Kredi kartı borçları için ödeme kolaylığı

Kredi kartı borçlarının yapılandırıl-masına ilişkin yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kart sahiplerine taksit kolaylığına getiren düzenlemenin ayrıntıları:

Kredi kartı borçları için ödeme kolaylığı
Kredi kartı borçları için ödeme kolaylığı
GİRİŞ 07.07.2009 09:53 GÜNCELLEME 07.07.2009 09:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Buna göre, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takip olunan kredi kartı borçları için 60 gün içinde başvuru yapılacak.

''Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'' uyarınca, sözleşmede belirtilen asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankasının olumlu görüşünü alarak, bu oranı yüzde 40'a kadar artırmaya, artırdığı oranı yüzde 20'ye kadar düşürmeye veya belirtilen sınırlar dahilinde bu oranı kart hamili grupları itibarıyla farklılaştırmaya yetkili olacak.

Kart sahibi, hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarını son ödeme tarihinde ödemezse, sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamayacak.

31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle, haklarında ihtar çekilenler veya icra takibi başlatılanlar ya da Kurulca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üçüncü, dördüncü veya beşinci grup krediler ve diğer alacaklar içinde sınıflandırılmış kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri, düzenlemeden yararlanmak için 60 gün içinde bankalara, bankaların avukatlarına, varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine yazılı olarak başvuracak. Kart sahipleri, icra takibine konu olmuş takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde 25'ini de kabul edilen plan çerçevesinde borçlarını ödeme hakkına sahip olacak.

Kart sahibine ödenmesi için ihtar çekilen veya hakkında icra takibi başlatılan kredi kartı ana para ve faiz borcu ya da kart sahibinin söz konusu tarih itibariyle kredi kartı ana para borcu ile bu hesaplarda sınıflandırılma tarihine kadar işletilmiş bulunan faiz borcu, 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Merkez Bankasınca 3 aya kadar vadeli ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranı esas alınarak ilan edilecek aylık endeks katsayısıyla çarpılmak suretiyle ödeme planına esas borç tutarı hesaplanacak.

-ÖDEME SEÇENEKLERİ-

Hesaplanan ödeme planına esas borç tutarı, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde bir defada ya da taksitle ödenirse herhangi bir ilave borç hesaplamasına gidilmeyecek.

Ödeme planına esas borcun vadeli olarak ödenmesi talep edilirse, aylık eşit taksitler şeklinde ödenecek borç tutarı 6 aylık vade için 1,04, 12 aylık vade için 1,08, 24 aylık vade için 1,18, 36 aylık vade için 1,26 ile çarpılacak. Hesaplanacak tutar ay sayısına bölünerek belirlenecek. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödenecek.

Kredi kartı borçlusunun başvurusu ve yapılan ödeme planı doğrultusunda, taksit tutarlarını ödemesi şartıyla, yapılmış işlemler saklı kalmak kaydıyla icra işlemleri duracak, İcra ve İflas Kanununda belirtilen süreler işlemeyecek. Kredi kartı borçlusu bu ödeme planına karşı ancak plan doğrultusunda ödeme yapmak ve ödemelere devam etmek koşuluyla itiraz yoluna başvurabilecek.

Yeniden yapılandırılan borçlarda, borçlunun yapılandırma öncesi dönemde borca vaki itirazları ortadan kalkacak. Ödeme planı uyarınca son taksitin de vadesinde ödenmesi üzerine icra takibi sona erecek.

Altı aylık vade de dahil olmak üzere kabul edilen taksit planına göre 1 yıl içinde 3 taksitin ödenmemesi halinde, sağlanan haklar, ilgili kart çıkaran kuruluşça ya da varlık yönetim şirketince ortadan kaldırılabilecek ve yasada belirtilen gecikme faizi üzerinden mevcut icra takip işlemlerine devam edilebilecek.

Bankaların kredi kartı alacaklarını temlik almış olan varlık yönetim şirketleri de kredi kartı borçlularının talebi halinde işlem yapmak zorunda olacak. Temlik alacaklıları da bu kapsamdaki alacaklarıyla ilgili olarak bankaların yararlandıkları harç muafiyetlerinden yararlanacak. Düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihinden önce yapılmış ödemeleri geri isteme hakkı olmayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • tolga ceyhan 14 yıl önce Şikayet Et
    hacze uğramamak için çırpınan ne yapacak. O tarafı düşünülmemiş sadece bankaların alacaklarını tahsil etmesi için kart borcu krediye dönüştürüyor başka bişey değil bu arada takibe düşmemek için yiyecek giyecek harcamasını kısarak borcunu kaptmak isteyen vatandaş kart borcunu 36 ay taksitle kapatayım kartıda iptal et dediğinde yok sana böyle bir kredi senin puanın düşük herhalde düşük olacak asgariyi ödüyor ee asgari 500 tl ödüyorsa bunun 130-150 tl si faiz kaç ayda kapatacak bunu vatandaş krediye dönüşse aylık 200 tl kart borcunu 36 biter
    Cevapla
  • Kayserili Hasan 14 yıl önce Şikayet Et
    .
    Cevapla
  • Recep Acun 14 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar Olsun!.... Bu kanun tamamen adaletsizce hazırlanmıştır. Yasadan faydalanacak sayısı yaklaşık 1.000.000- kişidir. Bunların da çoğunun borcu 1.000-TL nin altındadır. Asıl mağdur olanlar, asgari tutarı ödemeye çalışarak hacz'e bulaşmak istemeyen borçlulardır. Bunların sayısı ise 10.000.000'a yakındır. Asıl mesele budur. Birkaç ay sonra görün siz memleketin halini. Üç beş bankaya peşkeş çektiler vatandaşını. Yazıklar olsun emeği geçenlere!... Ama hak etmiyor da değiliz hani. AKP diye diye gebereceğiz...
    Cevapla
  • Kül YUTMAZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Faizler silinmeliydi. Kredi kartı borcu olanlar takibe icraya vs girsin girmesin isterlerse asgari rakamı ödesin inanılmaz bir faiz sarmalındadırlar. O nedenle önce birikmiş faiz yükü kökünden halledilmeliydi. İnşaallah bir dahakine bu duruma dikkat edilir. Şu anda kredi kartı borçlularından daha vahimi işverenlerin sigorta prim borcudur. Kredi kartlarında bileşik faiz uygulaması yoktur ama işverenlerin sigorta prim borcunda vardır. İşverenler kısmi ödeme yaptığında 16-180 genelgeye göre paranın çoğu faize sayılır.
    Cevapla
  • VAHAP COŞKUN 14 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl adalet. asgari ödemelerini yapanlara birşey yokmu?? yakında onlarda icralık olacak.. neden ancak asgari ödemesini yapabilenlerde yasaya dahil edilmedi anlamıyorum.... bu kanunla Adalet ve Kalkınma Partisi tam anlamıyla sınıfta kaldı... bunun neresinde Adalet.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle