aldı, 3 binden fazla test atışı yapıldı, 3 milyon satır yazılım, 250 bin adet bilgi ve belge oluşturuldu.

Proje bedeli 163 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2002'de hayata geçirilen proje kapsamında 2006 yılında da seri üretime başlandı.

Konuşmaların ardından, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Çavdaroğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar ve projede emeği geçenlere şilt verdi.

Daha sonra Leopard-1 tankının performansını sergilemek amacıyla gösteri yapıldı.

Gösterinin ardından gazetecilerin milli tank projesinin ne aşamada olduğuyla ilgili soruları üzerine Bakan Gönül, projenin 1 Ocak 2009'da başladığını, 78 aylık bir sürenin söz konusu olduğunu söyledi.

Gönül, bir başka soru üzerine de gösteriden çok etkilendiğini ifade ederek, ''Şimdiye kadar, bu tarz modernizasyon işlemleri dışarıya veriliyordu. Ama bugün Türkiye'de de artık yapılabiliyor ve iyi netice alınabiliyor'' diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerin ellerinde hangi tanklar varsa Türkiye'de de bu düzeyde tanklar olduğunu ifade eden Gönül, Leopard-1 Tankı'ndaki stabilizasyon özelliğinin önemine vurgu yaptı.

Gönül, bu özellik sayesinde tankın her türlü açı ve eğimde hareketli hedeflere tam isabetle ateş edebildiğini söyledi.

PROJEYLE, İLK ATIŞTA VURUŞ ORANI ARTIRILDI

Projeyle Kara Kuvvetleri Komutanlığının Leopard-1 tankları, uzak mesafeden gece ve gündüz hedefi tespit edip, otomatik olarak takip edebilen, hareketli tanktan hareketli hedeflere etkili atış imkanı sağlayan, bilgisayar kontrollü atış kontrol sistemi ile donatıldı.

Bu sistemle aynı zamanda, tankın ilk atışta vuruş oranı artırıldı. Volkan sisteminin tanka entegrasyonu Kara Kuvvetleri Komutanlığı Birinci Ana Bakım Merkez Komutanlığı'nın Adapazarı Arifiye'deki fabrikasında gerçekleştirildi.

Volkan Sistemi'nin Şili Ordusuna ait Leopard-1 tanklarında kullanılması konusunda, mayıs ayında İstanbul'da düzenlenen İDEF 2009 Fuarı sırasında, Şili Askeri Fabrikası ile Aselsan arasında bir mutabakat muhtırası imzalandı. Bu konu ile ilgili müzakereler hala devam ediyord.

Projeyle bugüne kadar 171 tankın modernizasyonunun yapıldığı da belirtildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • yalçın ermiş 14 yıl önce Şikayet Et
    askeri alanda geriyiz doğru. ama sıuçlusu hükümet değildir.. şu anki hükümet değildir.. kendi uçağımızı yapma projemiz kendi denizaltımız savaş gemilerimiz bunlar hep 2002 yılında atılan adımlar.. ama askeri teknoloji değil demokratik bir ülke olamayışımızın nedeni de askerdr.. darbeler olmasaydı adnan menderes ile turgut özal yaşasaydı türkiye çok ama çok dhaa gelişmiş bir ülkeydi
    Cevapla
  • furkan demir 14 yıl önce Şikayet Et
    iş işten geçeli 40 sene oluyor beyler. loe 1 tanklarıymış leo 1 mi kaldı Allahını seversen ya. askeri alanda çok gerideyiz. daha kendi füzemiz yok,uçaklar eskidi, nükleer zaten yok, uçak gemisi yok, uçak gemisi alsak onu koruyacak destroyer ler fırkateynler yok(çok yetersiz). yani işte böyle sırtına 40 sene evvel abd ye dayarsan bir savaşta 2 haftada vatan millet kalmaz. sen git uçak fabrikanı kapat araba fabrikanı kapat savunma sanayi mühendislerin ölsün bir şey yapama. beyler uyanın kurtlar vadisindeki gibi bir polat yok bu ülkede.
    Cevapla
  • Ali Eren 14 yıl önce Şikayet Et
    Ah 40 yıl ah. demeden geçti. 40 yıl önce şimdiki Demokratikleşmeler olsaydı, bıraksalardı, Devrimler, Leoparlar daha neler neler.
    Cevapla