Askere işsiz giden TIR şoförü dönecek

Avrupa'nın en büyük TIR filosuna sahip Türk nakliyeciler, şoför bulmakta zorluk çekiyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) bu soruna kökten çözüm bulmak için ilginç bir formül geliştirdi.

Askere işsiz giden TIR şoförü dönecek
Askere işsiz giden TIR şoförü dönecek
GİRİŞ 10.06.2009 09:27 GÜNCELLEME 10.06.2009 09:27
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış
İsa Sezen'in haberi

Avrupa'nın en büyük TIR filosuna sahip Türk nakliyeciler, şoför bulmakta zorluk çekiyor. Öyle ki bazı TIR'lar şoför olmadığı için taşımacılıkta kullanılamıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) bu soruna kökten çözüm bulmak için ilginç bir formül geliştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile temasa geçen dernek, şoför açığını, askere gelen ancak iş sahibi olmayanları yetiştirerek gidermek istediğini iletti. Projeye göre erler boş zamanlarında TIR'larla pratik eğitim alacak, ayrıca uluslararası taşımacılıkla ilgili teknik eğitimden geçirilecek.

Yaklaşık 3 ay sürecek eğitimin ardından uluslararası şoförlük sertifikasını almaya hak kazanacak olan askerler bu süreçte ağır vasıta ehliyetine de sahip olacak. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, projeye TSK'nın da olumlu yaklaştığını, ilk uygulamayı pilot bölge olarak Ege Ordu Komutanlığı'yla bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yaklaşık 3 ay sürecek eğitimin ardından uluslararası şoförlük sertifikasını almaya hak kazanacak olan askerler, bu süreçte ağır vasıta ehliyetine de sahip olacak. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştıkları projeye TSK'nın da olumlu yaklaştığını, ilk uygulamayı pilot bölge olarak Ege Ordu Komutanlığı'yla bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Eskiden babadan oğula geçen taşımacılık işinin son yıllarda kurumsallaştığını belirten Dinçşahin, "TIR şoförlüğü nesilden nesile aktarılan bir meslek dalı olmaktan çıkınca şoför açığı yaşanmaya başladı. TIR sayısına göre yüzde 30'a yakın şoför açığımız var. Erleri yetiştirerek bu açığı önemli ölçüde giderme imkanımız var. Bu durum, askerler için de büyük fırsat oluşturacak. 21-22 yaşındaki gençler askerden döndükten sonra hemen iş imkanına kavuşacak." dedi.

Tamer Dinçşahin, UND'nin Nevşehir Ürgüp'te düzenlediği Stratejik Hedefler Çalıştayı'nda bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu. Küresel krizden olumsuz etkilendiklerini belirten Dinçşahin, ihracat taşımalarının 2009'un ilk dört aylık bölümünde 2008'in aynı dönemine göre yüzde 27 küçüldüğünü kaydetti.

Avrupa'ya ihraç seferleri yüzde 20 civarında azaldı. Rusya, Gürcistan gibi ülkelerde de önemli düşüşler yaşandı. Son yıllarda hızla gelişen Ortadoğu'ya yönelik sefer sayılarında yüzde 11'e yakın azalma oldu. Dinçşahin, "Avrupa bölgesinde de nisan ve mayıs çok durgun geçti. Bu ay az da olsa hareketin başladığını gözlemledik. Siparişlere bakınca bir önceki haftaya göre artış olduğunu görüyoruz. Yaz döneminin gelmesiyle Avrupa ülkelerinin Türkiye'den sebze ve meyve talebinde artış oldu. Bu durum, taşımacılığı da olumlu etkiliyor." dedi.

Dinçşahin, yılın tamamında ihraç taşımalarında bir önceki yıla göre yüzde 20 civarında azalma beklediklerini kaydetti. Nakliye firmaları kriz döneminde tasarruf için filolarındaki araçların bir kısmını garaja çekiyor. Küresel kriz, taşımacılık sektöründe rekabeti de kızıştırdı. Nakliye fiyatları düşerken yük kapma yarışına giren firmalar, sundukları hizmet karşılığında alacakları paranın vade süresini uzattı. Dinçşahin, "Taşımacılıkta 30 günün üzerinde vade yapılmaz ama son zamanlarda bu süre 60 güne çıktı. Ancak bu durum yük taşıma maliyetlerini yükseltiyor. Sektörde yıkıcı rekabet artıyor." yorumunu yaptı.

YABANCI PLAKALI ARAÇLARA ARTIK 'DUR' DENİLSİN

Taşımacılık sektörünün sorunlarına da değinen UND Başkanı, yeterli sayıda geçiş belgesi vermediği için Türk TIR'larının Rusya'ya giremediğini, görüşmelere rağmen bu sorunun çözülemediğini söyledi. Hükümetlerin devreye girmesinin de fayda sağlamadığını dile getiren Dinçşahin, "Rusya'daki bürokratlarla görüştük. Her konuda anlaşıyoruz ama geçiş belgesinde koydukları kotadan geri adım atmıyorlar. Önümüzdeki aylarda sorunu masaya yatırmak için Rus nakliyecilerle bir araya geleceğiz. Meslektaş olduğumuz için onların bizi anlayacağını umuyorum." dedi.

Krizle birlikte ülkelerinde iş imkanı azalan yabancı nakliyecilerin Türkiye'nin ihraç taşımalarındaki payı arttı. 2009'un ilk dört ayında ihraç yükü taşıyan Türk plakalı araç sayısı yüzde 19 azalırken, yabancı plakalı araç sayısı yüzde 5 arttı. Ağırlığı Moldovalılardan oluşan taşımacıların Türkiye'de şehirden şehire bile yük taşımaya başladığına dikkat çeken Dinçşahin, Ulaştırma Bakanlığı'nın yabancı plakalı araçlarla ilgili yol denetimlerini sıklaştırmasını istedi. Dinçşahin, bu denetimlerde kendilerinin de fahri müfettiş olarak görev alabileceklerini söyledi.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 8
  • mesut güneri 14 yıl önce Şikayet Et
    TIR ŞOFÖRLERİ. ben bir tır şoförü olarak bu haber acayip tuhafıma gitti,Türkeye nasıl tır şoförü bulmakta zorluk çekiyo kardeşim mesela ben aylardır işsizim,bence şoför fazlası bile var diyebilirim Türkiyede.zaten bu vesileyle çoğu lojistik gurupları bu rekabet ortamında şoför harcırahları iyice komik oranlara düşürüldü.UND eğer bişe yapmak istiyorsa bu soruna çözüm bulsun,askere giden gençlerimizin ülkeye daha faydalı olabilecek geleceklerini sağlasın.teşekkür ediyorum....
    Cevapla
  • salih güngör 14 yıl önce Şikayet Et
    Ya dikis nakis kursu?. Malum üniversite mezunlarinin epeyyyyyyyyyyy bir süre askerlik yapacagi konusuluyor.Benim de yukarida ki projeyle TIR ehliyetim garanti gibi:) Söyle 4-5 aylik dikis nakis kursu felanda versenizde,eli kalem tutmaya alismis "tipler" kalem tutmayi unutmasa.CV de tir ehliyeti master dan bile kiyak durucak eminim.Ha gayret...
    Cevapla
  • dinçer isenç 14 yıl önce Şikayet Et
    ASKERİYEDE ARAMAYIN. Dışarda ağır vasıta ehliyetili araç deneyimi iyi olan ama tır şöförlüğü uluslar arası nakliye deneyimi olmayan tır şöförü olmak isteyen bir sürü genç var hangi firmaya baş vursan deneyim istiyor sonrada çıkıp eleman sıkıntısı diyorlar. Kardeşim sen almasan işe o almassa işe bu millet nasıl deneyim kazanacak ben anlamadım ki.
    Cevapla
  • mehmet aziz öztürk 14 yıl önce Şikayet Et
    işi olmayan iş sahibi olacak güzel. işi olupta sonrasında işsiz kalacaklar için de bir çözümleri var mı acaba? kariyerinden olacaklar için çözümleri var mı? ailesi parsız aç açık kalacaklar, sonrasında işe geri alınamayacaklar, tazminatlarını alamayacaklar için, eğitimleri yarıda kalacaklar için, hayatları bölünecekler için çözümleri var mı? Yok hepsini tek tip tır şoförü olarak mı mesleklendirecekler!!! Cevap?
    Cevapla
  • mehmet aziz öztürk 14 yıl önce Şikayet Et
    TSK Meslek Lisesi. nakliyeci yetiştirmek yeter mi peki, diğer mesleklere de el atmalı. Millet kendi mesleğini de seçememeli. Tek tip mesleğe ne dersiniz. Hepimiz tır şoförüyüz, hepimiz nakliyeciyiz. Her türk şoför (köle) doğar. Tek iyi yanı artık mıntıka temizliği, ayakkabı boyası yapılacağına motor temizliği, pasta cila işleriyle uğraşırlar. Bir tek kötü yanı 3 aylık acemi şoförlerin altına tırı verip trafiğe salarlarsa ne olacak sonra? Trafik canavarına kurban verdiğimiz şoförler şehit olacak mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle