Et Balık Kurumu'dan kurban açıklaması

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, etteki pahalılık ve kurbanlık hayvan sıkıntısı yüzünden fiyatların aşırı artışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ulubaş 'spekülatörlere kulak asmayın' dedi

Et Balık Kurumu'dan kurban açıklaması
Et Balık Kurumu'dan kurban açıklaması
GİRİŞ 12.11.2009 15:59 GÜNCELLEME 12.11.2009 15:59
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kurban bayramının arifesinde yükselen hayvan fiyatlarıyla ilgili tartışmaya et sektörünün ağabeyi de katıldı. Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, bu sene kurbana ayrılan büyükbaş hayvan sayısında azalma olmayacağına işaret ederek, buna bağlı olarak fiyatların makul seviyede artacağını ifade etti.

Ulubaş, "Vatandaşlar spekülasyonlarla kurban fiyatlarının 2 kat artacağı açıklamalarına kulak asmasın, dikkate almasın. Yeteri kadar içerde büyükbaş kurbanlık için besi var.

Normal bir artış içerisinde herkesin rahatlıkla kurbanını alacağı keseceği kanaatindeyim. Yüzde 50'lere varan artış olmaz." dedi. 

Türkiye'de 11 milyonun üzerinde büyükbaş, 23 milyon civarında koyun varlığı bulunduğuna işaret eden Ulubaş, yıllık 800 bin ton et üretilirken, TÜİK verilerine göre kişi başına et tüketiminin 12 ile 17 kg arasında değiştiğini aktardı.

Gelişmiş ülkelere göre kişi başına et tüketiminin bir hayli düşük olduğunu ve artması gerektiğini kaydeden Genel Müdür, "Et tüketenler ot tüketenlere galiptir.

Bakın dünya devletlerinin içinde eti daha çok tüketen ülkelerin sağlık harcamaları daha az. Gençler muhakkak kaliteli proteinle et tüketimiyle büyümesi gerekiyor.

Türkiye'deki tüketimi Avrupa Birliği ve ABD'nin altında. Tüketimin 70 kiloya çıkarılmasını sağlıklı genç neslin yetişmesini arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 Et fiyatlarındaki artışı suni bulan EBK Genel Müdürü Ulubaş, etin kilosunun 25 liraya dayanmasının koyun varlığının 44 milyondan 24 milyonlara kadar düşmesinden kaynaklandığını söyledi.

Koyun eti üretiminin azalmasına paralel olarak vatandaşların kırmızı ete yöneldiğini kaydeden Ulubaş, "Bu hareketliliği görenler birde Kurban Bayramı yaklaşınca besisi bitmiş 6 ay beslenmiş hayvanları bile fiyat artar beklentisiyle pazara arz etmedi.

Bu şekliyle fiyatları tetikledi." dedi. Türkiye'deki et fiyatlarındaki artışın Kurban Bayramı'yla beraber normale döneceğine işaret eden Ulubaş, yeniden 10,5 liraya düşeceğini aktardı.

ELİMİZDE BİN TON ET VAR, BİZ OLMASAYDIK KIYMA 20 LİRA OLURDU

 EBK, 2008 yılında 4 bin 607 ton et üretirken, 2009 yılının ilk 10 ayında miktar 13 bin 355 tona ulaştı. Et üretiminde yüzde 187 artış sağladıklarını kaydeden Ulubaş, şu an itibariyle ellerinde bin ton et bulunduğunu ve bu miktarın müşterilerinin talebini karşılamaya yettiğini aktardı.

Piyasadan daha düşük fiyatla et sattıkları için fiyat eşiği olduklarını vurgulayan Genel Müdür Ulubaş, "Kıyma bizde 16,20 lira. Serbest piyasada 20,90 liraya satılıyor. Biz de kâr ediyoruz ve fiyatta eşik olmaya gayret gösteriyoruz. Dengeyi sağlıyoruz." diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın istatistiklerine göre 2 milyonun üzerinde hayvanın besiye alındığını vurgulayan Bekir Ulubaş, yeterince büyükbaş kurbanlık olmadığı eleştirilerine rakamlarla cevap verdi. EBK Genel Müdürü, "Ahırlarda yüzde 70-80'e varan doluluk oranı oluştu.

Ekim ayı içinde kestiğimiz büyükbaş hayvan sayısı 9 bin 508. Eğer yeterli hayvan olmasaydı biz 9 bin 508 hayvan kesemezdik. Buradan 2 bin 270 tonun üzerinde et ürettik." diye konuştu.

KURBANLIK KOYUN FİYATI YÜKSEK OLACAK

Vatandaşların kurban fiyatlarının 2 kat artacağı spekülasyonlarına kulak asmamasını istedi. "Yeteri kadar içerde büyükbaş kurbanlık için besi var.

Normal bir artış içerisinde herkesin rahatlıkla kurbanını alacağı keseceği kanaatindeyim." diyen Ulubaş, ahırlardan edindikleri izlenime göre fiyatların yüzde 50'lere varan oranlarda artmayacağını aktardı.

Genel Müdür, "Her sene kurban alırken ne kadar artış oluyor ise kurban olduğu için insanlar besici kazansın diye 3-5 kuruş veriyor. Her zamanki artış olacak. Yüzde 50'leri bulacağı kanaatinde değilim." ifadelerini kullandı.

 Et ve Balık Kurumu, Kızılay'a, Diyanet Vakfı ve Türk Hava Kurumu'na 8 tesiste yaklaşık 8 bin kurban kesecek Genel Müdür Bekir Ulubaş, bu kurumların kurbanlıkların hijyen, İslami usullerde kesip kavurma yapıp istedikleri yere göndereceklerini ifade etti.

Bu kuruluşların toplu alım yaptıkları için maliyetin 270 liraya düştüğünü belirterek, "Ama serbest piyasada koyun fiyatları bunun biraz üstünde oluşacak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • AKLINYOLUBİR 14 yıl önce Şikayet Et
    altın. altına yatırım yapma bundan sonra ete yatırım yapalım.borsa da et hissesi olsun. avrupada et fiyatları bize göre %50 ucuz idi bu furyadan önce.hayvanlar altın tozu ilemi besleniyor.emekse emek bizlerde ne emeklerle kazanıyoruz paraları
    Cevapla
  • Hakan Yıldırım 14 yıl önce Şikayet Et
    neden bizde pahalı. avrupa ve amerikada çok daha düşük fiyatlarda et satışı yapılırken neden bizde bu kadar pahalı? anlayabilmiş değelim..
    Cevapla
  • garip yolcu 14 yıl önce Şikayet Et
    .
    Cevapla