Fıstık fiyatı baklavacıları ithalatçı yaptı

Baklavalık iç fıstık fiyatları 25 liradan 40 liranın üzerine çıktı, üreticiler yurt dışından fıstık getirmek için harekete geçti. BAKTAD Onursal Başkanı Nadir Güllü, fırsatçı tüccarlara piyasanın kontrolünü bırakmak istemediklerini söyledi.

Fıstık fiyatı baklavacıları ithalatçı yaptı
Fıstık fiyatı baklavacıları ithalatçı yaptı
GİRİŞ 03.11.2009 08:10 GÜNCELLEME 03.11.2009 08:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ağız tadımız baklavada kullanılan fıstığın fiyatlarının 25 liradan 45 liraya fırlaması üzerine, baklavacılar harekete geçti. Fıstığın karaborsacı tüccar tarafından toplanıp fiyatında spekülasyon yapıldığını öne süren baklava üreticileri ise yurt dışından fıstık getirmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 20 lira ile 25 lira arasında giden baklavalık iç fıstık fiyatları, yeni mahsulün devreye girmesiyle birlikte hızla tırmanışa geçti. 30 liradan başlayan fiyatlar, kısa sürede 40 liranı üzerine çıktı. Şu sıralar ise 40-43 lira arasında değişiyor. Maliyetlerin kontrol edilemez hal aldığından hareket eden baklava üreticileri ise fiyatları aşağı çekmek amacıyla harekete geçti.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Onursal Başkanı ve Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, İstanbul Ticaret Odası’na bağlı üreticiler olarak, yurt dışından fıstık getirmek amacıyla harekete geçtiklerini açıkladı. Nadir Güllü gelişmeleri şöyle anlattı:

“Bizim gönlümüz buna razı değil. Biz kendi köylümüzün ürünlerini kullanmak istiyoruz. Paramızın yurt dışına gitmesini istemiyoruz. Ama fırsatçılara meydanı bırakmamak için bu yola gitmek zorunda kaldık.

Biz bir taraftan fıstık üreticisini korumak durumunda olurken diğer taraftan da baklava fiyatlarını kontrol altında tutmak zorundayız. Baklava maliyetinde fıstığın çok önemli bir yeri var. Eğer buna meydan verirsek, fırlayan fıstık fiyatını baklavaya yansıtmak zorunda kalırız. Bunu da tüketiciye anlatmak çok zor olur.

İkinci kalite fıstık kullanmak isteyenler, kaçak olarak İran’dan fıstık getirmeye hız verdi. İran fıstığı şu günlerde 23 lira. İran fıstığı bizim fıstığımızdan daha iri ama lezzeti daha az. Pastacılar, fıstıktaki o farklı rayihayı (kokuyu) aramadıkları için fark etmiyor. İri fıstığı görsellik açısından kadayıfın üzerine, pastanın üzerine koyuluyor.

NADİR GÜLLÜ: ÜRÜN AZLIĞI BAHANE

Türkiye’de pasta ve baklavacı 15 bin esnaf var. Ayda ikişer çuval kullansalar 30 bin çuval eder. İran’dan fıstık girişi olunca, yerli fıstığa talep azalıyor ve fiyat şişmiyor.

Ürünün azlığı ise fırsatçılar için bir bahane durumunda. Bu yıl mahsul Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in önemli bir kısmında normal seviyede. Bu bölgelerin bir kısmında dolu neticesinde üründe sıkıntı yaşanmış durumda.

Burada fıstığı stoklayan tüccarın yaptığı işten kar değil zarar etmesini sağlamaktır.

İşin acı bir tarafı ise üretici bu yükselen fiyattan hiçbir şekilde yararlanamamış olması. Üretici ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürününü çoktan elden çıkarmış durumda. Çocuğunu evlendirecek, çocuğunu okula gönderecek, evinin kışlık ihtiyaçlarını karşılayacak, yıl içinde aldığı borçlarını karşılayacak. Bütün bunlar için çoğu zaman daha ürün evine gelmeden satıyor.

Baklava üreticileri, gidip köylüden mal alamıyor. Çünkü köylü üç çuval mal çıkarıyor, beş çuval mal üretiyor. Bunları götürüp tüccara veriyor. Biz de gerektiği kadar ton ton gidip bu tüccarlardan alıyoruz.

BİZİM KENDİ ÜRÜN TOPLAYANIMIZ VAR AMA…

Aç gözlü tüccar ise köylüden 25’e alıp 30’a satma yerine, biraz malı piyasadan kısıp fiyatı 35’e 40’a hatta 45’e çekme derdinde. Bir taraftan da el altından “Fıstık fiyatları 50’ye çıkacak” diye el altından haber yaymaktalar.

Biz Gaziantep’in Barak fıstığını kullanıyoruz. Bu fıstık mis gibi kokuyor. Türkiye’de en pahalı fıstığı buradan çıkıyor. Biz tüketimimiz çok fazla olduğu için kendi toplayan iş ortaklarımız var. Ama 15 bin esnafın hepsi bizim durumuzda değil ki.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Yasemin Güngör 14 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı okumadan yorum yapıyorsunuz, siz resmen propagandacının alasısınız yorum yapmayı görev edinmiş isimsizler... fıstığı stoklayan tüccarın yaptığı işten kar değil zarar etmesini sağlamaktır. İşin acı bir tarafı ise üretici bu yükselen fiyattan hiçbir şekilde yararlanamamış olması. Üretici ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürününü çoktan elden çıkarmış durumda. Çocuğunu evlendirecek, çocuğunu okula gönderecek, evinin kışlık ihtiyaçlarını karşılayacak, yıl içinde aldığı borçlarını karşılayacak. Bütün bunlar için çoğu zaman daha ürün evine gelmeden satıyor. Baklava üreticileri, gidip köylüden mal alamıyor. Çünkü köylü üç çuval mal çıkarıyor, beş çuval mal üretiyor. Bunları götürüp tüccara veriyor. Biz de gerektiği kadar ton ton gidip bu tüccarlardan alıyoruz.
    Cevapla
  • yahya seckin 14 yıl önce Şikayet Et
    gaziantepli olarak. bu baklavacılara hak desem yerindedir nedenmi çünkü kilosu 10 liraya 12 liraya mal ettikleri baklavayı 25 30 lira gibi fahiş bir fiyata satan bir zihniyetti şimdi 20 25 liraya mal ettikleri için karları düştü yazık acıdım baklavacılara sevindim fıstık üreticilerine fıstık üretmek toplamak çok zahmetlidir elinizle toplamanız gerekir ve başka yöntemi yoktur
    Cevapla
  • boşver adı 14 yıl önce Şikayet Et
    yalan. türkiye en güçlü dönemindedir en zayıfmış hikayesi yutmaz eskiden fiyatlar haftalık değişirdi şimdi yıllık eskiden enflasyon ellinin altına inmezdi şimdi onun altında sanayi niye kaçıyor söyleyeyim sendikalar yüzünden grev yapma şantajıyla fazla para koparmaya çalışıyorlar örnek sabancı kendi söyledi fazla maliyet yüzünden mısıra gitti ne satıldı satılan hangi ülkeye taşındı bizim topraktan koparılan yer varmı bırakalım bu evhamları bırakalım bu kuruntuları
    Cevapla
  • Bülent Bozkurt 14 yıl önce Şikayet Et
    .... Türkiyenin sanayisi tarımı bu kadar aciz olduğu bir dönem yoktur. Tekstil ve bir çok sanayi yurt dışına kaçtı O kadar ülkenin yeri satıldı insanların refah seviyesi en aşağılarda halen ekranlarda neyin probangadası yapılıyor
    Cevapla