"Kurban fiyatları bayramda artmaz"

Yaklaşık 20 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye'nin en büyük hayvan üreticileri arasında yer alan Saray Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Genel Müdürü Fevzi Topal "Bayramda kurban fiyatı artmaz" nedenini böyle açıkladı.

"Kurban fiyatları bayramda artmaz"
"Kurban fiyatları bayramda artmaz"
GİRİŞ 02.11.2009 12:45 GÜNCELLEME 02.11.2009 12:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı öncesi, kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatlarında değişiklik beklenmediği bildirildi.

Yaklaşık 20 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye'nin en büyük hayvan üreticileri arasında yer alan Saray Halı bünyesindeki Saray Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Genel Müdürü Fevzi Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri ve Adana'daki işletmelerinde ayda 2 bin hayvan keserek 500 ton karkas et satışı yaptıklarını belirtti.

Türkiye'de yılda 800 bin ton civarında kırmızı et tüketildiğini ifade eden Topal, bu yıl yaz döneminden beri Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısında yüzde 15-20 civarında azalma olduğunu, buna bağlı olarak et fiyatlarında ise yüzde 30 civarında artış yaşandığını kaydetti.

Et fiyatlarının üreticinin girdi fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen aslında 2004 yılından beri artmadığını dile getiren Topal, şu bilgileri verdi:

''Türkiye'deki hayvan üreticisi yaklaşık 5 yıldır para kazanamadı. Girdi fiyatları bu sürede yüzde 150-200 artmasına karşın et fiyatları ise sadece yüzde 6 arttı. Durum böyle olunca bahar döneminde üreticilerin çoğu hayvan almadı. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönemde hayvan sayısı bir miktar düştü. Diğer taraftan, damızlık işletmeler 2007'den beri sütü neredeyse zararına sattı. Bu durumda 1 milyon civarında damızlık dişi sığır kesildi. Böylece, bu damızlık hayvanlardan doğacak 500 bin civarında etlik büyükbaş hayvan ortadan kalkmış oldu. Bu sebeplerden dolayı, hayvan sayısından bir miktar azalma ve at fiyatlarında bir miktar artış oldu.''

''BAYRAMDA FİYATLAR ARTMAZ''

Hayvan sayısının azalmasına ve et fiyatlarının artmasına rağmen Kurban bayramı döneminde fiyatlarda bir değişiklik olmasını beklemediklerini vurgulayan Topal, çünkü talebi karşılayacak kadar Türkiye'de hayvan varlığı bulunduğuna dikkati çekti.

Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yıl, bahar döneminde üretici hayvan alıp beslemeyince hayvan sayısında azalma oldu. Buna bağlı olarak et fiyatları da arttı. Ancak, yine de et pahalı değil. 2004 yılındaki fiyatlara sadece enflasyon farkını yansıtsak karkas etin kilo fiyatının 12.9 lira olması lazımdı. Şimdi de zaten bu fiyat 13 lira. Daha önce üretici zarar ediyordu. Yeni yeni üretici para kazanmaya başladı. Bu durumda üretici tekrar hayvan almaya başladı. Şu an Türkiye'deki mezbahalarda doluluk oranı yüzde 70. Bu oran Kurban bayramındaki talebi karşılamaya yeterli. Bu nedenle, fiyatlarda bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Büyükbaş hayvan sayısı artmaya başladığı için fiyatların yatay seviyede ilerlemesini bekliyoruz.''

Bazı çevrelerin hayvan sayısı az olduğu için fiyatların aşırı şekilde artacağı iddialarında bulunduğunu anımsatan Topal, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • SÜLEYMAN GÜNDOĞAN 14 yıl önce Şikayet Et
    DÜZELTME. doğacak 500 bin civarında etlik büyükbaş hayvan ortadan kalkmış oldu. Bu sebeplerden dolayı, hayvan sayısından bir miktar azalma ve( AT ) fiyatlarında bir miktar artış oldu.'' Yazının bu bölümündeki at kelimesini düzeltelim.
    Cevapla