İşte kurbanlık hayvanların baskül fiyatı

Kurban Bayramı nedeniyle uzman ve ilgili kişilerden oluşturulan Edirne Kurbanlık Canlı Hayvan Baskül Fiyat Tarifesi Teknik İhtisas Komisyonu bir toplantı düzenleyerek kurban fiyatlarını belirledi. Belirlenen fiyatlar şöyle:

İşte kurbanlık hayvanların baskül fiyatı
İşte kurbanlık hayvanların baskül fiyatı
GİRİŞ 09.11.2009 15:58 GÜNCELLEME 09.11.2009 15:58
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Hakan Şahin'in haberi

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ,''Kurbanlık koçun baskül fiyatı 11 TL olarak belirlendi'' dedi.

İnağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı nedeniyle uzman ve ilgili kişilerden oluşturulan ''Kurbanlık Canlı Hayvan Baskül Fiyat Tarifesi Teknik İhtisas Komisyonu'nun'' bir toplantı düzenleyerek kurban fiyatlarını belirlediğini bildirdi.

Kurban fiyatlarının belirlenmesinde besicilerden ve çiftçilerden gelen önerilerinde dikkate alındığını anlatan İnağ, şunları söyledi:

''Birlik yönetim kurulumuzca onaylandığı şekliyle, kurbanlık canlı hayvanların bu yılki baskül kilogram azami satış fiyatları küçükbaş canlı hayvanlardan koç için 11 TL, Keçi için 6,00 TL, büyükbaş canlı hayvanlardan dana için 9,00 TL, İnek için ise 7,00 TL olarak belirlenmiştir. Çiftçi kesiminden gelen öneriler dikkate alınarak varlığı tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı için sakıncalı bulunduğundan bu yıl dişi koyun ve düve için fiyat verilmemiştir.''

İnağ, üreticilerin kurbanlık hayvanlarını pazara sevk ederken bazı kuraklara dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle pazara getirilen hayvanların mutlaka veteriner hekim raporunun olması gerektiğini ifade eden İnağ, şunları söyledi.

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın uygulamalarına göre üreticilerimizin, kurbanlık hayvanlarını pazara sevk ederken zorunlu olarak, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden pasaport, menşei ile veterinerlik belgelerini almaları ve mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Önemli bir konuda sağlığa uygunluk ve sağlığımızdır. Bu nedenle, ilgili makamlarca belirlenen kesim yerleri dışında kurban kesilmemesi önem arz etmektedir.''

-''ÜRETİCİ TEŞVİK EDİLMELİ SÜT TÜKETİMİ ARTIRILMALI''

Son yıllarda et fiyatlarının aşırı arttığını anlatan İnağ, bu artışı hayvan sayısının azalmasına bağladı.

Özellikle bu durumun önüne geçilmesi için üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden İnağ ''Türkiye'de bence ilk önce hayvan bakıcıları desteklenmeli, teşvik edilmeli. Süt fiyatları çok düşük seviyelerde. Süt tüketimi yok denecek kadar az. Bu nedenle insanlar hayvanlarını satıyor. Üretici teşvik edilmeli süt tüketimi arttırılmalı. Ancak o zaman hayvanlarımız çoğalır ve fiyatlar düşer'' dedi.

Edirne'de son 5 yıllık kurbanlık canlı baskül fiyatları (TL olarak) şöyle:

YIL KOÇ DİŞİ KOYUN KEÇİ DANA DÜVE İNEK
2005 5,50 4,00 3,75 5,00     - 4,00
2006 6,00 4,50 4,00 5,50     - 4,00
2007 6,50 5,00 4,50 6,00     - 4,50
2008 7,00 5,50 5,00 6,80     - 5,00
2009 11,00    - 6,00 9,00     - 7,00
KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Erkan yildiz 14 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara bak. Dana görmüş masum şehirliler. o hayvanlar nasıl o hale geliyor biliyormusunuz sizin işiniz yemek gerisini boşveriyorsunuz birazda emeğe saygı lütfen
    Cevapla
  • yusuf tekil 14 yıl önce Şikayet Et
    Hep atiyorlar. Gecen seneyle bu sene arasinda ne degismis hic diyorlar,diyenlere soruyorum siz hic saman yem satin aldinizmi hatta hic hayvan yemi samani gördunuzmu,oturdugunuz yerden ahkam kesiyorsunuz.O hayvanlarin tasinmasi bile ikiye katlandi,yeminden samanindan bakicisinin ayligindan bi habersiniz.
    Cevapla
  • akil aktepe 14 yıl önce Şikayet Et
    Mübarek Kurban Bayramı. Et ürünlerine gelen zamlar hayvan üreticilerini bir nebzede olsa rahatlatacaktır. Özellikle bayram öncesi gelen bu zamlar kurban fiyatlarına yansımış olması bizi her ne kadar üzdü isede :) , karşı taraf için sevindirici bir durum.
    Cevapla
  • Aklı Selim Vatandaş 14 yıl önce Şikayet Et
    Bolluk Sonrası Kıtlık.. Et ve et ürünlerin fiyatlarında son 4 yıldan beri artış olmuyordu. 2007 ve 2008 yılı yazlarında yaşanan kuraklıklar sonrasında hayvan yiyeceği azaldı ve fiyatı arttı. 2007 ve 2008 yılında hayvan üreticileri hayvanlarını en kısa zamanda satmaya çalıştılar. Hayvanların bir çoğu satıldı ve tüketime sunuldu. Bu satışlar sırasında dişi hayvanlarda da azalma oldu. Dişi hayvan sayısının azalması üretimi azalttı. Arz az olunca fiyatlar arttı. Son 2 yılı iyi değerlendiren üretici bu yıl iyi kazanacak.
    Cevapla
  • Durmuş BAYSAL 14 yıl önce Şikayet Et
    ÇARE KOLAY AMA YAPACAK İRADE LAZIM. Biliyorsunuz her yıl Ramazan ayını millete zehir etmek için fiyatlar önce yükselir bayramdan sonra düşer. Şimdi millet kurban kesip fakirler hiç olmazsa senede bir et yiyemesin diye fiyatlar suni olarak şişince millette vebalden kurtulayım diye yurtdışında kesim yapanlara 200 tl ye kesim yaptırıyor. Onlarda inşaallah kesiyordur orasını bilemem. Çare, devlet gemilerle yurtdışından tanesi 50 dolara ithal koyun getirecek. Böylece suni rakamlar normale düşer. Sosyal devlet bunun için var değil mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle