Çalışmak isteyen emekliye altın öğütler

Reformdan önce sosyal güvenliğe şu veya bu şekilde kayıtlı olanlar (çalışanlar + emekliler), emeklilikte yeniden çalışma konusunda şanslı kesimi oluşturuyor.

Çalışmak isteyen emekliye altın öğütler
Çalışmak isteyen emekliye altın öğütler
GİRİŞ 26.06.2009 08:14 GÜNCELLEME 26.06.2009 08:14
Sadettin Orhan'ın  EMEKLİLERİN YENİ HAKLARI adlı yazı dizisinin bugünkü bölümü
1 Ekim 2008 sonrası işe başlayanlar, emekli olduktan sonra çalışmak isterse Bağ-Kur'a bağlı çalışmaları, örneğin esnaf olmaları avantajlı.
Bunlar emekli maaşını da almaya devam edecek. İşçi ya da memur olanların ise emekli maaşı kesilecek...
1 Ekim 2008 öncesi girişliler ŞANSLI

Sosyal Güvenlik Reformu’nun (5510 sayılı Kanun) yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den önce;

Çalışmaya başlamış (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı fark etmez) olanlar,

Herhangi bir şekilde isteğe bağlı prim ödemesi olanlar,

Emekli olanlar, Yani kısacası, reformdan önce sosyal güvenliğe şu veya bu şekilde kayıtlı olanlar (çalışanlar + emekliler), emeklilikte yeniden çalışma konusunda şanslı kesimi oluşturuyor. Bu kesimin, emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlaması halinde karşılaşacağı hükümleri sırasıyla ele alalım.

SSK'ya tabi çalışanlar

Reform öncesi çalışması olanlar, hangi kurumdan emekli olurlarsa olsunlar, emekli olduktan sonra SSK (4/a) kapsamında emekli aylıkları kesilmeksizin çalışabilecekler. Bu kapsamdakiler, emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlarlarsa, emekli aylıklarını kesintisiz alacaklar. Sadece çalıştıkları işyerinden aldıkları ücretten Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenecek. Bu kesintinin ise 1/4'ü çalışandan, kalanı işverenden kesilecek.

Bağ-Kur'a tabi çalışanlar

Yine reform öncesi sosyal güvenlik girişi bulunup da emekliliğinde Bağ-Kur'a (4/b) tabi çalışmak isteyenler de emekli aylıkları kesilmeksizin çalışabilecekler. Bunlardan da SGDP kesintisi yapılacak. Kesinti, bu emeklilerin aylıklarından yüzde 15 olacak. Fakat bu oran 2009'da yüzde 13 ve 2010'da ise yüzde 14 olarak uygulanacak. 2011'den itibaren yüzde 15 olarak devam edecek.

Memuriyete girenler

Bir kimse ister memur emeklisi isterse başka bir kurumdan emekli olsun, emekliyken memuriyete başlarsa emekli aylığı kesilir. Yani emeklilik sonrası kamuda çalışmaya başlayanların, hem emekli aylığı alıp hem memur maaşını alma imkanları bulunmuyor. Reform sonrasında da aynı düzenleme korundu.

1 Ekim 2008 sonrası girişliler ŞANSSIZ

Emeklilikte yeniden çalışma konusunda en şanssız kesimi, reform öncesinde hiçbir çalışması veya prim ödemesi olmayıp da ilk defa 1 Ekim 2008 sonrası çalışmaya başlayanlar oluşturuyor. Bu kesim de yine çalışmanın türüne göre farklı hükümlere muhatap olacak. Fakat şunu da belirtelim ki bu düzenleme bugünün emeklilerini değil, bugünlerde çalışmaya yeni başlayıp da 30-35 sene sonra emekli olacak nesli ilgilendiriyor.

SSK'ya tabi çalışacaklar


Bugünün yeni çalışanları, ilerde emekli olup da yeniden SSK'ya tabi çalışmak isterlerse emekli aylıkları kesilecek. Yani bunların, destek primi ödemek suretiyle, emekli aylığını da alarak çalışma şansları olmayacak.

Bağ-Kur'a tabi çalışacaklar

Bugünün yeni çalışanları, 30- 35 sene sonra emekli olduklarında, esnaf veya şirket ortağı olurlarsa emekli aylıklarını alarak çalışabilecekler. Yani ilk defa reform sonrası sigortalı (işçi, memur, esnaf) olanlar da, reform öncesindekilerde olduğu gibi, yüzde 15 SGDP ödemek suretiyle, emekli aylıkları kesilmeksizin çalışabilecekler.

Memuriyete girecekler

Reform sonrasının sigortalıları da öncekilerde olduğu gibi, emeklilik sonrası memuriyete başlarlarsa, emekli aylıkları kesilecek.Görüldüğü üzere reform sonrasında sigortalı olanların en büyük şanssızlığı, emeklilik sonrasında SSK'lı olarak çalışmaya başladıklarında emekli aylıklarının kesilecek olması.
(Bugün)