Türkiye'de 900 GDO'lu ürün var iddiası

GDO karşıtlarının 'Yönetmelik Frankeştayn gıdaya izin veriyor' eleştirilerinin ardından dev lobiler çıktı. Türkiye’de insanlar farkında olmadan GDO'lu ürün tüketiyor. Türkiye'de 900'ün üzerinde GDO'lu ürün olduğu iddia ediliyor!

Türkiye'de 900 GDO'lu ürün var iddiası
Türkiye'de 900 GDO'lu ürün var iddiası
GİRİŞ 06.11.2009 09:24 GÜNCELLEME 06.11.2009 09:24
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

GDO karşıtlarının ‘Yönetmelik Frankeştayn gıdaya izin veriyor’ eleştirilerinin ardından dev lobiler çıktı. İki açıklama bu ürünleri yıllardır kullandığımızı, bakanlığın ise sınır getirdiğini gösterdi

Tarım Bakanlığı’nın çıkardığı Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürün yönetmeliğine yapılan ‘Frankeştayn gıdalara izin’ eleştirilerinin perde arkasında, uluslararası şirketlerin de bulunduğu dev lobi çıktı.

Önceki gün Tarım Bakanı Mehdi Eker’in verdiği “Biz yönetmeliği GDO’lu ürün ithalatının önünü kesmek için yaptık” cevabının ardından dün çeşitli hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklardan gelen açıklamalar olayın içyüzünü gözler önüne serdi.

Açıklamalar Eker’i haklı çıkardı. İlk açıklama mısır ve soya üretiminin yüzde 70’inden fazlası GDO’lu olduğu bilinen ABD’den geldi. ABD Senatosu Finans Komitesi Üyesi Senatör Chuck Grassley Türkiye’nin çıkardığı yönetmeliği topa tuttu.

Grassley “Bu düzenleme Türk pazarını ABD mısırı ve soyasına kapatıyor. Türkiye bu düzenlemeyi yapmadan önce ne Amerika’ya danıştı ne de Dünya Ticaret Örgütü’ne haber verdi” dedi.

‘ÜRÜNLERİMİZDE GDO VAR’ İTİRAFI

Grassley, Başkan Obama’nın tarım konusundaki başmüzakereci adayı olarak gösterilen İslam Sıddıki’den konunun çözümü için baskı yapılmasını istedi. Sıddıki ise “Konuyla yakından ilgileneceğim” sözü verdi.

Türkiye, ABD’nin ürettiği genetiği değiştirilmiş organizmalı mısır ve soya fasulyesinin en büyük alıcıları arasında bulunuyor. ABD’den Trükiye’ye her yıl milyonlarca ton GDO’lu ürün ithalatı yapılıyor.

Öte yandan bir başka şok edici gelişme ise Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası’ndan (TÜGİS) geldi. TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş, sektörün zaten GDO’lu ürün kullandığını ve yönetmeliğin bu ürünlerin önünü keseceğini ifade eden açıklamalar yaptı.

Buzbaş, yönetmeliğin halen sektörde bisküviden çikolataya, turşudan glikoza kadar birçok mamulde üretimi düşüreceğini ileri sürdü.

Buzbaş, GDO’lu enzimlerin halen üretimde kullanıldığını kabul etti ve “Yeni yönetmelikteki karmaşa yüzünden sanayici iş göremez hale gelecek” dedi.

Denetimsiz GDO hasarlara yol açıyor?

Genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme sonrası ortaya çıkan ürüne ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma’ (GDO) deniyor.

GDO karşıtlarınca, ‘Frankeştayn gıda’ olarak tanımlanan GDO’lu ürünler, yapılan testlere göre antibiyotiklere karşı direnç, ağır alerji, organlarda küçülme, kan biyokimyasında bozulma, boy ve tartı eksikliği, kısırlık ve ölü doğum oranında ciddi artışlara yol açıyor.

Türkiye’de  900 GDO’lu ürün var

Türkiye’de insanlar farkında olmadan GDO’lu ürün tüketiyor. Uzmanlar, özellikle ithal edilen mısır ve soyanın kullanım alanları düşünüldüğünde şu anda raflarda yer alan en az 900’e yakın üründe GDO’ların kullanıldığını belirtiyor.

Soya; sucuk, salam, sosis, köfte, pizza, hamburger, et suyu tabletlerinde, fındık, fıstık ezmesi, süt tozu, mısır ise mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerle üretilen ürünlerde, bebek mamalarında ve hazır çorbalarda kullanılıyor.

ODTÜ’de yapılan bir çalışma ise 28 domatesten 22’sinin GDO’lu olduğunu gösteriyor.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 27
  • GOKHAN VURAL 14 yıl önce Şikayet Et
    İsim soy isim asıl sen saçmalama. Trans yağ içermez, Domuz yağı içermez, katkı maddesi içermez uyarıları vardır ve kullanılır!! bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın; bu lafınızı üzerinde GDO lu diye yazacak artık bu yönetmelikle diye inanan saflara anlatın derdinizi
    Cevapla
  • isim soyisim 14 yıl önce Şikayet Et
    Gökhan VuraL Şaçmalama!. Bir ürünün ambalajında DIŞINDAKİLER yazılmaz İÇİNDEKİLER yazılır. Ürünlerimizde Alkol, D. vs şeyler yoktur uyarıları ise istisnaidir, özel durumlardır, dolayısıyla Bu tür uyarılar Rekabet Hukukunca yasak olduğu için onlar özel durumlar dahilinde yazılır. Yani Karalama yapacaksan git GDO yönetmeliğine karşı çıkanları karala! Çünkü onlar bu işten nemalandığı için buna karşı çıkıyorlar! Acaba bu fitne çıkarma konusunda titizliğinizi yediklerinizi alırken gösteriyor musunuz?
    Cevapla
  • İsmail ÇETİN 14 yıl önce Şikayet Et
    GDO. abd veya diğerleri işine baksın. Irak'ı, Afganistan'ı ve diğer ülkelerde istediği gibi at oynatırken kime soruyor. Biz kend sağlığımızı düşünmeyecekmiyiz. Muz cumhuriyeti miyizzzzz?
    Cevapla
  • isim soyisim 14 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar Cahilane Yazılar!. GDO denen şeylerin yasaklanmasından dolayı Türkiye tazminat ödeyebilir! Aynı zamanda AB ülkeleride öyle. Bir şey yaparken ucuz pehlivanlık yapılmaz! Hükümet nasılki dölsüz tohumları kaldırmayı başardıysa, GDO denen illettende hükümet akıllıca sıyrılır. Yeterki hükümete köstek olunmasın! Ucuz pehlivanlık yapan tek kurşunla gider, Akıllı olmak oyunu iyi oynamak gerekir. İnsanlarımız yeterki Fitnecilere kapılmasın. Sizi sizden daha iyi düşünen bir hükümetiniz var, Gelde nankörlere anlat!
    Cevapla
  • Şuayip BİŞKİN 14 yıl önce Şikayet Et
    AH VATANIM ATALARIMIZ TOHUMU 50 m DERİNLİĞİNDEKİ AMBARLARDA SAKLARDI. BİZ AHİYİZ DÜNYA BİZİM SİSTEMİMİZİ ÖRNEK ALIYOR ÖZÜMÜZE DÖNELİM. Neden hep biz hep böyle geç kalıyoruz. Bu tedbir yıllar önce alınmalıydı. Şu an bile piyasada tohum alıp tohumu bitmeyen vatandaşlar var. Bunların zarı ne olacak. Bu vebal kime ait. S. İsrail ve K. Amerika beklide 30-40 senedir ülkemize giriyor. Yeter, gerçek tedbir. Eski Hükümetlerin ve Yöneticilerin vebalini sizde çekmeyin. Oy verdik doğru yapın diye. Bırakır basını ve yalan yanlış söyleyenleri. Gerçek tedbir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle